De wortels van de geschiedenis

Geschreven door: Charlie Kluin| 17 maart 2021 08:00 in Groente
2036 | 0

De wortel: onder het oppervlakte van deze simpel lijkende groente gaat flink wat historie schuil. Zo heeft ons kleine landje ervoor gezorgd dat de wortel er zo uitziet als we ‘m nu kennen. Ook is de wortel gebruikt voor één van de grootste propaganda projecten uit de geschiedenis en is daardoor een fabel in leven geroepen die men nog steeds gelooft. 

Oranje wortel
Oorspronkelijk had de wortel veel verschillende kleuren: paars, wit, geel, rood en natuurlijk: oranje. Die oranje kleur kwam aanvankelijk niet zo veel voor, maar is uiteindelijk de populairste en bekendste wortelkleur geworden. Lang werd gedacht dat de oranje wortel voor het eerst in Nederland geteeld werd, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Door dna-onderzoek zijn onderzoekers erachter gekomen dat de oranje wortel al langer bestond, maar vroeger zeldzaam was. Dat hebben Nederlandse boeren veranderd. Nederlandse boeren van de 17e eeuw waren voorlopers wat betreft genetische manipulatie door selectie en kruising. Dit hebben ze ook gedaan met de wortel toen deze door de VOC naar Nederland werd gebracht. Maar waarom hebben ze specifiek oranje wortels gekweekt? 

Eén van de theorieën hierover is dat dit uit voorliefde voor het Nederlands koningshuis gebeurde. Volgens deze theorie werden de oranje wortels als een eerbetoon aan de Oranjes doorgekweekt om uiteindelijk de bekendste soort wortel te worden. Maar bewijsmateriaal uit de geschiedenis is schaars, en dus twijfelt men over deze theorie. Anderen zeggen dat de oranje wortel simpelweg de lekkerste wortel bleek te zijn en dat dat de reden is dat hij is doorgekweekt. Wel staat vast dat de connectie tussen wortels en het koningshuis toentertijd al gemaakt was: toen Willem V gedwongen werd Nijmegen te verlaten moest alles wat oranje was verdwijnen uit het straatbeeld en mochten er geen oranje wortels meer verkocht worden. 

Wortel propaganda
Je hebt het vast wel eens gehoord: wortels helpen tegen nachtblindheid. Veel mensen weten niet dat dit een fabel is, die een opmerkelijke achtergrond heeft. Op het hoogtepunt van de tweede wereldoorlog ontdekten de Engelsen een hele belangrijke technologie: radar. De nazi’s gebruikten vaak de duisternis van de nacht om met gevechtsvliegtuigen aan te vallen, zodat hun tegenstanders ze niet zagen aankomen. Maar door radartechnologie konden de Engelsen van tevoren zien dat er vijandelijke vliegtuigen aankwamen en konden ze deze neerschieten voordat hun steden gebombardeerd werden. Dit was een waanzinnig voordeel en kon helpen om de oorlog te winnen, mits ze de nieuwe technologie geheim hielden voor de nazi’s. Omdat er ook Duitse spionnen waren in de Engelse samenleving, werd besloten om een uitgebreide propaganda campagne op te zetten.


De Engelsen moesten een realistische verklaring bedenken voor hun plotseling verbeterde nachtvisie, en vonden die in de wortel. Wortels bevatten vitamine A, wat goed is voor je ogen. De Engelsen besloten een waarheid te veranderen in een leugen door hun bevolking te informeren dat ze een belangrijke ontdekking hadden gedaan: wortels helpen tegen nachtblindheid! Al snel stonden de kranten vol met beschrijvingen dat gevechtspiloten enorme hoeveelheden wortel aten en daardoor zo enorm succesvol waren in het neerschieten van Duitse vliegtuigen. Duitse gevechtspiloten zijn vervolgens ook veel wortels gaan eten, maar hadden toch niet hetzelfde resultaat als de Engelsen. Waarschijnlijk was er wel een vermoeden dat ze voor de gek gehouden werden, maar toch geloven veel mensen nog steeds dat wortels goed zijn tegen nachtblindheid, zowel in Duitsland als in Engeland. Dit was dus een hele succesvolle propaganda campagne die inmiddels vast geworteld zit in onze perceptie over deze groente. 

Al helpen wortels niet tegen nachtblindheid, ze blijven wel gezond en goed voor je ogen. Genoeg reden dus om deze lekkere groente bij een van onze lokale aanbieders te kopen en de interessante geschiedenis van deze groente te delen tijdens het avondeten. 

Wortels uit de regio


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen