Lokale producten uit Zeeland

Geschreven door: Avelien Van den Hul| 15 juli 2022 08:00 in Provincie/Regio
1077 | 0

Met een kwart Zeeuws bloed in de aderen, een Zeeuwse man en een schoonfamilie woonachtig in Zeeland, zou je kunnen zeggen dat ik wel wat met Zeeland heb. Met de inwoners, het landschap, de producten van het Zeeuwse land en uit het Zeeuwse water. Meestal krijg ik de twee zelfde tegenstrijdige reacties als ik vertel dat we naar Zeeland gaan voor vakantie of familiebezoek. De ene luidt: “Zeeland? Wat moet je daar nou? Daar is toch niks aan? Er groeit of bloeit niks en ze hebben er alleen maar lange rechte wegen. Ik ben er nog nooit geweest, maar het trekt me helemaal niet”. De andere reactie is: “Naar Zeeland? O, wat heerlijk voor je. Lekker mosselen eten, mooie steden als Middelburg en Goes bezoeken, prachtige wandelingen maken, winkelen in Sluis. Kan ik niet met jullie mee?” Kortom: Zeeland, you love it or you don't. Waarbij de laatste categorie doorgaans bestaat uit mensen die er nooit geweest zijn, maar slechts aannames doen of anderen napraten. In mijn ogen ben je echt een baas wanneer je uitzoekt of je vooroordeel misschien onjuist is. Ga er heen en laat je verrassen door deze veelzijdige provincie. Dat heet ‘leren’ en maakt je rijker en wijzer als mens, zakmazehhe (Zeeuws voor: zal ik maar zeggen). In het geval van Lokaalwijzer doen we er een schepje bovenop en proberen we je wijzer te maken over datgene wat het Zeeuwse land zoal te bieden heeft. Voor degene die er woont of regelmatig komt, hebben we tips om eens door achterafweggetjes te fietsen of te rijden. Daar zitten de leukste adressen met lokale producten.

Zeeuws zilt

Zoals aan de Muidenweg in Wolphaartsdijk. Hier is de familie Janse in 2006 gestart met het kweken van zeegroente, naast hun akkerbouwbedrijf. Bij de Heerlijkheid van Wolphaartsdijk (https://lokaalwijzer.nl/Stand/Details/773) is lamsoor, zeebanaan en zeekraal verkrijgbaar. Of afgeleide producten hiervan zoals zeekraalbalsamico, zeevenkelmayonaise en zelfs zeekraaljenever.   Lamsoor is rijk aan vitamines C en B11 en kun je zowel rauw eten in een salade, als kort gekookt of gebakken. Zeekraal is een heerlijke garnering over haring, in plaats van een uitje. Ui kan erg overheersend zijn, terwijl zeekraal de haringsmaak versterkt, kujebeheriepe (snap je). Zeebanaan lijkt op een vetplantje en heeft qua smaak of grootte niets met bananen te maken. Je kunt de stengeltjes rauw eten als snack of je salade er mee versieren. Mocht je niet in de buurt wonen, dan kan je bestelling worden opgestuurd. Let wel: de versproducten zijn alleen in de zomer verkrijgbaar. Bij het boerenbedrijf ligt een landschapscamping aan het Veerse Meer. Bij een verblijf op de camping mag het proeven van knapperig verse zeegroenten natuurlijk niet ontbreken. Te verkrijgen op het bedrijf of uit de verkoopautomaat. Voor recepten verwijzen we graag naar https://www.zeeuwsziltzeegroenten.nl/zilterecepten.  

Zeeland misverstand

Uit ervaring weten we dat er wat misverstanden over Zeeland de ronde doen. Om er maar een paar te noemen:

1. Zeeuws-Vlaanderen is alleen via Nederlands grondgebied bereikbaar met de Westerscheldetunnel. De toevoeging Vlaanderen wekt bij sommige mensen de suggestie dat het bij België hoort. Mooi niet dus! Zeeuws-Vlaanderen is een deel van Zeeland en dus NEDERLANDS.
2. Goeree-Overflakkee behoort tot de provincie Zuid-Holland. Plaatsen als Middelharnis en Oude Tonge liggen NIET in Zeeland.
3. Het zuidelijkste deel van Zeeland is weliswaar nergens verbonden met het Nederlandse vasteland, maar de hele zuidkant van Zeeuws-Vlaanderen zit vast aan België. Dit betekent dat Zeeuws-Vlaanderen GEEN eiland is. 

De meeste mensen gaan er van uit dat het overgrote deel van de Nederlandse fruitteelt uit de Betuwe komt. Maar vlak Zeeland niet uit. Meer dan 50% van de perenteelt is uit Zeeland afkomstig. Zuid-Beveland is na de Betuwe zelfs het grootste fruitteeltgebied van Nederland. 4000 hectare aan boomgaarden in de Zeeuwse klei brengen de sappigste appels, peren, pruimen, kersen en bessen voort. D'a moge m'n hroâs op weze (daar kunnen we trots op zijn). In de vitamine-caroussel van 6e-generatie fruittelers Slabbekoorn in Kapelle (https://lokaalwijzer.nl/Stand/Details/691) is seizoensgebonden fruit verkrijgbaar, net als honing uit eigen boomgaard en diverse sappen. Er worden bij dit bedrijf op milieubewuste wijze o.a. Conferenceperen en Elstarappels geteeld. Ziektes en plagen worden zoveel mogelijk op een natuurlijke manier bestreden. De fruitteelt in deze streek dateert al van zo'n 500 jaar geleden. Wil je hier meer over weten, dan kun je een bezoek brengen aan het Fruitteeltmuseum in Kapelle. Leuk en leerzaam om te doen met een klas in het nieuwe schooljaar of met de kids in de vakantie.

Woon of verblijf je op Schouwen-Duiveland, dan kun je voor je fruit terecht bij Fruitbedrijf Houtekamer in Bruinisse (https://lokaalwijzer.nl/Stand/Details/146). De kersen van dit bedrijf staan wijd en zijd bekend om hun kwaliteit en smaak. Er worden maar liefst 12 kersensoorten geteeld, variërend van vroege tot laat-rijpe soorten, zodat kersenliefhebbers zo lang mogelijk kunnen genieten van dit heerlijke zachtfruit. Peren, appels en stoofperen worden net als de kersen seizoensgebonden verkocht in de boerderijwinkel, die 6 dagen per week is geopend. Tijdens de zomermaanden is er een terras bij de winkel waar koffie en thee wordt geschonken en je een ijsje kunt kopen. Maar liefst 30 bijenvolken verdeeld over 3 boomgaarden zorgen voor de bestuiving van de fruitbomen. De honing van deze harde werkers is verkrijgbaar in de boerderijwinkel. Supermarkten kiezen er over het algemeen voor om buitenlandse kersen aan te bieden. Nergens voor nodig, want de afgelopen 20 jaar is de kersenoogst in Nederland enorm toegenomen. Wil je de lekkerste superverse kersen, dan kun je ze het beste bij de teler zelf halen. Een groot deel van de kersentelers biedt hun fruit via huisverkoop aan. 

Hosternokke, mok ok è (potverdorie, dat wil ik ook hebben)!

In het Noord-Bevelandse Geersdijk worden pompoenen en kalebassen gekweekt voor consumptie en decoratie. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht zijn dit vruchten en geen groenten. Ze vallen onder de komkommerachtigen. De nieuwe oogst is verkrijgbaar in de Pompoenwinkel (https://lokaalwijzer.nl/Stand/Details/229) van augustus t/m december. Naast het bedrijf is een pompoentuin aangelegd, waar je middels informatieborden van alles aan de weet kunt komen over de groei van diverse soorten. Er is een kruidentuin en een veld waar artisjokken worden gekweekt. In de kas en op het pompoenveld is het een lust voor het oog als de kleurrijke vruchten volgroeid zijn. De medewerkers van de boerderijwinkel informeren je graag over de veelzijdigheid van de pompoenen. De prachtige groene flespompoen kun je bijvoorbeeld drogen, zodat je lang plezier hebt van je aankoop. In sommige landen maken ze er zelfs een muziekinstrument van of een waterkan. Een 4-persoons recept van de Pompoenwinkel delen we graag met je:

2 spaghettipompoenen/ 1 rode ui/ 1 bloemkool/ 1 courgette
2 teentjes knoflook
paar plakjes ontbijtspek
half blokje fetakaas

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Pompoen schoonmaken, over de lange kant doorsnijden en pitten verwijderen.
3. Smeer de pompoen in met olie en leg 'm met gesneden kant naar beneden in de ovenschaal. Zet 30 minuten in de oven.
4. Bloemkool in kleine roosjes en courgette in blokjes snijden
5. Ui fruiten, roerbak bloemkool en courgette enkele minuten mee
6. Haal de pompoen uit de ovenschaal, het draderig geworden vruchtvlees eruit scheppen met een lepel. 
7. Ontbijtspek, feta, knoflook, pompoen toevoegen aan de ui en groente en 2 min. meebakken
8. Schep dit mengsel in een helft van de uitgelepelde spaghettipompoen en zet deze gedurende 20 min. in een ovenschaal in de oven
9. Pompoen klaar? Serveren maar. Verras je gezin of gasten met dit heerlijke en gezonde recept van gevulde pompoen.


Oemoemenoe (hoe moeten we nu)?

Voor meer informatie over producten uit Zeeland verwijzen we je naar de provinciepagina van Zeeland (https://lokaalwijzer.nl/province/zeeland). In de volgende blogs kun meer lezen over verrassende producten die dit vruchtbare stukje Nederland te bieden heeft:

Ciderbrouwerij Holy Spiritus - een appeltje voor de dorst
https://lokaalwijzer.nl/News/51/een-appeltje-voor-de-dorst

Wijngaard 't Biezenhof  - Wijnen, wijnen, wijnen!
https://lokaalwijzer.nl/News/49/wijnen-wijnen-wijnen

Bessenkweker Spitsbroek - Gevoelige struik levert supergezond fruit
https://lokaalwijzer.nl/News/46/gevoelige-struik-levert-supergezond-fruit 

Hoeie reize en vee plezier in Zeeland.


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen