Wat maak je me nou? 

Geschreven door: Avelien Van den Hul| 25 maart 2023 08:00 in Aanbieders verhalen, Feestdagen
574 | 0

Wat maak je me nou? 

Met regelmaat informeren we je op de website en Facebookpagina van Lokaalwijzer over lokale producten en de makers hiervan. Wat drijft deze mensen? Waar staan ze voor? Welke producten maken, telen of verbouwen ze? Voor welke uitdagingen komen ze te staan? Stuk voor stuk mensen die trots zijn op hetgeen waar ze hard voor werken, omdat ze geloven in de kwaliteit van hun product. Overtuig jezelf van de smaak van kaas die niet in een fabriek is gemaakt, maar op de boerderij. Door kaasmakers die van generatie op generatie hun vakkennis doorgeven. Haal je groente eens bij een tuinderij. Waar mensen werken die weten hoe je moet samenwerken met de natuur om gezonde en sterke gewassen te krijgen. Beleg je boterham met jam, gemaakt van fruit uit de moestuin van de maker. Jam zonder kleur-, geur- en smaakstoffen en zonder toegevoegde suikers. Je weet niet wat je proeft. Probeer eens wat anders dan al die vlugklaar producten en kiloknallers uit de supermarkt. Het kan zo anders en veel lekkerder. Op onze website www.lokaalwijzer.nl vind je meer dan 900 aanbieders van lokale producten. Van Nederlandse wijn tot biologisch vlees en van asperges tot quinoa.  

In aanloop naar de paasdagen leek het ons leuk om een aantal van deze makers iets beter te leren kennen, door te vertellen over hun favoriete gerechten voor het paasontbijt of –brunch. Lekkernijen die je zelf thuis kunt bereiden, met de tips of het recept van de maker. Benieuwd wat de graanverwerker, kaasmaker en pluimveehouder met Pasen op tafel zet?  

Havermoutpannenkoekjes 

Het eerste recept is een favoriet van Rogier Scherpbier van Zonnespelt in Lelystad. Zijn bedrijf heeft zich toegelegd op de verwerking van biodynamische en biologische granen tot o.a. volkoren tarwemeel, speltbloem, roggekorrels en zemelen. Producten die je bij Rogier bestelt, kunnen op het bedrijf worden afgehaald of naar je worden toegestuurd. Sinds kort zijn de meergranen broodmix en tarwepannenkoekenmix van Zonnespelt ook verkrijgbaar bij alle Plus supermarkten in Nederland. Probeer eens zijn biologische havermout waar je heerlijke pannenkoekjes van kunt bakken.

Daar heb je per persoon voor nodig: 
35 gram biologische havermout 
1 rijpe banaan en 1 ei 
1 tl kaneel en 1 tl bakpoeder 
Snufje zout
 
1. Havermout fijnmalen met staafmixer of blender 
2. Banaan toevoegen en mixen tot dikke pap 
3. Overige ingrediënten toevoegen en mixen tot gladde massa 
4. Koekenpan invetten met een drupje olie en kleine pannenkoekjes bakken (gebruik om te doseren bijv. een juslepel) 
5. Versier de pannenkoekjes met fruit en/of honing                                                  
                                        (Bronvermelding: Jenneke van Jens Bakery) 

Eet smakelijk namens Rogier.  

Bestellen via: https://zonnespelt.nl/alle-producten/ 
Adres: https://lokaalwijzer.nl/Aanbieder/717/zonnespelt 

Ham-kaastosti met peer Familie Vlooswijk van kaasboerderij Doruvael uit Montfoort heeft een eigen voorkeur voor een brunchgerecht. Zij maken graag tosti's van hun smeuïge Doruvaelkaas met kenmerkende rode korst. Het maken van deze kaas gebeurt volgens een geheim familierecept, maar hun tip voor een smaakvolle tosti delen ze graag met je. Voor 4 personen heb je nodig: 

225 gram Doruvaelkaas 
4 stevige handperen 
8 sneetjes brood 
40 gram boter 
4 plakken rauwe ham  
Snufje peper 

1. Kaas in 12 plakjes snijden, korst er af halen 
2. Peren schillen en in reepjes snijden 
3. Brood aan één kant met boter besmeren 
4. 4 Boterhammen beleggen met elk 3 plakjes Doruvael, 1 plak ham, reepjes peer en een beetje peper. Afdekken met de overige 4 boterhammen en het geheel 4-5 minuten bruin laten worden in een tostiapparaat.  
 
In de op vrijdag en zaterdag geopende kaaswinkel vind je een keur aan streekkazen en -producten. De kaasautomaat op het erf is dagelijks geopend, dus je grijpt nooit mis. Voor echte kaasofielen maken ze op de boerderij graag een kaasplankje klaar. Vraag naar de mogelijkheden en serveer met de (Paas)borrel eens een paasplankje met lokale kaasjes.  
 
Adres: https://lokaalwijzer.nl/Aanbieder/748/kaasmeisje-doruvael 

Advocaatwafels 

Wat oliebollen zijn voor de jaarwisseling, dat zijn eieren voor Pasen. Een product wat onlosmakelijk verbonden is met een feestdag. Natuurlijk kun je de eieren in je tuin verstoppen en hard- of zachtgekookt naast je bordje zetten. Maar ze kunnen net zo goed onderdeel zijn van een zelfgebakken lekkernij voor op de brunchtafel of bij de koffie. Zeg je ‘eieren’ en zeg je ‘bakken’, dan kom je uit bij Carla van de Kruijs van Eieren- en vleesautomaat Leuken in Weert. Carla ziet erop toe dat de eierautomaat van hun bedrijf dagelijks gevuld wordt met verse eitjes, die je per doosje of tray kunt kopen. De naastgelegen automaat bevat ingevroren varkens- en kippenvlees. Haar aanrader voor mensen die graag wafels bakken, is om het eens te proberen met de toevoeging van advocaat. De benodigde ingrediënten voor beslag voor ca. 20 wafels zijn: 
 
1 kg zelfrijzend bakmeel 
6 ons kristalsuiker   
6 ons boter en kopje melk 
4 zakjes vanillesuiker 
6 eieren 
1 fles advocaat (500-700ml) 
eventueel een handje rozijnen 
 
Boter en melk samenvoegen, boter zachtjes smelten (niet bruin laten worden!) en laten afkoelen. In grote kom gezeefd bakmeel, suiker en vanillesuiker goed mengen. In aparte kom eieren kloppen en die samen met de advocaat al roerend bij het meelmengsel voegen. Als laatste de afgekoelde gesmolten boter erbij en naar wens wat rozijnen aan het beslag toevoegen. Nu is je beslag klaar en kun je de wafels bakken conform de voorgeschreven bakinstructie van je wafelijzer.  

Adres: https://lokaalwijzer.nl/Aanbieder/426/eieren-en-vleesautomaat-leuken  

Wat je ook gaat maken voor de brunch of het diner, raadpleeg onze website https://lokaalwijzer.nl/  voor een overzicht van verse producten van de boer of kweker.  

Fijne Paasdagen namens Lokaalwijzer! 


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen