Lokale producten uit Zuid-Holland

Geschreven door: Avelien Van den Hul| 15 december 2022 20:30 in Lokaal producten kopen, Provincie/Regio
756 | 2

Uit een enquête van een paar jaar geleden is gebleken dat de gemiddelde inwoner van Zuid-Holland zichzelf niet als Zuid-Hollander identificeert. Wel bijvoorbeeld als Vlaardinger, Delflander of zelfs Europeaan en wereldburger. Men ervaart niet zoiets als een typisch Zuid-Hollandse identiteit. Hoewel een groot deel van de ondervraagden aangeeft trots op Nederland te zijn, is slechts een kwart trots op z'n eigen provincie. Wat krijgen we nou Zuid-Holland? Je hebt zoveel om trots op te zijn! Ja, het is best druk, met zijn driemiljoenzevenhonderdvijftigduizenden op een postzegel. Waarmee je één van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld bent. Maar op die postzegel is ook nog plaats voor duizenden makers van lokale producten zoals groentetelers, kaasmakers en biologische boerderijen. Best bijzonder op zo'n relatief kleine oppervlakte.  
Een ander gegeven is dat Zuid-Holland al eeuwenlang de bakermat van leergierige mensen is. De eerste universiteit van Nederland is in 1575 gesticht in Leiden en is een van Europa’s meest vooraanstaande internationale onderzoeks­universiteiten. Waar niet bepaald de minsten gestudeerd hebben. We noemen een Rembrandt van Rijn, Armin van Buuren, Eva Jinek, Albert Einstein.

Ook sport kent in Zuid-Holland een lange historie. Reeds in 1888 werd in Rotterdam voetbalvereniging Sparta opgericht. Toen voluit Rotterdamsche Cricket & Football Club Sparta geheten. Sparta is de oudste club in het Nederlandse betaalde voetbal. Er bestond niet zoiets als een KNVB. Als je tegen een andere club wilde spelen moest je onderling contact zoeken en een plaats en datum afspreken. In 1892 speelde Sparta een legendarische wedstrijd tegen een club uit Amersfoort en won met 17-0. Tot op de dag van vandaag het hoogste doelpuntenaantal in de Nederlandse competitie. 
Een bijzondere prestatie van Zuid-Holland is dat ze het voor elkaar krijgen in het laagste punt van Nederland hun voeten droog te houden. In de Zuidplaspolder bij Nieuwerkerk aan de IJssel wonen en werken mensen op 6.76 mtr onder NAP. Zeg dat maar niet tegen een buitenlandse toerist. Die gaat gelijk op zoek naar een botenverhuurbedrijf. Behalve als het een Israëliër betreft. Die is wel wat gewend, want de Dode Zee ligt 423 meter onder zeeniveau.  

Wat dacht je trouwens van producten uit Zuid-Holland die nationaal of internationaal grote bekendheid hebben verworven? We noemen Leidse kaas, Schiedamse jenever, Goudse stroopwafels, Haagse hopjes. We zullen nog een aantal producten (en hun makers) onder de loep nemen die het verdienen om trots op te zijn. Oftewel: om zo groos als 'n bezem op te zijn.  

Wedden dat het smaakt

Biologische boerderij de Drie Wedden in Noordeloos is het werkterrein van een kudde Blaarkoprunderen, een stuk of wat schapen en een heleboel bijen. De Blaarkop is een oud runderras wat zich kenmerkt door een witte kop met zwarte of rode vlekken (blaren) rondom de ogen. Net of ze een zwembrilletje op hebben. Het ras is sterk en gezond en heeft een dubbel doel. Ze kunnen ingezet worden als melkkoeien en vleesrunderen. Het ingevroren vlees van de blaarkoppen en lammeren is te bestellen via de webshop van de boerderij, net als honing van eigen bijen. De Drie Wedden werkt energie-neutraal en voert een actief natuur-, slootkant- en weidevogelbeheer om biodiversiteit te stimuleren. Hun uitganspunt is het vinden van de perfecte balans tussen dier, natuur en milieu. Als je veel zorg en aandacht aan je dieren en werkomgeving besteed kan het niet anders dan dat je de beste biologische producten levert. En daar mag je trots op zijn! 
Mogen we een suggestie doen voor het kerstmenu: blaarkopcarpaccio als voorgerecht, gevolgd door lamsrack met ovenaardappeltjes en verse groente. Om af te sluiten Griekse yoghurt met honing en noten. Uiteraard van de Drie Wedden. Eet smakelijk!!! 

Bekijk de drie wedden

In de Naaldwijkse buurtkas van Stichting Boeregoed worden groenten en kruiden geteeld die vervolgens in de eigen Farmshop worden verkocht. Het winkelassortiment is uitgebreid met producten van boeren en telers uit de omgeving en bevat o.a. aardappelen, zuivel, vruchtensappen, kaas en vlees. Een deel van de kas- en winkelmedewerkers zijn mensen die om uiteenlopende redenen een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. De filosofie van Boeregoed is om mensen een veilige plek te bieden en ze weer te laten geloven in hun eigen kracht en kunnen. Het creëren van een verbindende factor tussen mensen en het bevorderen van korte voedselketens staat bij de stichting hoog in het vaandel.  
Wil je als vrijwilliger aan de slag om onder de mensen te zijn, te adviseren of ervaring op te doen, dan ben je van harte welkom. Bijvoorbeeld om te helpen bij het samenstellen van de populaire Buurtboxen. Een heerlijke box gevuld met groente en fruit of zuivel. Klanten kunnen zelf kiezen met welke frequentie ze een box geleverd willen krijgen. Van éénmalig tot wekelijks. Boordevol verse, gezonde producten uit de regio. Af te halen in de Farmshop of thuis geleverd. Mocht het aan kookinspiratie ontbreken dan biedt de website van Boeregoed volop suggesties. Wij tippen alvast: rode kool met geitenkaas. 

Bekijk Boeregoed

Als je in de stad woont en behoefte hebt aan een vleugje buitenleven, kom dan eens naar boerderij Buytenhof in Rhoon. Daar hebben ze het buitenleven zo ongeveer uitgevonden. Want wat hebben ze nou niet? Er is een moestuin, kruidentuin, appels en peren van eigen teelt, een vanaf 10 januari geopende theeschenkerij met huisgemaakte producten, een seizoensgebonden fruitpluktuin, workshops, speeltuin, een fietstocht uitgezet door het Buijtenland van Rhoon, een ruimte om je verjaardag te vieren. Geen idee hoe ze bij Buytenhof ook nog tijd hebben om een boerderijwinkel vol verse en ambachtelijke streekproducten te runnen. Maar ze doen het allemaal wel! Ik denk dat de van oorsprong Rotterdamse uitdrukking ‘niet lullen maar poetsen’ hier wel op z'n plaats is. De zorgcliënten op de boerderij maken allerlei lekkers van het eigen fruit. Proef de huisgemaakte jam bij het kerstontbijt, een stuk boerenkaas met pompoenchutney bij de borrel, stoofpeertjes bij het kerstdiner. Je ziet: op de boerderij kun je prima terecht voor je kerstinkopen.

Bekijk Buytenhof

Proud to be Goud

Al in de Middeleeuwen kwam men tot het inzicht dat het bewerken van natte veengrond rondom Gouda z'n beperkingen had, maar wel geschikt was voor het houden van melkvee. De boeren gebruikten de melk om kaas van te maken en dit bleek een gouden zet. Hun smaakvolle, lang houdbare kazen werden bij duizenden verhandeld op markten in de omgeving. Rivieren IJssel en Gouwe waren voor Gouda een ideale verbinding naar havens in Amsterdam en Rotterdam. Zeg maar de A4 en A12, maar dan over water. De naam en faam van de kazen groeide en honderden jaren geleden begonnen handelslieden kaas te exporteren. Heden ten dage is de Goudse één van de meest gegeten kaassoorten op onze aardbol. Met recht een prestatie om trots op te zijn. 
Waarbij opgemerkt moet worden dat Goudse kaas niet per definitie uit Nederland hoeft te komen. Omdat de merknaam niet is beschermd, mag iedere Amerikaan, Japanner of Australiër kaas maken onder de noemer Gouda kaas. Mits de kaas op een bepaalde wijze wordt gemaakt en aan een aantal voorwaarden voldoet zoals gewicht (max 16 kg) en vetgehalte (min. 48%). De naam van de kaas kunnen ze in het buitenland moeilijk uitspreken en dan klinkt het vaak als “Koeda”. Onbedoeld een mooie combinatie van de leverancier van het belangrijkste ingrediënt (koe) en de oorspronkelijke plaats van herkomst (Gouda).  
In het buitenland gemaakte ‘Koedakaas’ voldoet niet altijd aan de kwaliteitseisen die we stellen aan Nederlandse kazen. Wil je verzekerd zijn van een goed en smaakvol stuk Goudse kaas, gemaakt in Nederland en van Nederlandse koemelk, let dan op de merknaam Gouda Holland op de kaas met een kwaliteitszegel van de EU. 

Dat ze in Zuid-Holland nog steeds verstand hebben van kaasmaken, bewijst kaasboerderij Hoogerwaard in Ouderkerk a/d IJssel. Zij hebben zich toegelegd op het maken van een rauwmelkse Goudse boerenkaas. Rauwmelks wil zeggen dat de kaas gemaakt is van onverhitte (dus niet gepasteuriseerde) verse melk. Kaas mag alleen Boerenkaas heten als het op de boerderij wordt gemaakt van melk van eigen koeien en op een natuurlijke wijze rijpt. In de boerderijwinkel vind je o.a. 4 weken gerijpte jonge kaas, maar ook 18 maanden oude brokkelkaas. Wat dacht je trouwens van een kruidenkaasje met mosterd, walnoot of pizzakruiden voor op de borrelplank? Hoef je niet voor naar de kaasjuwelier in de drukke binnenstad. Is gewoon te koop op de boerderij, bij de maker zelf. In het uitzonderlijke geval dat je geen kaasliefhebber bent, dan is een tripje naar Hoogerwaard toch een belevenis. Je kunt er terecht voor een workshop, spellenparcours, rondleiding, indoormidgetgolf, high-tea, teambuildingsdag, klootschieten…....... er wordt zóveel georganiseerd. Dat kenmerkt de Zuid-Hollandse mentaliteit: mouwen opstropen en gaan! Kom gerust eens kijken bij deze trotse kaasmakers. 

Bekijk Hoogerwaard

Met deze blog sluiten we de Lokaalwijzerreis door onze 12 provincies af. Elke maand hebben we een provincie beschreven en producten die daar gemaakt worden. Het was een bijzondere reis, waar we bij Lokaalwijzer veel van geleerd hebben. Wil je nog eens nalezen wat er in jouw provincie te krijgen is aan producten van de kweker of boer, dan verwijzen we je naar deze link https://lokaalwijzer.nl/News.

 
Dennis, Robin en Avelien van Lokaalwijzer wensen iedereen fijne feestdagen en een wervelende start van 2023. Veel geluk, wijsheid en gezondheid voor iedereen. Volgen jullie ons ook weer in het nieuwe jaar?

Facebook : https://www.facebook.com/Lokaalwijzer/


2 reactie(s)

AB

Arie van der Boon

16 december 2022 18:50

Zijn er boerenbedrijven in mijn regio? Zoals Noordwijkerhout of Noordwijk, Rijnsburg en Voorhout?

Reageren

DM

Dennis Moes

22 januari 2023 16:41
@Arie van der Boon

Hoi Arie, via de knop "zoek aanbieders" in de menubalk kan er gemakkelijk gezocht worden naar aanbieders. Hierbij heeft u de optie om te zoeken binnen een regio.

Reageren


Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen