Een appeltje voor de dorst

Geschreven door: Robin Dekker| 4 oktober 2021 16:00 in Aanbieders verhalen, Bier, Wijn en Dranken
1340 | 0

Stel, je bent samen met een vriend enthousiast thuisbrouwer van cider. Gewoon in je eigen keuken, omdat je het leuk vindt deze licht alcoholische drank van appelsap zelf te maken. Je prutst en probeert wat met appels van lokale fruittelers en zowaar! Er ontvouwt zich het recept van een heerlijke cider met een pure smaak en zonder toevoegingen. Het wordt zelfs zo’n succes, dat na vrienden en familieleden ook de horeca lucht krijgt van je geslaagde appelwijn. Want de meeste ciders worden gemaakt van slechts 30% geperste appels en de rest is water en suiker. Maar je besluit cider te brouwen van 100% vermalen appels en dat proef je! Als de vraag naar je product groeit, wordt de keuken te klein. Dus wat doe je dan? Je gaat op zoek naar een pand. Maar als je Goderic van den Brande en Tom Genbrugge bent, dan ga je niet voor een strak winkelpand met rondom glas. Want dat past niet bij liefhebbers van de Keltische cultuur. Dan ga je voor groots en meeslepend. Iets wat opvalt en karakter heeft. En zo zijn de mannen na een lange zoektocht in 2018 uitgekomen bij de te koop staande Johannes de Doperkerk in Sint Jansteen, onder de rook van Hulst. Ik weet het niet zeker, maar ik durf wel aan te nemen dat het één van de weinige kerken in Nederland is waar een brouwerij in gehuisvest is. En als het aan de mannen ligt, zal het niet bij een brouwerij blijven. Ze hebben plannen genoeg om de functionaliteit van de kerk in de komende tien jaar verder uit te breiden.

Houten vat en flessen drank

Maar vooralsnog doet de voormalige kerk dienst als brouwerij. En niet alleen cider wordt er gemaakt, ook een keur aan distillaten. Zoals Zeeuwse Calva, een van appels gestookte en gebrouwen eau de vie met een alcoholpercentage van 43% . In mijn familie zou dit “achteruitloopwater” worden genoemd, want zo’n percentage is niet voor watjes. Heerlijk om in de komende herfst bij het haardvuur of de vuurkorf van te nippen. Ben je meer van de likeurtjes, dan kunnen we je van harte de diverse koffielikeuren van in Zeeland gebrande bonen aanbevelen of de Geuzentraanlikorette met eetbare goudsnippers. Gin en Vodka stoken de mannen ook, in diverse smaken. Will je echt eens uit je comfortzone stappen en iets nieuws proberen, proef dan de honingwijn van Tom en Goderic. Verkrijgbaar in meerdere smaken, zoals honingwijn met walnoot, met cactusvijgen of appel.

De appels die bij The Holy Spiritus gebruikt worden zijn afkomstig van fruitteeltbedrijf Oude Stoof in Hengstdijk. De smaak van de appels kan per oogst verschillen, dit is afhankelijk van de weersomstandigheden. Als de appels onvoldoende suiker bevatten, wordt er een mix gemaakt met zoetere appelsoorten om de smaak van de cider zo gelijkmatig mogelijk te laten zijn. De pulp die overblijft na het brouwen wordt als bemesting uitgereden over akkerland in de omgeving. In de toekomst hopen de mannen de pulp in te kunnen zetten bij de productie van fruitleer. Omdat dit idee nog in de kinderschoenen staat, vergt het onderzoek en tijd voor er sprake zal zijn van het gewenste resultaat. Vanwege de aanwezigheid van koolzuur in de cider, is ervoor gekozen de cider niet zelf te bottelen en dit procedé uit te besteden. Alle overige dranken worden wel in Sint Jansteen gebotteld. In Engeland, Frankrijk en Duitsland is het drinken van cider veel meer ingeburgerd dan in Nederland. Maar de drank is aan een opmars bezig en zal naar verwachting binnen enkele jaren een hit zijn op terrasjes en bij de bbq thuis. Voordat er van appels cider gemaakt kan worden, liggen ze ongeveer een jaar op vat. Je zou denken: Appeltje-eitje. Wat kan er ondertussen misgaan? Maar vergis je niet, zo vertelt Goderic. Want de aanwezigheid van 1 Suzuki-fruitvliegje in het vat kan je hele opbrengst verpesten en de smaak verzuren. Dus waakzaamheid en voortdurende controle is geboden.

Dat de brouwers goed bezig zijn, bewijst hun onlangs verkregen medaille op de International Gin Trophy in Frankfurt. Van in Coronatijd onverkoopbaar tapbier van plaatselijke horeca, hebben Tom en Goderic een tongstrelende gin gemaakt. Het lokale bier van graan uit Hulst en gemout bij The Swaen, aangevuld met lokale ingrediënten zoals honing en hulst, is doorgestookt tot gin met de naam Ginulst. Ze hebben hun gin ingestuurd en een internationale jury heeft de gin gewaardeerd met een gouden plak. Ben je nieuwsgierig geworden naar alle creatieve ideeën en smaken die de brouwers in een fles hebben weten te stoppen, dan kunnen we je van harte aanbevelen om een proeverij te boeken in de voormalige kerk. Je zult meegenomen worden in het verhaal van Tom en Goderic en verrast worden door één van de uitgebreide en gastvrije proeverijen. Is Sint-Jansteen iets te ver rijden voor je, dan is er altijd nog de webshop van The Holy Spiritus waar je een keur aan lokaal lekkers kunt bestellen. 

Ik zou zeggen: Proost!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs, verhalen van aanbieders en al het nieuws over lokale producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen