Wijnen! Wijnen! Wijnen!

Geschreven door: Avelien van den Hul| 13 september 2021 23:05 in Bier, Wijn en Dranken
1622 | 0

Diep weggedoken in Zeeuws-Vlaanderen ligt wijngaard 't Biezenhof in Eede. Je zult misschien denken: hoe kunnen wijnstokken nu groeien op kleigrond? Kleigrond is vol organische stoffen. Wijnstokken doen het juist beter op armere grond zodat ze zich goed kunnen wortelen, op zoek naar dieper gelegen voeding en water. Maar wijnboer Ronald Blomme legt uit dat er in de omgeving van zijn woonplaats Eede een plek van ca. 10km2 te vinden is die bestaat uit zandgrond. In het Pleistoceen was de zeespiegel zo'n 120 meter lager en de Noordzee stond droog. Zandstormen veroorzaakten meters dikke lagen zand in Zeeland. Tegen de Belgische grens liggen sommige delen hiervan nog aan de oppervlakte. De boerderij waar Ronald woont is al 3 generaties in de familie. Begonnen als gemengd agrarisch bedrijf, heeft hij na zijn ouders de boerderij betrokken. Eerst als hobbyboer naast een kantoorbaan, maar uiteindelijk heeft Ronald er in 2011 voor gekozen om van de boerderij zijn werk te maken en de grond bleek geschikt te zijn om er een wijngaard te beginnen. Alles op de wijngaard wordt in eigen beheer uitgevoerd. Van het planten van de stokken tot het plakken van etiketten op de flessen. De druiven worden geoogst met behulp van een 30-tal enthousiaste vrijwilligers.

Wijngaard 't biezenhof vanuit de lucht
Wijngaard 't Biezenhof

Profiel van 't Biezenhof

Op 't Biezenhof wordt zowel rode als witte wijn gemaakt, maar ook rosé en oranjewijn. Deze laatste is een witte wijn die gemaakt wordt volgens hetzelfde procédé als een rode, waardoor de witte wijn oranje kleurt. Helaas gaat 2021 niet de boeken in als het best denkbare wijnjaar, door een te nat en koud voorjaar. De opbrengst zal beduidend lager liggen dan voorgaande warmere jaren. Maar Ronald laat zich niet uit het veld slaan en heeft de creativiteit om ook andere dranken te maken. Zo heeft hij vorig jaar in samenwerking met de kok van restaurant De Zeeuwse kust in Nieuwvliet, een heuse Zeeuwse Grappa gemaakt. En onlangs is de basis gelegd voor een huisgemaakte kersenlikeur. Deze zal naar verwachting over een paar weken het levenslicht zien, net als een nieuwe voorraad van de Grappa.
We vragen Ronald wat er met de druivenschillen wordt gedaan, nadat de druiven zijn geperst. Voorheen werd de pulp als afval over landerijen in de buurt uitgereden. Maar uit een gesprek met de ciderbrouwers van the Holy Spiritus in het Zeeuwse Sint-Jansteen werd een nieuw idee geboren. Deze brouwers maken van afgekeurde appels en peren allerlei distillaten en wilden wel eens een andere fruitsoort als basis nemen. Eén en één is twee, want Ronald had een karrevracht aan druivenpulp. Dus in plaats van de pulp over het land te verspreiden, werd het naar de brouwerij gebracht en daar maakte men er een distillaat van met een alcoholpercentage van 65%. Een deel van dit distillaat ging terug naar de wijngaard in afwachting van een goed idee. En ook dat idee kwam weer bij toeval tot stand.

Op enig moment kwam de wijnboer in gesprek met eerder genoemde kok. Deze kok had van een Duitse hotelgast een schrift geërfd met daarin recepten voor het maken van allerlei drankjes. De hotelgast was een fervent hobbydistilleerder en had tientallen jaren aan ervaring en uitprobeersels in een schrift geschreven. Na zijn overlijden kwamen de drankrecepten in handen van de kok. Maar voor het maken van drank heb je een basis met een hoog alcoholpercentage nodig. En laat onze wijnboer dat nou in de werkplaats van de wijngaard hebben staan. De mannen hebben de koppen bij elkaar gestoken en het resultaat mag er zijn. Een tongstrelende Zeeuwse Grappa ontstaan uit een prachtige samenwerking

Op de wijngaard wordt gewerkt met meerdere druivenrassen, zoals Solaris, Johanniter, Monarch en diverse Pinots. Al dit heerlijks kun je zelf komen proeven tijdens een te boeken proeverij, of de culinaire Happen en Trappen fietsroute waarbij je langs diverse locaties komt waar steeds een ander gerecht wordt geserveerd. 

Voor meer kwaliteitswijn uit Zeeuws-Vlaanderen, kun je tijdens de open dagen op 18 en 19 september de wijnen proeven van de Catharinahoeve, op hun wijngaard in Waterlandkerkje (tussen IJzendijke en Oostburg).

Tegen de sceptici die ervan uitgaan dat wijn van Nederlandse bodem vast niet lekker zal zijn, kunnen we alleen maar zeggen: Laat je verrassen. Stap uit je vastgeroeste patroon van Franse, Duitse of Zuid-Afrikaanse wijnen en proef de wijn van eigen bodem. Er zijn minstens 200 wijngaarden in Nederland, dus vast ook wel eentje bij jou in de buurt. Vind gemakkelijk de bij Lokaalwijzer aangesloten wijngaarden. Proost!

Ben je nieuwsgierig geworden naar wijn uit Nederland, bezoek dan in de septemberweekenden de wijngaard-open-dagen. Zie voor deelnemers de website https://wijn.nl/blog/overzicht-open-dagen-nederlandse-wijngaarden-2021

0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen