Boerderij van de toekomst

Geschreven door: Avelien Van den Hul| 22 februari 2025 09:00 in Provincie/Regio
210 | 0

In het noorden van Overijssel, ruwweg tussen Slagharen en Hardenberg, ligt het streekdorp Lutten. Dit is de thuisbasis van familie Back en hun rundveeboerderij. In 1953 startte opa Back er een agrarisch bedrijf, met zijn 12-jarige zoon als medewerker. Huidige bewoner en boer, Erik Back, is de kleinzoon van de oprichter en woont met zijn gezin op de boerderij. Ooit begonnen als traditionele melkveehouderij is het boerenbedrijf nu uitgegroeid tot een melk- en vleesveebedrijf (dubbeldoel) en een voorbeeld voor circulair en innovatief ondernemen onder de naam FutureFarm. Zoals de naam al doet vermoeden is toekomstgericht werken de kernwaarde. Waarbij innovaties, een duidelijke lange-termijnvisie en de rotsvaste overtuiging dat het anders en beter kan, voorop staan. Dit uitgangspunt heeft in 2023 tot resultaat gehad dat familie Back Agrarisch Ondernemer van 2023 is geworden. Wat volgens het juryrapport geleid heeft tot het winnen van deze prestigieuze prijs wordt hieronder toegelicht: 

De FutureFarm is een Kennis- en Innovatie HUB (centrum) voor circulaire rundveehouderij in Lutten. De kern van de HUB-functie wordt gevormd door het bedrijf van Erik Back. De ondernemer wil komen tot een zo circulair mogelijke bedrijfsvoering, waarbij kringlopen op het bedrijf of in de omgeving worden gesloten. Tegelijkertijd probeert hij de emissies van schadelijke stoffen (ammoniak en methaan) zoveel mogelijk terug te brengen en wil Back bijdragen leveren aan natuur, landschap en biodiversiteit. Dit alles bij een sluitend verdienmodel. 
FutureFarm ontwikkelt met hulp van engineers en onderzoekers nieuwe technieken of past bestaande technieken op een slimme manier in nieuwe combinaties toe. Het unieke is dat dit in een levensechte bedrijfs-setting plaatsvindt, dus niet in een lab-context. Dit maakt dat collega-ondernemers eerder dan bij klassieke proefboerderijen vertrouwen krijgen om bepaalde succesvolle ‘modules’ ook op het eigen bedrijf toe te passen. Dit versnelt de duurzame transitie van de rundveehouderij. 
 

Hoe werkt dat? 

We zullen een aantal bijzondere werkwijzen en projecten noemen, zodat je een indruk krijgt hoe er op de FutureFarm wordt gedacht, getest en toegepast. 

- De boerderij produceert eendenkroos in vijvers met behulp van restwarmte, digestaat en CO2 uit de vergister. Het kroos wordt toegepast als krachtvoer voor het vee en minimaliseert hiermee de aanvoer van geïmporteerd voer.  Met ditzelfde doel worden op het akkerland proeven gedaan met eiwitrijke gewassen als optimale voeding voor rundvee. 
- Het uitganspunt van het bedrijf is om qua energie-aanvoer zelfvoorzienend te zijn en zelfs netto energie op te leveren. Dat gebeurt nu al via de biogasinstallatie achter de mestvergister en de 1349 zonnepanelen op de staldaken.  
- FutureFarm zal experimenteren met kleinschalige windenergieproductie en het benutten van warmte voor het produceren van energie, welke vastgelegd kan worden in accu’s of in de vorm van waterstof. 
- Een deel van het vee wordt geweid in natuurgebieden en draagt ter plekke bij aan het natuurbeheer. Het resultaat is een duurzame en natuurinclusieve bedrijfsvoering,  
- Door middel van een proefproject wordt in de ronde stallen (roundhouses) gekeken of het theoretische model om uitstoot van ammoniak en methaan te verlagen, ook in praktijk het gewenste resultaat oplevert. Met het aanbrengen van koelwaterleidingen in de vloer wordt mest afgekoeld om mestbroei en uitstoot te verminderen. 
- Mest wordt vergist in een mono-mestvergister. Hierbij komt ruw biogas vrij, wat naar een gasopwekkingsinstallatie gaat en wordt omgezet in groen gas dat aan het reguliere aardgasnetwerk wordt geleverd. Deze mestvergister was de eerste in zijn soort van deze omvang in Nederland. Op de boerderij worden experimenten gedaan om het rendement van de vergister steeds verder te vergroten. 
- De stallen zijn uitgerust met twee zelfrijdende voerrobots. De robots kunnen 16 verschillende routes afleggen en 8 rantsoenen sorteren. Deze werkwijze verlicht het werk van de boer aanzienlijk.  

Wil je als collegaboer, potentiële projectpartner of geïnteresseerde, meer weten over het unieke concept van FutureFarm, dan kun je klikken op https://future-farm.nl/

 

Weet wat voor vlees je in de kuip hebt 

Alle zorg en aandacht die op de FutureFarm wordt gegeven aan de dieren, de natuur, de voeding en de bedrijfsvoering, vertaalt zich terug in een puik stuk vlees. Dit wordt verkocht onder de naam MasterMeat. Oftewel, meesterlijk vlees van uitmuntende smaak en kwaliteit. Via de webshop van MasterMeat: https://mastermeat.nl/rundvlees kun je ingeven wat voor vlees je wenst. Je kunt kiezen uit biefstuk, runderpoulet, ossenhaas, hamburgers en al het andere vlees van het rund. Zelfs complete vleespakketten zijn verkrijgbaar, in diverse samenstellingen en groottes. Je bestelling wordt vacuüm verpakt en diepgevroren verzonden. Zo blijft de smaak optimaal gewaarborgd. Je bestelling afhalen op de boerderij in Lutten is ook mogelijk.   



Een ander verkoopadres van diepgevroren MasterMeatvlees is de Boer&Landwinkel aan de Bentheimerstraat 8 in Coevorden. Hier vind je naast vlees een ruim assortiment pure en eerlijke producten van boeren en tuinders uit de streek. 

Ben je van plan wat minder vlees te eten, maar wel van een betere kwaliteit en met een gegarandeerde oorsprong? Maak kennis met vlees afkomstig van een toekomstbestendige boerderij die zich volledig inzet om de impact op de natuur en de wereld tot een minimum te beperken. Je weet niet wat je proeft ……. 
 
Adres afhalen vleesbestelling: klik op https://lokaalwijzer.nl/Aanbieder/883/mastermeat 

 


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen