Heerlijke herfst - tips voor uitjes

Geschreven door: Avelien Van den Hul| 13 oktober 2021 10:00 in Tips/Uitjes
1648 | 1

Op zoek naar uitjes in de herfstvakantie? Natuurlijk kun je totdat de buitentemperatuur weer boven de 20 graden komt, bij de kachel blijven zitten. In afwachting van betere tijden. Maar je kunt er ook voor kiezen om jezelf uit te dagen en iets nieuws te proberen. Om een uitspraak van Pippi Langkous enigszins aangepast aan te halen: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het leuk vind”. We hebben onze Lokaalwijzerdeelnemers gevraagd om tips met ons te delen voor het najaar of de herfstvakantie. Leuke en leerzame dingen die je kunt doen met vrienden, het gezin of een klas. En nou eens niet in de stad, een museum of een pretpark. Maar bij de boer, de kweker, de wijngaard. Want deze mensen zijn trots op hun onderneming en willen graag zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de producten die ze maken of verbouwen. En wát een leuke dingen zijn er te beleven. Dus kom uit je luie stoel en ga de boer op. We hebben een overzicht met tips voor uitjes samengesteld en wensen je alvast veel plezier.

Lokerse AGF – Kruiningen - Zeeland
Op Zuid-Beveland kun je je bij Lokerse AGF laten informeren over lokaal gekweekte groente, fruit en aardappelen. Men organiseert excursies en ontvangt met plezier kinderen die geleerd wordt hoe alles groeit en bloeit voordat het op een bord ligt. En wat het belang is van voeding uit de grond of van een boom, in plaats van uit een pakje of zakje. Ook klassen kunnen een rondleiding krijgen door het bedrijf en de boomgaard. Ze kunnen alle materialen bekijken die nodig zijn bij het bewerken van het land en het oogsten. Na afloop wordt er getrakteerd op een gezonde snack. Op het terrein is een picknickplaats in de natuur, waar fietsers en wandelaars een gratis stuk Lokersefruit uit de picknickmand kunnen nuttigen. Het winkeltje met verse producten uit de regio is open van maandag t/m zaterdag. Bij minder mooi weer kunnen er binnenactiviteiten worden georganiseerd. Neem voor meer informatie contact op met het bedrijf 0113-382612

De Deelgaarderberg - Maria-Hoop - Limburg
In Midden-Limburg beheren Nicole en Jos Wilms een wijngaard. Voor groepen vanaf 5 personen kan er een excursie geboekt worden, dit kost €10.00 p.p. Uiteraard met het proeven van diverse wijnen en een bezoek aan de wijnkelder van de Deelgaarderberg. In oktober worden de druiven geoogst en geperst. Wil je wel eens weten hoe dit in zijn werk gaat, dan kun je een afspraak maken voor een bezichtiging op vrijdag of zaterdag. Is Limburg te ver rijden? Dan is een online-proeverij een leuk alternatief. Je bestelt een proefpakket via de website en kunt dan iedere zaterdag vanaf 17.00 uur de proeverij online volgen. Leerzaam en gezellig om te doen met vrienden of familie. 

De Waddel – Den Burg - Noord-Holland
5 dagen in de week (niet op donderdag en zondag) kun je vanaf 12.00 uur een knapzakwandeling maken op Texel, vanaf schapenboerderij de Waddel. Voor onderweg krijg je een lunch mee met door de boerin gebakken brood, dat je belegt met producten van de boerderij. Je krijgt een route met uitgebreide informatie over de omgeving en voor kinderen een speurtocht met na afloop een kleine verrassing. De route gaat grotendeels over onverharde paadjes en op sommige plaatsen door de weilanden. Er is een lange wandeling van 5,3 km. en een korte van 3,3 km. Honden mogen aangelijnd mee op de korte route. Kosten: € 15,- voor volwassenen en € 7,50 voor kinderen tot 12 jaar. Reserveren kan bij Marjon, door een berichtje te sturen naar 06-28108651. Ook biedt de Waddel de mogelijkheid om met groepen vanaf 15 personen allerlei activiteiten te ondernemen op de boerderij. Voor informatie kun je de website bekijken of met Marjon contact opnemen.

Long Snout Pork – Boerakker - Groningen
Wij willen eikels! Wij willen eikels! Als de scharrelvarkens in Boerakker konden praten, dan hadden ze dit vast geroepen. Want eikeltjes, daar zijn ze gek op. Wil jij de varkens van het Tamworthras helpen hun kostje bij elkaar te scharrelen? Hoe leuk is het dan om met het gezin een boswandeling te maken en ondertussen eikels te zoeken. Als je ze verzamelt en bij de boerderij brengt, krijg je €0.20 per kilo en mag je helpen je oogst aan de varkens te voeren. Dus hoppekee: Laarzen aan, tas mee en de natuur in. Elke vrijdagmiddag van 14:00 tot 17:00 en zaterdag van 10:00 tot 14:00 ben je welkom om je verzamelde eikels langs te brengen. Je kunt met eigen ogen zien hoe goed een 5-sterren varkensboer voor zijn dieren zorgt.

Groentenhof Poelen – Groesbeek - Gelderland
Op zondag 17,24 en 31 oktober organiseren pompoenkwekers Laura en Chris activiteiten voor jong en oud op hun erf. Alles in het kader van de zo geliefde najaarsgroente. Je kunt pompoenen versieren, een Halloweenpompoen snijden of een speurtocht maken. Genietend van het uitzicht een pompoensoepje of pompoenbiertje nuttigen. Er is een trampoline en natuurlijk zijn er eetbare pompoenen en sierkalebassen te koop in alle soorten en maten. Je kunt zelfs een door de Groentenhof uitgebracht kookboek kopen, met het verhaal van de telers en hun favoriete recepten. Bij aanschaf van dit boek krijg je een gratis pompoen. De pompoenwinkel is 7 dagen in de week geopend, dus ook op andere dagen kun zijn er verse producten verkrijgbaar op de Groentenhof.Jam en zo – Oosterblokker - Noord-Holland
In oktober, november en december wordt er een keur aan workshops georganiseerd door Thessa en haar team. Je kunt o.a. kiezen uit het maken van een herfsthart voor op de deur, een kastanjekrans knutselen of tafeldecoraties maken voor kerst. De keus aan creatieve uitspattingen is enorm. Ook aan de inwendige mens wordt gedacht want koffie/thee, huisgemaakte taart en sappen staan tot je beschikking. Kom je met een groep, dan is de workshop uit te breiden met een high tea, een lunch of stamppot buffet. De workshops worden begeleid door een gezellig team, dus een leuke tijd is gegarandeerd. En vergeet vooral niet aan het eind van de workshop iets lekkers voor jezelf mee te nemen uit het gezellige winkeltje vol huisgemaakte streekproducten. Ben je meer een thuisknutselaar, bestel dan eens een kant-en-klaar knutselpakket voor het maken van deurhangers, droogbloemharten of kransen met jute.

Kamelenmelkerij Smits – Berlicum - Noord-Brabant                 
Op kamelensafari in Nederland? Natuurlijk kan dat! Bij de enige kamelenmelkerij in Europa. Kamelenmelk is onbewerkt, puur natuur en niet gepasteuriseerd en daarmee een gezond alternatief voor koemelk. Elke zondag en in de herfstvakantie ook op maandag en vrijdag, kun je voor slechts €11.00 p.p een safari beleven in Berlicum. Je wordt geïnformeerd over wat er komt kijken bij het melken van de kamelen, er is een rondleiding en je mag helpen bij het voeren. Je kunt op een kameel zitten en als er kalfjes zijn mag je ze de fles geven. Het bakken van een kamelenmelkwafel en proeven van de verse melk is een onderdeel van de safari. Wil je eens iets aparts ondernemen met het gezin en educatief bezig zijn, dan kunnen we dit uitstapje van harte aanbevelen. Reserveren is verplicht en kan via de website van Smits, waar de beschikbare data vermeld staan. Voor meer info over het bedrijf, verwijzen we naar onze blog 'Uniek in Europa: de kameelmelkerij'. 

Plukhoek  - Mookhoek - Zuid-Holland
In de Hoeksche Waard bevindt zich Stichting Plukhoek Mookhoek. Het loffelijk streven van de stichting is om zoveel mogelijk mensen in contact te laten komen met de natuur. In de herfstvakantie wordt er het evenement “Pluk de tuin leeg” georganiseerd, waarbij je zelf je boeket bloemen in de pluktuin bij elkaar kunt scharrelen voor de helft van de prijs. Terwijl jij aan het plukken bent, kunnen de kids tegen een kleine vergoeding een bloempot beschilderen en zelf een bloemstukje maken. Inschrijven niet nodig. Kom eens aanwaaien op woensdag 20, vrijdag 22 of zaterdag 23 oktober van 13:00 uur-17:00 uur. Op vrijdag is tevens de mogelijkheid voor kinderen om onder begeleiding van een imker kaarsjes te maken. Er worden op meerdere avonden workshops voor volwassenen georganiseerd om herfstboeketten en droogbloemcreaties te leren maken.

‘t Biezenhof – Eede - Zeeland
Zeeland is strand, water en eindeloze vergezichten. Maar Zeeland is ook bourgondisch. Zo komt er bijvoorbeeld uitstekende wijn uit deze provincie. Lekker voor bij de mosselen! De op wijngaard ‘t Biezenhof gemaakte wijnen kun je komen proeven in Zeeuws-Vlaanderen. Voor €15.00 p.p is er vanaf 2 personen een rondleiding te boeken, waarbij eigenaar Ronald enthousiast vertelt over de boerderij en de start van het wijndomein. Uiteraard mag een wandeling langs de wijnstokken niet ontbreken, gevolgd door een kijkje in de wijnmakerij. En als druif op de taart een proeverij van 3 wijnsoorten en/of likeur. Uiteraard is er gelegenheid tot het kopen van je favoriete wijn. Wil je meer weten over ’t Biezenhof, dan verwijzen we graag naar onze recente blog 'Wijnen wijnen wijnen'. De wijn is ook verkrijgbaar in het Noord-Hollandse Santpoort bij de winkel Nederlandse Streekwijnen 

Ontvang regelmatig leuke tips, blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, verhalen van streekproducten aanbieders en al het nieuws over lokale producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

 


1 reactie(s)

TB

Thessa Bruijns

13 oktober 2021 16:55

Super leuke tips! Dank voor de inspiratie 💖

Reageren


Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen