1000, 1000, 1000!

Geschreven door: Avelien Van den Hul| 27 oktober 2023 08:00 in Lokaalwijzer
397 | 0

Voor velen slechts een woord of getal. Voor ons een mijlpaal.  
Wat waren we blij toen we de 150 bereikt hadden. Het dak ging er af toen we op 600 zaten. En nu? Nu zijn we apetrots dat we een platform zijn met wel 1000 aanbieders van lokale producten door heel Nederland. Wat niet betekent dat we op onze lauweren gaan rusten. Integendeel. Het leukste wat we ons bij Lokaalwijzer kunnen voorstellen, is het samen werken aan een platform met een zo breed mogelijk assortiment van in Nederland gemaakte of gekweekte producten. Dat kunnen bekende producten zijn als aardbeien, kaas, eieren, wortelen en tulpen. Maar ook producten waarvan je geen idee hebt dat het uit Nederland komt. We denken aan escargots uit Limburg, kamelenmelk uit Brabant, ‘port’ uit Zeeland, zeep van ezelinnenmelk uit Groningen en spelt uit Flevoland.  

Het bijzondere is dat we met ons platform volledig onafhankelijk zijn. We worden niet gesponsord door een gemeente, provincie, bank, organisatie of andere geldschieter. We hebben geen marketingbureau of websitebouwer ingeschakeld en geen uitgebreid team met schrijvers en vrijwilligers tot onze beschikking. Alles doen we in eigen beheer. Dennis heeft het platform ontwikkeld, hij ontwerpt en onderhoudt alles op het gebied van social media. Dennis ziet Lokaalwijzer nog elke dag als een speeltuin waar hij zich helemaal in uit kan leven. Ideeënkanon Robin bedenkt acties, legt contacten en heeft samen met Dennis de opzet van Lokaalwijzer uitgedacht. Zijn tomeloze energie daagt ons uit steeds een stapje verder te gaan. Avelien is als flyerrondbrenger bij Lokaalwijzer betrokken geraakt, schrijft inmiddels blogs, gaat op zoek naar nieuwe deelnemers en vult de Lokaalwijzer Facebookpagina

Met regelmaat wordt ons gevraagd: Wat is jullie verdienmodel? Want kennelijk gaat men er automatisch van uit dat Lokaalwijzer is opgezet zodat we er geld aan kunnen verdienen. Ons verdienmodel is echter LEREN. We hebben naar elkaar uitgesproken dat we vooral van elkaar en het hele proces willen leren. Hoe zet je jezelf als merk in de markt, hoe trek je de aandacht, hoe maak je een website gebruiksvriendelijk, hoe kun je groeien, hoe neem je een beslissing als je alle drie een andere mening hebt. Maar ook: wat wil de consument graag weten, waarom werkt het ene niet en het andere wel? Allemaal zaken waar we met regelmaat over brainstormen.  

 
 
We zoeken samenwerking met andere partijen zoals De Kortste Weg, een project in Zuid-Holland wat als doel heeft de weg van producent naar consument zo kort mogelijk te laten zijn. We hebben samengewerkt met de organisatie van de Nationale Kaasweek en Team Agro, de organisatoren van BoerenLunch 2023. We glimmen van trots als we genoemd worden in een radioprogramma of onze naam tegenkomen in een tijdschrift. Onze meest recente samenwerking is met It's my life. Dit bedrijf legt zich toe op het bevorderen van een gezonde levensstijl. Lokaalwijzer en It's my Life zijn in de regio rondom Eindhoven een pilot gestart met Lokaal-Cadeau in Brainport: het uitgeven van cadeaukaarten waarmee men gezonde lokale producten bij boerderijwinkels en kwekers kan kopen. Binnenkort zal dit concept verder uitgerold gaan worden in Noord-Holland. 

Is het dan allemaal hallelujah en appeltje-eitje? Nee natuurlijk niet. Er zijn tegenvallers en teleurstellingen. Meerdere malen hebben we contact gezocht met soortgelijke platforms voor lokale producten om te polsen of we kunnen samenwerken. We hebben tenslotte hetzelfde doel: Nederlandse producten onder de aandacht brengen. Helaas wordt daar niet altijd positief op gereageerd. Samenwerken zit kennelijk niet iedereen in het bloed. Of misschien zijn wij wel zo naïef om te denken dat je samen sterker staat.  

Met z'n drieën houden we de boel met veel enthousiasme draaiende en we hebben gemerkt dat het niet meevalt ons clubje voor langere tijd uit te breiden. We hebben enthousiaste helpers mogen verwelkomen die flyers voor ons rondbrachten, blogs schreven of andere hand- en spandiensten verleenden. Maar ieders tijd wordt opgeslokt door de waan van alle dag en mensen krijgen op den duur andere prioriteiten. Wat heel begrijpelijk is. Toch blijft onze deur altijd open staan voor input van anderen, dus heb je interesse om met ons mee te doen in welke vorm dan ook, laat het gerust weten via [email protected]. Dit mailadres kun je tevens gebruiken voor suggesties, vragen en opmerkingen. Daar kunnen wij alleen maar van leren. Zodat we bij 2000 deelnemers tegen elkaar kunnen zeggen: We zijn letterlijk én figuurlijk weer gegroeid! 


 
Nieuwsgierig naar bijzondere producten uit Nederland? Zie hieronder linkjes naar aanbieders van in de eerste alinea genoemde producten. 
 
Escargots https://lokaalwijzer.nl/Aanbieder/1060/escargotskwekerij-t-slakkenhuys 
Kamelenmelk https://lokaalwijzer.nl/Aanbieder/512/kamelenmelkerij-smits 
Portdrank https://lokaalwijzer.nl/Aanbieder/682/elmare-de-catharinahoeve 
Zeep https://lokaalwijzer.nl/Aanbieder/657/el-greco-handmade-natural-cosmetics 
Spelt https://lokaalwijzer.nl/Aanbieder/717/zonnespelt 
 


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen