Tips voor lokaal vakantie vieren in Nederland - 2022

Geschreven door: Avelien Van den Hul| 29 december 2021 14:30 in Tips/Uitjes
1635 | 0

Nee, we weten uiteraard niet wat 2022 voor ons in petto heeft. Hopelijk zal het Coronaspook z'n greep op de samenleving gaan verliezen. Het valt niet mee om tot die tijd positief te blijven en ‘stippen aan de horizon’ te vinden. Zou mooi zijn als we in het nieuwe jaar achter de volgende stip een dikke punt kunnen zetten. Maar ik vrees dat we over nog heel wat stippellijntjes zullen moeten balanceren voordat die punt definitief zal zijn. Om de moed erin te houden, willen we graag het onderwerp vakantieplannen voor 2022 aanstippen. Want wat is er nou leuker dan je te buigen over bijzondere adressen of plaatsen waar je in het nieuwe jaar naar toe zou kunnen gaan?  

Traditiegetrouw is voor veel mensen de kerstvakantie het tijdstip om plannen te maken voor de voorjaars- of zomervakantie. Diverse aanbieders op Lokaalwijzer hebben naast hun (boeren)bedrijf ook een camping, B&B of vakantiehuisje. Dus het leek ons leuk om jullie te wijzen op de mogelijkheden die er zijn om te kamperen op een waterbuffelfarm, een vakantiehuis te boeken bij een aspergekweker of in een pipowagen te verblijven bij een boerderij. Je leert de aanbieders en hun producten kennen en verblijft in een prachtige omgeving. Want wat het nieuwe jaar ons ook gaat brengen: plannen moet je blijven maken. Hier volgen onze (s)tips, er zit vast voor iedereen wat tussen. 

Waterbuffelfarm Zeestraten - Overijssel

Ten noorden van het welbekende Giethoorn en natuurpark Weerribben-Wieden, ligt in het plaatsje Oldemarkt de boerderij van Carina en Richard. Zij houden waterbuffels en hebben een landwinkel waar o.a. buffelvlees en –mozzarella wordt verkocht. Daarnaast beheren ze sinds anderhalf jaar een rustige en gezellige camping voor volwassenen vanaf 18 jaar. Het bijzondere aan de camping is de ronde vorm van het veld, gesitueerd in een weiland waar een deel van de 95 buffels graast. En ja …. er zit een hek tussen jouw plek en de buffels. Regelmatig wordt er een barbecue georganiseerd en de laatste zaterdag van de maand is er paling en makreel roken op de camping. Ben je niet in het bezit van een eigen kampeermiddel, dan zijn er een aantal safaritenten te huur voor maximaal 4 volwassenen. De landwinkel verkoopt allerlei versproducten, zoals eieren, aardappelen en fruit. Kortom, echt een camping voor lekkerbekken. 

Waterbuffelfarm Zeestraten

Hoeve Dijkstal / Natuurlijk bij Nijn - Noord-Holland

Het gedeelte van de Westfriese Omringdijk waar deze stolpboerderij aan ligt, heet de Westfriese Zeedijk en dateert uit ca. 1231. De Omringdijk is 127 km lang en is één van de mooiste monumenten die je in West-Friesland al fietsend kunt bekijken. We kunnen je aanraden om dit te doen vanaf Hoeve Dijkstal in Sint Maarten. Maureen bestiert in de boerderij een gezellige B&B en een 4-persoons appartement met eigen opgang en 2 ruime slaapkamers. In de omheinde tuin bevindt zich een 4-persoons huisje met terras. Voor zowel het appartement als het huisje is ontbijt extra bij te boeken. Rond de boerderij zijn allerlei dieren te bewonderen, van ezels tot konijnen. Het meenemen van huisdieren is tegen vergoeding toegestaan en in overleg kan er zelfs een plekje vrijgemaakt worden voor je eigen pony of paard, mocht je deze mee willen nemen. De door Maureen zelfgemaakte jam, siroop en saus kan in de boerderijwinkel of bij de verkoopkraam onder aan de dijk worden gekocht.  

De Maaneschijn - Gelderland

In het buurtschap Appel, bij Nijkerk, ligt minicamping de Maaneschijn. De camping ligt aan de rand van de Veluwe, waar je naar hartenlust kunt wandelen en fietsen. Bij de camping start wandelroute het Appelpad , deze voert langs landgoederen en boerenerven. Fietsers kunnen direct vanaf de camping bij fietsknooppunt 48 de prachtigste routes samenstellen. Behalve camping is de Maaneschijn ook een landwinkel. Alle denkbare streekproducten zijn verkrijgbaar. Zelfs hertenvlees, want op de boerderij worden edelherten gehouden. De landwinkel is het hele jaar open, de camping van half maart tot half oktober. In de winkel zijn tal van kaarten en folders verkrijgbaar met tips voor wandelaars en fietsers. Met de auto ben je in een mum van tijd bij de Apenheul, het Dolfinarium of het Kroller-Muller Museum. Genoeg te beleven dus, in en rond Appel.

De Willigen - Utrecht

Kaas- en ijsboerderij de Willigen in Vreeland is de trotse eigenaar van een 4-tal appartementen, met klinkende namen als Scholekster, Kievit, Tureluur en Grutto. Geschikt voor 4 tot 10 personen. Wees er snel bij met boeken, want anders zijn de vogels gevlogen. Er is ook een 7-tal kamers te huur, verschillend in grootte en tot maximaal 5 personen. Zelfs voor groepen tot 50 personen zijn er 3 accommodaties beschikbaar. Alle ruimtes hebben tv, gratis Wifi en riante boxspringbedden van 90x 210. De Willigen heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo wordt er gebruik gemaakt van aardwarmte, zonnepanelen, een zonneboiler en er is een oplaadpunt voor elektrische auto’s. Kaasmaker Coby verzorgt rondleidingen en ijsmaker Yolanda laat u graag het ambachtelijke ijs proeven. Deze sfeervolle locatie aan de Vecht is een lust voor het oog.

De Willigen

Bouwlust - Zuid-Holland 

Een camping, houten lodges, appartementen, Hoeve Bouwlust in Maasland heeft het allemaal. De ideale plek om steden als Rotterdam, Delft en Den Haag te bezoeken. Kom je met de tent of caravan, dan staan er 40 campingplekken in een groene omgeving tot je beschikking. Lijkt kamperen je leuk, maar niet het gesleep met spullen, dan kun je een 4-persoons houten lodge huren. Een soort grote pipowagen met eigen toilet. Superleuk om met de kinderen naar toe te gaan. Die zullen zich sowieso niet vervelen bij Bouwlust. Ze kunnen zich vermaken met de boerderijdieren, boerengolf spelen of met de GPS het maisbladpad afstruinen. Met na afloop natuurlijk een huisgemaakt ijsje van de melk van de Bouwlustkoeien. De bijbehorende Streekwinkel is het hele jaar geopend, dus je hoeft geen moment je favoriete ijs te missen. 

Bouwlust - Zuid-Holland 

Groentenhof Poelen - Gelderland

De Groesbeekse pompoenkwekerij van Chris en Laura Poelen kent in het najaar een explosie van activiteit en kleur. De pompoenwinkel is open van augustus tot januari. Maar ook in de rest van het jaar kun je je hart ophalen in het glooiende landschap waar hun bed&breakfast Het Balkon van Groesbeek gevestigd is. De 4 kamers van de B&B zijn modern ingericht en beschikken allen over een eigen terras. Het Balkon heeft tevens een centraal terras, waar je van april tot oktober kunt nippen van een pompoenbiertje, terwijl je uitkijkt over het Toscaans aandoende landschap. De omgeving van Groesbeek staat bekend als hét wijnbouwgebied van Nederland. Een echte aanrader dus voor wijnliefhebbers. Boek een kamer bij de familie Poelen en struin de omgeving af voor een bezoek aan diverse wijngaarden.

Johanna Hoeve - Friesland

Op 8 km ten noordoosten van Leeuwarden, wordt op deze boerderij in Rijperkerk al meer dan 25 jaar kaas gemaakt. Beerenburgkaas, nagelkaas, mosterdkaas, zelfs zoutloze kaas is verkrijgbaar. Naast de hoeve ligt een kleine camping waar je na aankomst zelf een ruime plek uit mag kiezen. Honden zijn toegestaan en op de camping zijn een chalet en 3 volledig ingerichte caravans te huur. Vlak bij de hoeve bevindt zich natuurgebied de Grote en Kleine Wielen en een openluchtzwembad. Fietsers kunnen zich uitleven in de Friese Wouden met de gratis ter beschikking gestelde fietsroutes. Vanaf de Johanna Hoeve kun je ook de Elfstedentocht fietsen. Voor de meerdaagse mogelijkheden van deze 265km lange tocht raden we aan contact op te nemen met de camping.  

Johanna Hoeve - Friesland

Arken Ae - Noord-Holland

Het assortiment van de boerderijwinkel in Zuiderwoude is zeer uitgebreid. Met 7 dagen in de week geopend van 10.00 uur tot 20.00 uur, mag je deze ‘boerensupermarkt’ met recht een topper onder de boerderijwinkels noemen. De B&B-wagens van de boerderij zijn een ideale locatie om Amsterdam te bezoeken, aangezien de hoofdstad op slecht een paar kilometer afstand ligt. Dicht bij de stad, maar toch midden in de natuur bevinden zich 6 pipowagens, voor 2 tot 6 personen. De bedden zijn opgemaakt, er is gratis wifi en om 9.00 uur wordt het ontbijt geserveerd. Heb je geen zin om de stad in te trekken, dan kun je bij Arken Ae een fluisterbootje, een kajak of een Canadese kano huren. Met een picknickmand gevuld met lokaal lekkers uit de winkel glijdt de stress op het water van je af, zo de plomp in. Verkwikt en uitgerust na een paar dagen Zuiderwoude kun je er weer tegenaan. 

Ruyge Weyde - Utrecht

Oudewater is de plek waar je biologische kaasboerderij de Ruyge Weyde kunt vinden. Kunstmest, krachtvoer en bestrijdingsmiddelen worden niet toegepast op de boerderij, waardoor de Boerenkaas zijn echte authentieke smaak blijft behouden. En niet alleen de kaas van de Ruyge Weyde is dik in orde. De vele lovende recensies over de kamers en appartementen verraden dat het hier zeer goed toeven is. Of je nu een 2-persoonsstudio boekt of een groepsaccommodatie voor 14 personen, het ziet er allemaal uit om door een ringetje te halen. Zoals het een echte boerderij betaamt rammelt het van de dieren om te aaien of te voeren. In overleg kan er een rondleiding met kaasproeverij worden georganiseerd. Er is natuur in overvloed, om in te fietsen, wandelen of varen. Kom deze prachtige streek ontdekken.

Ruyge Weyde - Utrecht

Spitsbroek - Zeeland

Eigenlijk zouden we het geheim moeten houden. Dat er een pareltje te vinden is in Zeeuws-Vlaanderen. In Eede, vlak tegen de Belgische grens, ligt bij asperge- en blauwebessenkwekerij Spitsbroek een heerlijke camping met de grootste plekken die je maar kunt vinden. Bovendien zijn er vakantiehuizen te huur voor 2 of max. 8 personen en een luxe villa voor 11 personen. De villa heeft meerdere badkamers, waarvan 1 met sauna en jacuzzi. Vanaf de kwekerij ben je in no-time met de fiets of auto in Brugge, Knokke, Cadzand en Groede. Er is een oplaadpaal voor elektrische auto’s en voor gasten staan gratis fietsen ter beschikking. In het voorjaar kun je in de kwekerijwinkel je maaltje asperges kopen en ’s zomers de dikste versgeplukte blauwe bessen. Niks staat dus een heerlijke vakantie in Zeeland in de weg.

Tuinderij Huis Sevenaer - Gelderland

In de 14e eeuw is kasteelboerderij Huis Sevenaer ontstaan. Op het landgoed bevindt zich een ecologisch beheerd bospark en een biologisch gemengd bedrijf. De landgoedproducten zoals groente en fruit, worden verkocht in de landgoedwinkel. Aan de rand van het landgoed bevindt zich de B&B Huis Sevenaer met 6 kamers in een historisch pand aan de Markt. De kamers hebben een gemeenschappelijke ruimte, veranda en tuin aan de achterzijde, met uitzicht op het landgoedbos. Prachtige kamernamen als Zon Egge en Lentemorgen beloven een kamer met boxspring, TV, Wifi en een koelkastje. In de B&B is informatie verkrijgbaar over eetgelegenheden in de omgeving, de mogelijkheid van een excursie op het landgoed, het meedoen met een stadswandeling onder begeleiding en verhuur van fietsen.  

Namens Lokaalwijzer succes met het uitstippelen van je vakantiebestemming.

Meer tips ontvangen voor het kopen van producten uit de regio? Schrijf je in op onze nieuwsbrief

 


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen