Vergeten-groentenhype

Geschreven door: Robin Dekker| 26 januari 2021 09:00 in Groente
811 | 0

 

Waarom wordt een groente vergeten? Vinden we ‘m ineens niet lekker meer? Blijkt ie na voortschrijdend inzicht niet goed voor je gezondheid te zijn? Kan een groente door klimaatverandering zich niet meer staande houden in Nederland?

Nee, nee en nog eens nee. Een groente wordt meestal “vergeten” uit financiële overwegingen. Ze zijn bijvoorbeeld bewerkelijk en daarom loont het niet de moeite om ze te verbouwen. Of mensen zijn niet bereid er een reële prijs voor te betalen, dus de boer blijft er mee zitten. Het kan ook zijn dat een groente zo goedkoop is, dat het wordt gezien als armeluiseten en men er zijn neus voor ophaalt (arme koolraap). Maar omdat de mens zichzelf en zijn omgeving steeds opnieuw uitvindt, was het een kwestie van tijd voordat de vergeten groentes aan hun comeback zouden beginnen. Net zoals de Volkswagen Kever teruggekomen is als een Beetle en we al voor de derde keer de trend van de wijde jaren-zeventig broekspijpen voorbij hebben zien komen.

Afijn, nu is het de beurt dus aan groente. Met als aanjagers chefs van gerenommeerde restaurants, die soms van gekkigheid niet meer weten wat ze hun verwende clientèle voor moeten schotelen. Een heldere geest is in het kookboek van zijn oma gedoken en kwam de meest bijzondere groentes tegen, die we in de loop der jaren waren ‘vergeten’. Ik zal een aantal van deze Heintje Davids-gewassen voor je belichten. Voor de jongeren onder ons: Google maar eens op heintjedavidseffect, dan weet je wat ik bedoel.

Aardpeer, Jeruzalemartisjok

Een vergeten wintergroente is bijvoorbeeld de aardpeer. De lelijkste aller groentes. Misschien zijn we ‘m daarom wel vergeten. Te lelijk om naar te kijken. Maar de aardpeer heeft een groot voordeel. Hij is namelijk glutenvrij. En wat is er helemaal hipperdepip de laatste jaren? Juist. Glutenvrij eten ! Dus leve de aardpeer. Of jeruzalemartisjok zoals deze knol ook genoemd wordt. Als ik een aardpeer was wist ik het wel, dan ging ik alleen nog maar door het leven als jeruzalemartisjok. Aardpeer klinkt zo …… lomp. Maar de lijst met goede eigenschappen van deze lomperik is groot. Goed voor de stoelgang, vochtafdrijvend, zoet en notig van smaak, goed voor diabetici. Je kunt ‘m rauw eten, maar ook bakken, stomen, koken en frituren. Een allemansvriend dus.

Winterpostelein

Nog zo’n ster in het vergeten assortiment is winterpostelein. Ik ben zelf alleen bekend met de zomerpostelein en heb het altijd erg lekker gevonden. Postelein zit bomvol vitaminen en mineralen. In 100 gram winterpostelein zit net zoveel calcium als in melk. Dus prima groente voor mensen die een lactose-intolerantie hebben. Deze van oorsprong Noord-Amerikaanse groente werd graag gegeten door indianen en goudzoekers, omdat de heilzame werking van de postelein ze behoedde voor scheurbuik, oftewel een vitamine C-tekort. Heb je een moestuintje en wil je een gezonde wintergroente op tafel zetten, zaai dan eens winterpostelein. Het plantje heeft nauwelijks last van ziektes of plagen. Of vraag er anders eens naar bij één van onze groente-aanbieders op Lokaalwijzer.


Wintergroente bij kraampje carnas

Schorseneer
Als laatste wil ik je wijzen op schorseneren. Ook bekend onder de weinig bemoedigende naam Keukenmeidenverdriet. Zo genoemd vanwege de kleverige stof die vrijkomt bij het schillen en vlekken kan veroorzaken op je keukenschort. Vroeger aten we thuis elke winter schorseneren en ik vond ze in de verte een beetje bloemkoolachtig smaken. Maar daar moet bij gezegd worden dat ik niet bepaald bekend sta om mijn fijngevoelige smaakpapillen. Doorgaans vindt men de smaak meer richting die van asperges gaan. In de traditionele geneeswijze werden schorseneren ingezet als medicijn bij builenpest en slangenbeten. Aangezien de kans hierop in Nederland vrij gering is, zou ik zeggen: Gewoon een keer proberen omdat ze lekker en gezond zijn. Je moet alles een keer geprobeerd hebben in je leven, toch …..?


aanbieders van groente


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen