Lokale producten uit Overijssel

Geschreven door: Avelien Van den Hul| 25 november 2022 08:00 in Provincie/Regio
973 | 0

In mijn jeugdjaren ben ik zo'n 15 jaar achter elkaar op vakantie geweest in Overijssel. We gingen naar camping Klompjan in Markelo. Ik heb dus wel wat met Overijssel zou je kunnen zeggen. Ik dacht het nodige van de provincie af te weten, maar na enig lees- en uitzoekwerk voor dit artikel, bleek het vies tegen te vallen. Het wordt hoog tijd voor een hernieuwde kennismaking. Tijd om mezelf lokaal wijzer te maken. 

Voor mij is Overijssel altijd een provincie ‘ver weg’ geweest. Voor een kind wonende aan de Noord-Hollandse kust was de autorit naar het 200 kilometer verderop gelegen Markelo een wereldreis. Wonderlijk dat het zo in je systeem blijft zitten dat het 'dus’ ver weg is. Ik weet inmiddels wel beter en na even googelen kwam ik erachter dat het dichtstbijzijnde punt van Overijssel maar 120 km rijden vanaf mijn woonplaats is. Een afstandje van niks eigenlijk. Er zijn mensen die dat op de fiets doen. Een andere rare kronkel mijnerzijds is dat ik maar niet aan het idee kan wennen dat Overijssel aan Friesland grenst. Weliswaar een beperkt aantal kilometers, maar toch. Voor mijn gevoel hoort daar nog een provincie tussen te liggen. Geen idee waar ik die wijsheid (of domheid) ooit opgepikt heb. Ik zal je verder niet vermoeien met mijn gemijmer en proberen iets zinnigs te vertellen over het prachtige Overijssel. Wat, by the way, niet hetzelfde is als Twente. Ik heb al meerdere mensen dat onjuist horen gebruiken. Twente is de naam van een streek in het oostelijk deel van Overijssel, met plaatsen als Almelo, Hengelo en Boekelo. Het in Overijssel veelvuldig gebruikte achtervoegsel -lo verwijst naar het Germaanse woord lauhaz, wat open plek in een bos betekent. Andere streken in deze provincie zijn de Kop van Overijssel, Vechtdal, IJsseldelta en Salland. We zullen eens kijken wat deze streken ons te bieden hebben.

In het hol van De Leeuw 

In Salland vinden we agrarisch bedrijf De Jonghe Leeuw van Leo en Annuska, zie link https://lokaalwijzer.nl/Stand/Details/97 . Dit duurzame bedrijf in de Lierder-en Molenbroekpolder teelt o.a. aardappelen, uien en tarwe, met oog voor biodiversiteit en natuur. De akkerranden vol bloemen zijn een walhalla voor bijen en insecten en bieden bescherming aan weidevogels. De samenstelling van de rivierklei waar de gewassen op geteeld worden, zorgt voor buitengewoon smaakvolle producten. In het verkoopstalletje op het erf worden aardappelrassen Bildtstar, Bonnata en Frieslander verkocht evenals witte en rode uien van eigen land. Eitjes van de buurkippen, honing en seizoensgroente uit eigen moestuin behoren ook tot het assortiment. Voor een prachtige fietsroute door één van de oudste polders van ons land verwijzen we je graag naar https://landschapoverijssel.nl/routes/natuurakkers-buitenplaatsen-rond-lierderholthuis. Zorg voor een flinke fietstas, want bij nummer 16 op de kaart kom je langs het verkoopstalletje van De Jonghe Leeuw.

Boerderij Overrijssel

In de meest westelijke punt van Overijssel ligt Kampen. Reeds in de 13e eeuw één van de welvarendste steden van Europa met een aanzienlijke vloot. Kamper schepen haalden zout uit Portugal en verhandelden dit naar plaatsen aan de Oostzee. In 1441 trad Kampen toe tot het verbond van Hanzesteden en kent sindsdien wisselende periodes van welvaart en achteruitgang. De rijke historie van de stad vertaalt zich nu nog naar prachtige oude huizen en kerken, resten van de stadsmuur, poorten en stadstuinen. Ben je geïnteresseerd in geschiedenis, dan is een wandeling door de binnenstad zeker de moeite waard. Even buiten de stad ligt in de monding van de IJssel het Kampereiland. Het oudste boerenerf van dit eiland is in gebruik sinds 1432 en heden ten dage het toneel van zuivelboerderij en kaasmakerij Erf-1, (zie link https://lokaalwijzer.nl/Stand/Details/132) . In de boerderijwinkel en via de webshop worden huisgemaakte zuivelproducten als bitterkoekjesvla, ongezouten boter en vruchtenkwark verkocht. Kaas met de naam Kampereilander en rundvlees van eigen koeien vinden gretig aftrek. Ben je op zoek naar een waardevol geschenk voor de feestdagen, dan tippen we alvast de kerstpakketten of een cadeaubon van de boerderij. Pakjesavond kun je extra feestelijk maken met de Erf-1 pepernotenvla en chocolademelk. Voor camperaars zijn er prachtige plekken gemaakt, zodat je van april tot oktober langere tijd van het eiland en het op fietsafstand gelegen Kampen kunt genieten. Info beschikbaarheid camperplekken via mail [email protected] of tel. 06-41386482. 

Girlpower!

Provinciehoofdstad Zwolle was net als Kampen verbonden aan het middeleeuwse samenwerkingsverbond van handelaren en steden, genaamd Hanze. In Zwolle werd veelal graan, bier, hout en dierenhuiden verhandeld. De locatie buiten de stad waar groenten werden geteeld en verkocht, noemde men een warmoezerij. Ook nu nog is er een Warmoezerij in Zwolle, (zie link https://lokaalwijzer.nl/Stand/Details/711) , waar meer dan 30 soorten biologische groenten worden geteeld door tuinder Madeleen. Zij heeft na een opleiding Biologisch Dynamische landbouw jaren ervaring opgedaan in binnen- en buitenland met het verbouwen van groente en is in 2017 haar eigen tuinderij in Zwolle gestart. Haar groente is af te nemen middels een wekelijks groentepakket voorzien van recepten. Informatie te vinden op https://www.dewarmoezerij.nl/soorten-pakketten. Wil je liever je groente los kopen, kom dan eens naar de biologische donderdagmarkt in Apeldoorn of de vrijdagmarkt in Utrecht. Zwols verkooppunt van Warmoezerijgroente boerderij Stadszicht is tijdelijk gesloten i.v.m. een verbouwing. 

Een heel ander staaltje van girlpower vindt plaats in het oosten van Twente, bij IJsboerderij 't Loaboerke, (zie link https://lokaalwijzer.nl/Stand/Details/676) . Koeiendames uit de Lutte (her)kauwen vol overgave hun voer en zorgen voor heerlijk verse melk, waar vervolgens door Marlies op de boerderij ijs van wordt gemaakt. Herfst en ijs zijn niet direct een voor de hand liggende combinatie, maar feestdagen en ijs wel. Laten ze nou bij 't Loaboerke de allermooiste ijstaarten maken. Zoals een pepernotenijstaart met karamel en witte chocolade parfait voor pakjesavond. Voor kerst staan o.a. de smaken frambozen-stracciatella en peren-karamel op het programma. Alles met de hand gemaakt door Marlies en haar familie. Te bestellen via https://www.loaboerke.nl/bestellen.html of de Facebookpagina van de ijsboerderij. Afhalen op 23 en 24 dec. Doe jezelf een lol en ga niet uren staan prutsen voor een betoverend kerstdessert. Marlies maakt met alle plezier de mooiste ijstaart voor jou.

Jammen in de Reggevallei

Nee, dan heb ik het niet over een potje herrie maken met een paar muzikanten. Maar over de heerlijke jams in een potje van Reggevallei Jam en More, adres zie https://lokaalwijzer.nl/Stand/Details/518 . Ambachtelijk jammaker Arjan bekokstoofd unieke recepten voor o.a. peer-walnoten-rozijnenjam, kruisbessen-sinaasappel-gemberjam en pruimen-speculaas-rode portjam. Geen jam voor watjes, maar voor fijnproevers. Ramvol fruit, met zo min mogelijk suiker en geen overbodige toevoegingen. Naast jam maakt Arjan Boerenjongens en –meisjes, oftewel rozijnen en abrikozen in brandewijn. Neem er voor de ultieme smaakbeleving een plakje Heldernse Kruudkoek bij en je hebt gegarandeerd de kou uit je botten verdreven. Van maart tot december te koop in het Jamhuisje in bovenstaande link en verder het hele jaar door bij de adressen in deze link https://reggevallei.nl/verkooppunten/ . Op 11 december staat Arjan met zijn producten op de kerstmarkt in Hellendoorn, waar hij Luikse wafels voor je bakt, een speciale kerstjam presenteert en huisgemaakte advocaat en karamelsauzen verkoopt. Smullen geblazen!


Ik geloof dat ik ondertussen wel een idee heb wat volgend jaar onze vakantiebestemming gaat worden. Want er is zoveel te ontdekken, te proeven en ervaren in deze prachtige provincie. Overijssel: We komen eraan!

Voor meer producten van Overijsselse bodem of makelij, verwijzen we je graag naar https://lokaalwijzer.nl/province/overijssel en een eerdere blog ''Rauw gefermenteerde melk voor elk''.


Alle aanbieders uit Overijssel

 


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen