Eten uit de korte keten

Geschreven door: Robin Dekker| 15 mei 2023 08:00 in Korte keten
620 | 0

Voedingsmiddelen waren begin dit jaar 14,5% duurder dan een jaar daarvoor, schrijft de Volkskrant. De onverwacht hoge vraag na de Corona-crisis, stijgende energieprijzen, tegenvallende oogsten en de oorlog in Oekraïne zijn slechts enkele van vele factoren die hier de oorzaak van zijn. De hele wereld is met elkaar verbonden en dat lijkt de laatste tijd niet per se een positief effect te hebben voor de mensen die deze planeet bewonen. 

Niet voor niets is de titel van deze blog ''eten uit de korte keten''. De oplossing voor vele uitdagingen ligt voor onze eigen voeten, bij jezelf in de regio. In deze blog vertellen wij jou over eten uit de korte keten en welke voordelen dit heeft voor jou als consument. We horen namelijk steeds meer over lokale producten rechtstreeks van de boer. Lokale producten zijn goed voor jezelf én voor de wereld zeggen wij altijd bij Lokaalwijzer. 

Verse producten

Door rechtstreeks bij de boer te kopen kun je verse producten krijgen die net zijn geoogst of gemaakt. Bij sommige aanbieders is het zelfs mogelijk om je eigen aardbeien te plukken of melk te tappen. Verser krijg je het niet! Dit betekent hierdoor ook dat producten langer meegaan en vaak smaakvoller zijn. 

Eerlijke prijs

Doordat er minder tussenpersonen en organisaties meeprofiteren van de verkoop van het product kunnen producten vaak voor een lagere prijs verkregen worden. Ook zijn er in de korte voedselketen lagere transport- en verpakkingskosten die niet in de prijs doorberekend moeten worden. De aanbieder/maker van de producten kan tegelijkertijd een eerlijke prijs krijgen voor zijn waren. 
 

Meer leren

Door direct bij de aanbieder te koop wordt je 'lokaal wijzer'. In de korte voedselketen is het duidelijk waar het product vandaan komt. Hierdoor kom je gemakkelijk in contact met de producent van je voedsel. Zo leer je meer over het productieproces en het product zelf. De directe relatie met de boer stelt je in staat om meer te weten te komen en vragen te kunnen stellen. Dit is zeker ook een aanrader voor ouders van jonge kinderen: zo leren zij dat producten niet zomaar in de supermarkt komen te liggen, maar hier een proces aan vooraf gaat.

Eten uit de korte keten betekent dus meer leren over verse producten die je voor een eerlijke prijs koopt. Op Lokaalwijzer staan meer dan 950 aangesloten aanbieders van lokale producten. Tijdens het lang weekend van de korte keten (18 t/m 22 mei) zetten we deze aanbieders in het zonnetje en vragen we meer bekendheid voor hun lokale en duurzame producten. Doe je mee? 

Aanbieders lokale producten


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen