De rapen zijn gaar

Geschreven door: Robin Dekker| 18 januari 2021 09:00 in Groente
871 | 0

 

Volgens mensen die er verstand van hebben, zouden we per persoon dagelijks 250 gram groente moeten eten om goed en gezond bezig te zijn. Slechts een klein deel van de Nederlandse bevolking komt aan deze aanbevolen hoeveelheid. Gemiddeld eet een Nederlander maar 127 gram groente per dag.  Da’s toch wel droevig gesteld met ons. Aangezien we  in januari wat meer bereid zijn om onze gewoontes te veranderen, zou het voor de groente-ontduikers onder ons misschien een idee zijn om vaker en grotere porties groente te eten. Weer eens wat anders dan stoppen met roken in januari, of minder alcohol drinken. Meer groente eten kan toch niet zo’n enorme opgave zijn? Met slechts 127 gram per dag en ook nog per persoon een schamele fruitconsumptie, is Nederland het slechtste jongetje van de Europese klas op het gebied van groente en fruit eten. Oftewel: de dorpsgek van Europa, zoals ik een blond geverfde politicus onlangs over Nederland hoorde zeggen. Ging wel over een ander onderwerp trouwens…

Favoriete groente in Nederland

Wat is de favoriete groente van Nederlanders? Wat eten we eigenlijk wél graag in Nederland? Uit onderzoek blijkt dat we van tomaten het meest eten. En we eten ze ook het vaakst. Gevolgd door wortel, sla en komkommer. Ook wereldwijd wordt de tomaat het meest geconsumeerd. De tomaat komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte en was veel kleiner dan de tomaten die we nu kennen. Pas rond 1900 kwam de tomaat bij Nederlanders op het menu te staan, want voordien waren deze glanzend rode liefdesappels, zoals ze in Zuid-Europa werden genoemd, vooral voor de sier.

De gezondste groente staat gek genoeg niet in de top 10 van meest gegeten groentes in Nederland. Want spinazie, daar is niet iedereen dol op. Dat is jammer, want spinazie is een vitaminebommetje vol met voedingsstoffen die een mens goed kan gebruiken. Bovendien is spinazie heel makkelijk inzetbaar in zowel salades en smoothies, alsook in een quiche of een stamppot. Heb je een beeld voor ogen van de tot prut gekookte groene brij die je als kind voorgeschoteld kreeg? Ga dan eens voor een hernieuwde kennismaking en laat je verrassen door de veelzijdigheid van deze groente.


Spruitjes de minst populaire groente 

Als minst populaire groente staan sinds jaar en dag de spruitjes op nummer één. De reden hiervoor moge duidelijk zijn: de bittere smaak. De smaak bitter laat in je brein een primitief belletje rinkelen, want bitter stond in vroeger tijden voor giftig en gevaar. Als baby groei je op met de zoete smaak van moedermelk, dus wordt zoet als een prettige en veilige smaak ervaren. Arme spruitjes. Want ze zijn zo gezond. Er zit zelfs meer vitamine C in dan in een sinaasappel en ze zitten vol B-vitaminen, magnesium en vezels.  Spruitjes hoef je niet persé met aardappelen en een rundervink te nuttigen. Spruitjes kun je in de oven doen of in een salade. Je kunt er zelfs soep van maken. De meeste Nederlandse spruiten worden geteeld in Flevoland en Zuid-Holland. Ze zijn in deze regio’s volop te koop bij boerderijwinkels of telers.

De reden die de meeste Nederlanders opgeven om (te) weinig groente te eten, is dat ze zich gezond voelen en dus geen reden zien om hun groenteconsumptie op te voeren. Maar zoals 17 miljoen  aspirant-Coronadeskundigen inmiddels weten:  er kan een heel groot verschil zitten tussen je gezond voelen en gezond zijn. Doe jezelf een plezier en zorg dat je zo gezond mogelijk bezig bent. Want als de rapen gaar zijn, dan ben je te laat!


Groente in jouw regio

 

0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen