De tocht van landbouw naar supermarkt

Geschreven door: Charlie Kluin| 6 maart 2021 16:00 in Lokaal producten kopen
1027 | 0

Bij Lokaalwijzer vind je boeren en telers bij jou in de buurt en kan je lokale producten kopen. Maar waarom is dat eigenlijk belangrijk? Wat zijn de stappen tussen lokaal geproduceerde producten en de supermarkt, en hoeveel krijgt de boer of teler voor zijn product?

Ik moet eerlijk bekennen: ik heb lang mijn boodschappen bij de supermarkt om de hoek gedaan, zonder er over na te denken. Tot ik afgelopen nazomer langs een kraampje fietste waar allerlei groente uitgestald lag. Impulsief besloot ik wat te kopen. Ik verbaasde me over de prijs, mijn courgette was namelijk veel goedkoper dan in de supermarkt! Daarnaast was ie ook veel lekkerder, en zodoende zorgde deze courgette voor vragen in mijn hoofd. Hoe werkt het systeem met supermarkten eigenlijk?
En gaat dat wel eerlijk?

Het klinkt best logisch: als land- of tuinbouwer produceer je, en als winkel zorg je ervoor dat de producten bij de consument terecht komen. Maar zo simpel is het helaas niet. Na de productie wordt het product vaak nog gewassen, voorbereid of opgeslagen. Hierna wordt het verwerkt en verpakt. Dan is het de beurt aan de distributie en komt het product in de supermarkt terecht, waar de consument het
kan kopen. Dit zijn veel stappen, die nog groter zijn wanneer voedsel uit het buitenland geïmporteerd wordt, wat vaak het geval is. Onderweg van productie naar consumptie gaat er veel voedsel verloren of wordt het weggegooid, wat onder andere te maken heeft met de grote hoeveelheid stappen in de voedselketen. Het geld dat je als consument betaalt voor een courgette, wordt verspreid over al deze tussenpersonen. Maar hoeveel van dit geld komt terecht bij de teler, waar het product daadwerkelijk vandaan komt?



Cijfers over courgettes zijn lastig te vinden. Van het familielid de komkommer ging tussen 2011 en 2013 slechts 20% van de opbrengst naar de teler, blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research. De overige 80% ging naar de groothandel en retail. Dit betekent dat per euro die je betaalt voor een komkommer, er slechts twintig cent naar de teler gaat. Bij aardappels is dit verschil nog groter: van de 98 cent die je in dezelfde periode betaalde voor een kilo aardappels, kwam slechts 14 cent bij de teler terecht.

Het meeste geld wat je als consument betaalt gaat dus naar de supermarkt of naar tussenpersonen, de teler krijgt hier maar een fractie van. Het is dus niet gek dat veel landbouwers hun producten exporteren, om toch nog wat extra te verdienen. Gelukkig kan jij als consument de boeren en telers helpen, door zelf lokale producten uit de buurt te kopen. Kijk hiervoor naar ons aanbod bij jou in de buurt.

 het aanbod bij jou in de regio


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen