Toer naar de boer, van Kekerdom tot Fluitenberg

Geschreven door: Avelien van den Hul| 22 januari 2023 19:48 in Vakantietips, Tips/Uitjes
1202 | 1

Nederlanders zijn kampeerders bij uitstek. In verhouding tot het aantal inwoners kent ons land het hoogste aantal caravan- en camperbezitters van Europa. Met z'n 4 miljoenen sjorren we regelmatig de tent van zolder of halen de caravan uit de stalling. Gemiddeld heeft 1 op de 9 gezinnen een caravan, waarbij Drentenaren koplopers zijn met 1 op de 5. We herontdekken de vouwwagen en wie het zich enigszins kan veroorloven heeft een camper op het garagepad staan.

Kamperen: you love it or you hate it. Mensen die niks met kamperen hebben komen standaard met het ‘wc-rol onder je arm in de rij bij de toiletten’-argument om niet te willen kamperen. Dan zal ik met m'n tientallen jaren kampeerervaring geluk hebben gehad dat ik dit nooit aan den lijve heb ondervonden. En ook niemand ken die ooit in een toiletfile heeft gestaan op de camping. Maar goed, zo hebben we allemaal onze vooroordelen en aannames. Zelf zou ik niet graag in een ontbijtbuffetfile bij een all-inclusive resort staan. Waar altijd net datgene wat jij lekker vindt koud is geworden of wéér op is.

De laatste jaren heeft het kamperen een vlucht genomen. We hebben er massaal voor gekozen (hoe kwam dat ook alweer?) om in Nederland op vakantie te gaan naar één van de bijna 2500 campings die ons land rijk is. De meeste campings bevinden zich in de grootste provincie van ons land: Gelderland. Gevolgd door Brabant en Zeeland. Deze drie provincies bij elkaar zorgen voor bijna de helft van het Nederlandse campingbestand. Hoeveel boerencampings Nederland telt valt niet precies in kaart te brengen. Niet elke boer met een camping of andere vorm van agrotoerisme is bij een organisatie als SVR of Vekabo aangesloten. Maar dat het er ‘heul veul’ zijn is een feit. Ook is het een feit dat we ons allemaal graag verzekerd willen zien van de beste, of anders de één na beste plek op een camping. Het regent vroegboekingen bij vakantieparken en (boeren)campings. Wat duidelijk laat zien dat de vakantiekriebels erg jeuken in 2023.

Platform Lokaalwijzer wijst je graag de weg naar adressen waar je lokale producten kunt kopen. Tomaten rechtstreeks van de kweker, rundvlees van de boerderij, tulpen vers van het land, honing te koop bij de imker, we informeren je via onze website en Facebookpagina. Maar we laten je ook zien dat veel van deze lokale producenten naast hun bedrijf of liefhebberij een camping runnen of een paar camperplekken beschikbaar hebben. Om je kennis te laten maken met zowel hun producten als boerencampings waar je aan kunt komen waaien of alvast kunt reserveren, geven we je een paar vakantietips.  

Gelderland

Example blog post alt.

Zoals gezegd is Gelderland een waar kampeerwalhalla. In een plaatsje met de sprookjesachtige naam Kekerdom vinden we boerderijwinkel en camping de Hazelaarshof. 15 kilometer ten oosten van Nijmegen en vlak bij de Duitse grens ligt Kekerdom verstopt in een bocht van rivier de Waal. De camping heeft zowel staanplaatsen voor caravans, campers en tenten, als een aantal kant-en-klare glampingtenten. De tenten zijn voorzien van volledig uitgeruste keukens incl. vaatwasser, eigen sanitair en in twee van de tenten mag je je hond meenemen. Voor mensen die op doorreis zijn biedt de Hazelaarshof een aantal Boerenbedsteden aan. Houten huisjes met een bed erin, ideaal voor passerende wandelaars en fietsers. En die zijn er veel, want de omgeving leent zich heel goed voor prachtige fietstochten langs de rivier, door de polders en de heuvels rondom Groesbeek. Ook wel het Toscane van Nederland genoemd.  
Als je na een dag vol activiteiten terugkeert op de camping, plof je neer op het terras voor een ‘bakkie en gebakkie’. Je hoeft daarna de camping niet meer af voor je boodschappen, want die kun je halen in de boerderijwinkel. Vruchtensappen, vlees, honing, eieren, bier, allemaal afkomstig uit de directe omgeving van Kekerdom. De winkel is open voor iedereen, dus ook als je niet op de camping staat. Reserveren kan via https://dehazelaarshof.nl/boek-je-verblijf/.

Bekijk De Hazelaarshof

Reis je met een camper naar Gelderland, dan kun je een prachtige plek vinden bij boerderij de Kolke in Voorst, gelegen tussen Apeldoorn en Zutphen. Naast de boerderij zijn meerdere jaarrond geopende camperplekken, zowel verhard als onverhard. Elektra en water aanwezig. Geen sanitair, maar wel een stortgelegenheid. Je huisdieren mogen mee mits aangelijnd. Dus heb je een halsband voor je parkiet, dan kan Coco gewoon mee naar de Kolke.  
De ligging van Voorst maakt het tot een ideaal uitgangspunt voor het bezoeken van Hanzesteden Deventer en Zutphen. De bosrijke omgeving met z'n vele historische gebouwen en boerderijen is een plaatje om te zien. In de boerderijwinkel adviseren ze je graag over de mogelijkheden om te wandelen of fietsen. Als je toch in de winkel bent, trakteer jezelf dan op heerlijke cranberryproducten, gemaakt op de boerderij. De Kolke is het eerste Gelderse bedrijf dat de cranberry commercieel is gaan kweken. De veelzijdigheid van deze bes komt op vakantie goed tot zijn recht. Cranberryjam op je croissant, compote bij het barbecuevlees, saus op je vla of ijs en sap als dorstlesser na het wandelen en fietsen. Lokaal eten: zeker weten! Ook op vakantie. Meer info over de camperplekken via 06-20355938 of [email protected].

Bekijk de Kolke

Noord-Holland

De ultieme vakantieplek in Noord-Holland? Dat is natuurlijk Texel. Moet je gewoon een keer geweest zijn. Zon, zee, natuur, geschiedenis, het eiland geeft je een instant vakantiegevoel. Maar dan wil je wel op een leuke camping verblijven. Dat kan op boerderijcamping de Hoge Kamp op 1.5 km van Den Burg. De camping telt 15 plekken die geschikt zijn voor zowel tenten en caravans als campers. Wifi en douchen is gratis en er worden op bestelling broodjes bezorgd. Voor de kids is er een speelplaats met schommel en trampoline. Maar wie heeft dat nodig, als je op maar een paar minuten fietsen van het strand af bent? Beschik je niet over een eigen kampeermiddel, dan heeft de Hoge Kamp een tweetal vakantiehuizen te huur.  
Kenmerkend voor Texel zijn de duizenden schapen die op hun dooie akkertje tussen de tuunwallen (‘muurtjes’ van graszoden) grazen. Met z'n vierentwintigduizenden zijn ze veruit in de meerderheid ten opzichte van de 13.700 menselijke eilandbewoners. In de campingwinkel zijn allerlei schapenproducten verkrijgbaar, zoals wolvet, vachten en lamsvlees. Het vlees heeft een uitmuntende kwaliteit door de unieke natuurlijke omstandigheden op het eiland. Campingeigenaren en natuur-inclusieve boeren Arjen en Lonneke vertellen je graag over Texel en hun eigen activiteiten op het gebied van natuur- en weidevogelbeheer. Meer info via 06-22420051 of [email protected].

Bekijk de Hoge Kamp

Drenthe

In het Drentse Fluitenberg ligt Hoeve Sonneclaer. Deze biologische melkveehouderij heeft nou echt zo'n camping waar je geen kind hebt aan de kinderen. Niks geen overvolle pretparken afstruinen of naar een bedompt zwembad met gillende kinderen. Je kunt je kroost de hele dag vrijlaten, want er is zoveel te doen op de boerderij. De boer helpen met melken, de koeien uit de wei halen, dieren voeren, een speeltuintje en dierenweide, ponyrijden, skelters, te veel om op te noemen. Is de Sonne er toevallig een dagje claer mee, dan zijn er binnenactiviteiten te ondernemen in de recreatieruimte. Er zijn gezelschapsspellen, een leeshoek en een mogelijkheid om binnen te spelen. Naast tent- en caravanplekken zijn meerdere soorten volledig ingerichte safaritenten te huur.  
Kom je kamperen op de Hoeve, dan krijgen kinderen een boerenpaspoort vol leuke en leerzame opdrachten. Als ze na afloop van de vakantie alle stempels hebben behaald dan worden ze de trotse bezitter van een boerenknechtdiploma. Staat stoer op je CV als je later gaat solliciteren. Het allermooiste nieuws is dat in de boerderijwinkel niet alleen vlees en zuivel wordt verkocht, maar ook huisgemaakt biologisch ijs. Want de boerderij beschikt over een heuse ijsmakerij. Als je je kinderen niet over de kampeerstreep kunt trekken met heel veel dieren in het vooruitzicht, dan toch zeker wel met het allerlekkerste ijs van Drenthe onder handbereik.

Bekijk Hoeve Sonneclaer

Een stuk noordelijker in dezelfde provincie ligt de plaats Eexterveen waar familie Koops hun camping Koops Koeienpad runt. Met 20 plekken en uitzicht op natuurgebied Hunzedal is het Koeienpad een oase van rust. Alle plaatsen hebben een stroomaansluiting en wifi. Het vernieuwde sanitairgebouw is van alle gemakken voorzien. Voor je (barbecue)vlees hoef je de camping niet af, want de boerderijwinkel is niet alleen gevuld met Drentse streekproducten, maar ook met vlees van eigen koeien. Dat is toch het toppunt van luxe? Heerlijke biefstuk, runderworst, schnitzel of burgers gewoon uit de campingwinkel.  
Vanaf de camping kun je prachtige wandelingen door het Hunzedal maken. Het Drentse deel van het beekdal loopt langs de voet van de Hondsrug. De loop van de van oorsprong kronkelende beek is in de vorige eeuw rechtgetrokken voor agrarische doeleinden. De laatste 25 jaar wordt er hard aan gewerkt om de rivier zijn oorspronkelijke karakter terug te geven.  
Wil je graag op de camping verblijven maar heb je geen tent of caravan, dan kun je voor €35 per nacht een compleet ingericht caravan huren. Het enige wat je mee hoeft te nemen is eigen beddengoed en een goed humeur. Reserveren kan gemakkelijk via https://koopskoeienpad.nl/form/reservering

Bekijk Koops Koeienpad

Overijssel

Zes ruime en deels verharde camperplaatsen vind je bij biologisch melkveebedrijf Erf-1 op een eiland in de monding van de IJssel, genaamd Kampereiland. Zoals de naam doet vermoeden, ligt Hanzestad Kampen niet ver weg. Een historische stad om te bezoeken, prima te doen met de fiets vanaf de camping. Voor campers tot 12 meter biedt Erf-1 alles wat je mag verwachten: vuilwater stortplaats, stroom, drinkwater, fietsverhuur, wifi, sanitair en een wasmachine. In de winkel worden producten van eigen boerderij verkocht, zoals zuivel, vlees, kaas, droge worst. Wil je er bij aankomst gelijk van proeven, dan kun je een welkomstpakket bestellen met Erf-1producten.  
Op de plek van de boerderij wordt al sinds 1432 een boerenbedrijf gerund. Het is daarmee het oudste en eerste boerenerf van het 3000ha grote eiland, vandaar de voor de hand liggende naam Erf-1. Reeds 5 generaties van de familie Bruins werken op deze plek met hart voor mens en dier.  Rondom de boerderij wemelt het van het dierenleven. Niet in de laatste plaats door de keuzes die de familie maakt om zowel het vogelbestand als het bodemleven te bevorderen. Zie je het al voor je? Vanuit je camper of je vakantiestoel kijken naar de bloeiende weidebloemen, de witte reiger aan de slootkant en de buitelingen van kieviten en vlinders in de lucht. Het Nederlandse platteland op z'n mooist. Meer info via 06-41386482 of [email protected].

Bekijk Erf-1

Hopelijk hebben we jullie hiermee inspiratie kunnen geven voor het kamperen bij de boer in 2023. Keus genoeg voor zowel rustzoekers als actievelingen. Waar je ook heen gaat, geniet van de voorpret en alvast een hele fijne vakantie gewenst namens Lokaalwijzer.

Voor meer informatie over aanbieders van lokale producten verwijzen we je graag naar https://lokaalwijzer.nl/ en https://www.facebook.com/Lokaalwijzer/.

1 reactie(s)

RM

Rob Moes

08 februari 2023 14:47

Wat een mooie en leuke nieuwsbrief weer. Leuke en interessante tips van wat Nederland te bieden heeft. Heb het met veel plezier gelezen. Groet Rob

Reageren


Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen