Veelzijdige pompoen

Geschreven door: Avelien Van den Hul| 8 september 2024 18:39 in Tips, Recepten
256 | 0

Van heinde en ver komen mensen naar Langenboom, een dorp in Noord-Brabant, om biologische eet- en sierpompoenen te halen bij familie Habraken-Wijdeven. Zij kweken op hun bedrijf Pompoen Langenboom een groot assortiment biologische pompoenen. Elke soort met zijn eigen unieke smaak en mogelijkheden, zoals gebruik in hartige soepen of in zoete desserts.  
De houdbaarheid van de diverse soorten is heel verschillend. Een Halloweenpompoen is doorgaans 2-3 maanden houdbaar. Een flespompoen kan wel een jaar bewaard worden. De kleuren geel, oranje en groen heeft iedereen wel op zijn netvlies bij het woord ‘pompoen’. Maar wist je dat de wat zoete, nootachtig smakende Porcelain Doll roze van kleur is? De Flat White Boer, geschikt voor het maken van taarten, is een witte pompoen en de kleine Black Kat is zo donkergroen dat hij wel zwart lijkt. Sommige pompoenen hebben wratten, andere ribben of zijn zo krom als een banaan. Er is veel meer te ontdekken dan de standaard oranje pompoen die je in de supermarkt vindt. Wil je een vers, biologisch en kwalitatief topproduct, haal dan je pompoenen rechtstreeks bij de kweker. Experimenteer met verschillende soorten en ontdek je favoriet. 

Wat te doen met een pompoen?

Hier noemen we enkele populaire soorten die je in Langenboom kunt vinden, samen met smakelijke recepten van familie Habraken:

Pompoenstampot met appel en kaas

Ingrediënten:

  • 1 pompoen van ca. 500 gram
  • 2 friszure appels in blokjes (Bijv. Granny Smith) 
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1 kg aardappelen
  • 100 ml magere melk
  • 2 theelepels gemalen kaneel
  • 150 gram belegen geraspte kaas

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de pompoen. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil eraf. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Meng de pompoen en appel in een kom met olie, komijn, peper en zout. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ca. 20 min. in de oven.

Schil ondertussen de aardappelen en kook ze in water met zout in 20 min. gaar. Stamp fijn met de pureestamper. Verwarm de melk in een steelpan en voeg toe. Meng het pompoen-appelmengsel, de kaneel en kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Lekker met falafelballetjes.

Pompoen geitenkaas

Ingrediënten:

  • 1 pompoen ca. 700-900 gram
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels ras el hanout (kruidenmengsel)
  • 10 takjes munt
  • 125 gram geitenkaas met honing 45+

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Halveer de pompoen en verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel. Snijd de helften in partjes van ca. 1 cm en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel de parten met 3 el olijfolie en bestrooi met 2 tl ras el hanout, peper en eventueel zout. Bak de pompoenparten ca. 40 min. in de oven tot ze goudbruin zijn. Keer halverwege. Haal ondertussen de blaadjes van de takjes munt en snijd ze in reepjes. Neem de pompoenparten uit de oven en doe ze in een ruime schaal. Verkruimel de geitenkaas erboven en bestrooi met de munt. Serveer warm, lauw of koud.

Pompoen-sinaasappelcake

Ingrediënten:

  • 1 pompoen van ca. 500 gram
  • 1 sinaasappel, schoongeboend
  • 100 gram boter 
  • 200 gram suiker
  • 125 ml crème fraîche
  • 2 eieren
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels bakpoeder

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de pompoen in parten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd de schil eraf. Snijd het vruchtvlees in blokjes van 1 cm. Kook de pompoen in 8 min. gaar. Giet af en laat afkoelen op een bord. Rasp ondertussen de schil van een sinaasappel en pers de vrucht uit. Meng de boter, kruidenmix, sinaasappelrasp, de helft van de gekookte pompoen en 100 gram suiker met de mixer. Voeg een voor een de eieren en crème fraîche toe. Zeef het bakmeel en bakpoeder erboven en mix tot een luchtig beslag. Schep de rest van de pompoen erdoor. Vet de cakevorm in en bestuif de binnenkant met bloem. Schep het beslag erin en bak in het midden van de oven in ca. 45 min. gaar. Dek af met aluminiumfolie als de cake te donker wordt.  Controleer na 40 min. op gaarheid. Steek een satéprikker in de cake. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Neem de cake uit de oven en laat helemaal afkoelen. Verhit het sinaasappelsap en de rest van de suiker in een steelpan op laag vuur en laat in 3 min. inkoken tot siroop. Haal de cake uit de vorm en prik met een satéprikker gaatjes in de bovenkant. Schenk de siroop erover en serveer.

Meer Langeboomreceptens kun je vinden op:
https://www.pompoenlangenboom.nl/recepten/

Halloween

Ben je later dit jaar op zoek naar een geschikte pompoen voor Halloween, dan kun je kiezen uit 13 verschillende soorten. Van klein tot groot en in diverse kleuren. Mocht je van plan zijn de pompoen uit te snijden, dan geeft de kweker deze tip:  
Nadat de Halloween-pompoen is uitgehold en uitgesneden neemt de houdbaarheid af. Om dit te verlengen, kun je de pompoen direct na het snijden 8 uur lang in een bak met water, met daarin een scheut chloor leggen. Hierdoor worden de bacteriën gedood en blijft de pompoen langer goed. Verder is het van belang dat je het vruchtvlees zoveel mogelijk verwijdert.  

Voor een najaarsjarige hebben we een leuke cadeautip: een kistje of mandje gevuld met eet- of sierpompoenen. Er is een ruime keus aan cadeausets variërend in prijs van € 6,- tot € 15,-. Ook leuk om cadeau te geven, aan jezelf of iemand anders, zijn de prachtige droogbloemdecoraties die bij de kweker verkrijgbaar zijn. Een duurzaam geschenk waar je lang plezier van hebt. Verpakt in een sierfles, als krans of een bloemstukje. Kom gerust eens langs om al het moois met eigen ogen te bekijken.

Adres van Pompoen Langenboom

Op zoek naar een pompoenkweker bij jou in de omgeving? Klik hier om te zien wat er bij jou in de buurt is.

0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen