Van boer tot bord: waarom het lokaal kopen beter is voor milieu en samenleving

Geschreven door: Robin Dekker| 1 februari 2024 08:00 in Lokaal producten kopen
64 | 0

In een wereld waarin grenzen vervagen en producten gemakkelijk de halve wereld kunnen oversteken voordat ze op ons bord belanden, is het tijd om stil te staan bij de impact van onze keuzes als consumenten. In deze blog gaan we dieper in op de verrassende afstanden die producten afleggen en vergelijken we ze met lokale alternatieven. Laten we ontdekken waarom lokaal kopen niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor onze buurt.

De Reis van Voedsel: Wereldwijd vs. Lokaal

Laten we eens nadenken over de reis die onze voedingsmiddelen afleggen voordat we ervan genieten. Een avocado uit Zuid-Amerika, die zo'n 8.000 kilometer aflegt om in Nederland te belanden, en een blikje ananas uit Azië, dat een reis van ongeveer 11.000 kilometer maakt, laten zien hoe ver ons voedsel kan reizen. Ter vergelijking, een appel van Nederlandse bodem heeft hoogstens een paar honderd kilometer gereisd. Dit geldt ook voor andere lokale producten zoals aardbeien, tomaten en wortelen. Deze langeafstandstransporten dragen aanzienlijk bij aan de uitstoot van broeikasgassen en de degradatie van het milieu.

Het transport van voedsel over lange afstanden vereist grote hoeveelheden brandstof en energie. Dit leidt tot een verhoogde CO2-uitstoot, luchtvervuiling en ontbossing. Lokale producten leggen aanzienlijk minder kilometers af en dragen dus bij aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk. 

De reis van voedsel

Lokaal kopen in de praktijk: hoe doe je dat? 

Lokaal kopen gaat verder dan een eenmalige keuze; het is een bewuste stap naar duurzaamheid. We schreven al eerder over de voordelen van het lokaal kopen van producten in onze blog 'eten uit de korte keten'. de voordelen Hier zijn een paar praktische tips die je helpen om lokaal kopen in jouw leven te brengen: 

1. Verken lokale boerderijwinkels en/of boerenmarkten: Op Lokaalwijzer staan meer dan 1000 aanbieders van lokale producten door het hele land. Hier kun je rechtstreeks contact maken met producenten en genieten van vers geteelde producten. 
2. Geniet van het seizoen: Laat je leiden door de wisseling van de seizoenen. Kies voor producten die op dat moment lokaal beschikbaar zijn en geniet van hun optimale smaak. Ontdek bijvoorbeeld nieuwe maaltijden door deze te baseren op beschikbare seizoensproducten! 
3. Leer meer over de herkomst van producten: Ga meer letten op de herkomst van het product. Neem even de tijd om de informatie op de etiketten te lezen en te achterhalen welke weg het voedsel heeft afgelegd voordat het in je handen terechtkwam.
4. Ondersteun lokale producenten: kies voor producten van kleine bedrijfjes en aanbieders dichtbij. Zo ondersteun je de regionale economie en zorg je ervoor dat de producten ook lokaal gemaakt blijven worden! 

lokaal kopen

Jouw rol in een duurzame toekomst

Nu we de ogen hebben geopend voor de reis die ons voedsel aflegt, is het tijd voor actie. We kunnen niet gewoon accepteren hoe voedsel duizenden kilometers aflegt voordat het ons bereikt. Lokale keuzes hebben de kracht om wereldwijde impact te hebben. Kiezen voor lokaal kopen is niet alleen een optie, maar een noodzaak. Laten we als bewuste Nederlanders de afstand tussen boer en bord drastisch verminderen, voor een groenere en duurzamere toekomst. 

De tijd om te handelen is nu. Kies lokaal en verander de wereld met elke hap die je neemt.

Lokaal kopen

 

Meer blogs zoals deze: 
- De tocht van landbouw naar supermarkt
- Eten uit de korte keten

0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen