Opkikkertje na de winter

Geschreven door: Annemiek Huijerman| 14 april 2021 09:00 in Groente
812 | 0

Je kunt er van die mooie, rode (en soms groene) stengels van oogsten. Die komen dan vooral terecht in de vlaai, taart of moes. Maar het is en blijft een groente, en wel een van de eerste die na de winter vers van het land komt: rabarber. 

In deze frisse, soms bijna winterse aprildagen van 2021 komt de rabarber nog nauwelijks boven de zandgrond uit. ‘Het is echt nog te koud voor de rabarber, net als voor de asperges’, vertelt Cees van Tiggelen (60), die beide groenten biologisch teelt op de zandgrond van Halsteren, in westelijk Noord-Brabant. Dat was vorig jaar, met die warme lente wel anders, herinnert Van Tiggelen zich. ‘Maar het weer is het weer, en in de biologische teelt ga je geen kunstgrepen toepassen zoals bijverwarmen door bijvoorbeeld meerdere lagen folie op de percelen aan te brengen. Dat is vloeken in de kerk.’

Biologisch plantgoed
Rabarber ging Cees van Tiggelen telen als bijproduct naast zijn biologische asperges. Er waren wat hoekjes land over op een perceel, zijn zwager teelt rabarber op grote schaal en die had biologisch plantgoed, vandaar. Van Tiggelen: ‘De hoeveelheden die van het land komen, zijn niet heel groot, maar we kunnen leveren aan een aantal klanten in de omgeving. Vorig jaar hebben we dat wel tot in augustus kunnen doen. Ook is de rabarber een mooie aanvulling op het assortiment in de winkel bij de boerderij.’

Rabarber is een van de eerste groenten die in het voorjaar vers van het land komen. ‘Het is echt een opkikkertje na de winter’, vertelt Cees van Tiggelen. Ook ziet hij, doordat mensen gezonder willen eten, de belangstelling voor rabarber toenemen. 

Van zuur tot zoet
De groente is een vaste plant, die een aantal jaren meegaat. Zolang rabarber zijn, meestal rode, stengels geeft, kun je oogsten. ‘Maar een deel van deze stengels moet je laten staan, want anders kan de plant geen voedingsstoffen opslaan voor het jaar daarop.’ Rabarber kent verschillende rassen, van zuur tot zoet, met rode of groene stengels, die vooral als fruit in gerechten worden verwerkt. De conservenindustrie past rabarber met groene stelen toe om jam van andere vruchten mee aan te lengen. Van Tiggelen: ‘Wij pakken de zoete varianten. Ook verkopen we jammetjes die mijn zus maakt, van aardbeien bijvoorbeeld. Daarin gebruikt ze onze rabarber; die bindt mooi, waardoor je maar weinig geleisuiker nodig hebt.’

Of Van Tiggelen zelf nog een favoriet rabarbergerecht heeft? ‘Ik vind hem lekker in de vlaai, en in de yoghurt, in een mixje met wat aardbeien.’

aspergekwekerij c. van tiggelen

Rabarber, de vreemdeling
Rabarber (rheum rhabarbarum) is familie van de duizendknoop, een grote plantenfamilie met ‘familieleden’ als boekweit, zuring, maar ook de woekerende Japanse duizendknoop. Er zijn acht rassen, bijvoorbeeld Red Champaign, Frambozenrood of Holsteiner Blut.
De groente is rijk aan ijzer en kalium. Verder bevat rabarber veel vitamines zoals B1, B2, B6 en vitamine C. Vanwege de relatief grote hoeveelheid vezels is rabarber ook goed voor de spijsvertering.

Verderop in het seizoen wordt rabarber zuurder, vanwege het oxaalzuur dat de plant bevat. Bij de bereiding wordt daarom veel suiker of andere zoetstof gebruikt. Soms voegen mensen kalkhoudende stoffen toe om het oxaalzuur wat te neutraliseren. De bladeren van rabarber bevatten het meeste oxaalzuur en zijn niet eetbaar. 

In onze regio begon men ergens in de negentiende eeuw de groente op grotere schaal te telen. Maar oorspronkelijk komt rabarber uit China en Tibet. Daar gebruikten mensen de groente om zijn medicinale (licht laxerende) werking. Perzische kooplieden brachten de plant naar westelijker streken onder de naam ‘rewend’. De Romeinen verbasterden die naam tot ‘rheum’. Omdat de plant uit een vreemd land kwam, voegde men er het woord barbarum aan toe. Het woord barbaar kennen wij nu nog in de betekenis van vreemdeling. (Bron: etymologiebank.nl)


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen