Rauw gefermenteerde melk voor elk

Geschreven door: Charlie Kluin| 8 april 2021 09:00 in Zuivel
906 | 0

Wie door de Nederlandse polders fietst, zal veel weilanden zien met grazende melkkoeien. Typisch Nederlandse natuur, die melkkoeien. Maar de melk zelf is minder natuurlijk, het gaat namelijk eerst een heel bewerkingsproces door voordat het in de supermarkt terecht komt. Is dat bewerkingsproces eigenlijk wel nodig? Om daar achter te komen interviewde ik Tonny Mulder, mede-eigenaar van de Raw Milk Company in Lutte, en sprak ik met mensen die zweren bij een glas rauwmelkse kefir per dag. 

Wat is het verschil met ‘normale’ melk?
“Melk wat je in de supermarkt koopt gaat eigenlijk eerst een heel bewerkingsproces door,” vertelt Tonny me, “dat was vroeger nodig omdat koeien bepaalde ziektes konden hebben zoals tuberculose, maar die ziekte komt eigenlijk niet meer voor bij Nederlandse koeien. Toch moet melk in de supermarkt aan allerlei regels voldoen die eigenlijk nog uit die tijd stammen. Toen we nog onze eigen boerderij hadden, besloten we te gaan experimenteren om met rauw gefermenteerde koeienmelk kefir te maken, en verkochten we een paar flessen in onze boerderijwinkel. Al gauw was het niet meer aan te slepen, mensen uit de buurt waren er heel enthousiast over. Dus toen dachten we, hier moeten we wat mee. Zodoende zijn we de Raw Milk Company opgestart, waarbij we de melk van twee lokale biologische boeren gebruiken. De koeien van deze boeren krijgen geen antibiotica en geen soja, maïs of tarwe en staan veel buiten in de wei, gras te eten. De melk wordt afgekoeld, gefermenteerd want helemaal rauw mag niet, en er wordt yoghurtcultuur of kefircultuur toegevoegd. Hierdoor wordt het zuurder, waardoor de pH-waarde lager is dan 4,5 en eventuele ziekteverwekkers niet kunnen overleven. De melk wordt voor de rest niet bewerkt, dus niet gepasteuriseerd of gehomogeniseerd, waardoor alle essentiële voedingsstoffen intact blijven. Daardoor krijg je een heel ander product dan wat je in de supermarkt koopt.”

Positieve ervaringen
Wanneer ik Tonny vraag of rauwmelkse kefir goed is voor de gezondheid zegt ze dat ze daar niks over mag zeggen. “Van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit moeten we zelfs onze recensies controleren om te checken dat klanten onze producten niet in verband brengen met medische klachten. Zonder wetenschappelijke onderbouwing mogen we namelijk geen medische claims doen. Dus hopen we dat er meer wetenschappelijk onderzoek gedaan gaat worden, want bijvoorbeeld onderzoek van Suzanne Abbring laat zien dat muizen minder last van allergieën hadden door rauwe melk. Maar zelf mogen we hier dus niks over zeggen, we kunnen zelfs een boete van 1,5 ton krijgen.” 

Dus besluit ik rond te vragen of mensen hun ervaringen willen delen, en krijg ik een aantal hele positieve verhalen te horen. Zo wordt mij meerdere keren verteld dat maag- en darmklachten zijn verdwenen sinds het drinken van rauwmelkse kefir. Maar ook Bas (42) vertelt dat na het eindeloos uitproberen van allerlei kuren zijn eczeem pas weg is gegaan sinds hij iedere dag rauwmelkse yoghurt eet. En Trees (78), die al haar hele leven last heeft van enorme jeuk, vertelt dat ze op zaterdag begon met een glaasje rauwmelkse kefir per dag en dat ze vanaf de woensdag daarop geen last meer heeft gehad van jeuk. Alle reacties die ik heb gekregen zijn enorm enthousiast, wat het jammer maakt dat ze dit bij de Raw Milk Company niet mogen delen. “We hopen heel erg dat er meer wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan,” zegt Tonny, “want als mensen positieve ervaringen hebben is het toch belangrijk dat het goed wordt uitgezocht.” 

Nieuwsgierig geworden? Je kunt rauwmelkse producten van de Raw Milk Company kopen bij Ecoplaza, Marqt, de Plus in Twente, Odin, of andere biologische winkels, en natuurlijk bij de Raw Milk Company zelf in de boerderij winkel Melk en Honing in De Lutte. 

raw milk company

 

 

 


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen