Lokale producten uit Limburg 

Geschreven door: Avelien Van den Hul| 15 september 2022 09:00 in Provincie/Regio
936 | 0

“Wie sjoen os Limburg is” luidt de titel van het onofficiële volkslied van Limburg. Dat Limburg sjoen (mooi) is, weten niet alleen z'n bekendste vertolkers Benny Neyman en André Rieu. Maar ook de grote aantallen toeristen die met graagte een weekendje naar Maastricht komen, nationaal park de Maasduinen bezoeken of het Limburgse heuvelland te voet of per fiets verkennen. Natuurlijk is je bezoek aan Limburg niet compleet zonder een stukje vlaai geproefd te hebben. De vlaai is het Brabantse worstenbroodje. De Zeeuwse mossel. De Friese Beerenburg. Een product wat onlosmakelijk met de provincie verbonden is. Maar Limburg kent veel meer typische streekproducten. Zoals gegaard varkenskopvlees in gegeleerde bouillon, genaamd preskop. Of zoervleisch, een zoetzure rundvleesschotel met ontbijtkoek, stroop en bessengelei. Heel bijzonder is Liqueur d'Asperges, een drank gemaakt van op moutwijn gelagerde asperges en diverse kruiden. Of iedereen meteen warmloopt voor deze producten weet ik niet, maar ik zou het zeker proberen als je er toch bent. Een beetje avontuur in je leven kan nooit kwaad. ‘Living on the edge’, zoals ze in onvervalst Limburgs zeggen. 

Goede wijn behoeft geen krans 

Daar de lijst met producten van Limburgse herkomst zeer divers is, geven we je graag een bloemlezing van het beste wat os Limburg te bieden heeft. Om te beginnen het vlees van de ambachtelijke Herefords Slagerij in Kessel (https://lokaalwijzer.nl/Stand/Details/449) . De slagerij is onderdeel van Natuurbeheer Limburg, een bedrijf dat natuurgebieden beheert met behulp van Hereford runderen. Dit vleesras loopt het hele jaar buiten, kan goed tegen ruwe grassoorten in de natuur en is door z'n rustige karakter makkelijk in de omgang met mensen. Het vlees is gemarmerd en daardoor erg mals. Van oorsprong afkomstig uit de streek Hereford in Engeland, heeft dit ras zich opgewerkt tot het meest voorkomende vleesras ter wereld. Alle delen van het rund zijn verkrijgbaar bij de slagerij. De gangbare biefstuk, riblappen en hamburgers en voor culinaire waaghalzen brisket, diamanthaas en runderwangen. Ook kant-en- klaar zoervleisch, voor het geval je je eigen kookkunsten niet vertrouwd. De meeste vleessoorten zijn zowel vers als diepgevroren verkrijgbaar. Naast het eigen rundvlees wordt in de slagerij Durocvarkensvlees van de Heyde Hoeve verkocht. 


Dat de Limburgers een bourgondische inslag hebben is algemeen bekend. Ze houden van het goede leven, dus een glaasje lokale wijn op zijn tijd gaat er wel in. Die is bij voorkeur afkomstig van wijngaard de Deelgaarderberg in Maria Hoop (https://lokaalwijzer.nl/Stand/Details/569) . Wijnboer Jos en medewerkers hebben gekozen voor een duurzame teelt met vermijding van gewasbescherming en kunstmest. De natuur moet zelf zijn werk doen, vandaar de keuze voor meeldauwresistente rassen. De vijf druivensoorten in de wijngaard leveren een keur aan rode, witte en roséwijnen. Aan de critici onder ons die er van uit gaan dat goede wijn alleen uit Frankrijk kan komen, kunnen we van harte een rondleiding en/of proeverij bij de Deelgaarderberg aanbevelen om het tegendeel te bewijzen. Ben je wijnliefhebber of gewoon nieuwsgierig, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom. De wijngaard geeft een eigen cadeaubon uit. Wil je iemand een fles wijn cadeau geven maar vind je het moeilijk om te kiezen, dan is een bon een handig alternatief. De flessen kunnen opgestuurd worden, dus je hoeft niet persé af te reizen naar het smalste stukje Nederland om de wijnwinkel te bezoeken. 

Oranje boven 

Sevenum is de thuisbasis van paprikakwekerij Bakker (https://lokaalwijzer.nl/Stand/Details/655). Ze kweken niet zomaar paprika's, maar specifiek de oranje soort. Deze bevat driemaal meer vitamine C dan z'n kleurgenoot de sinaasappel. Stoffen zoals luteine en zeaxanthine in de paprika, spelen een rol bij voorkoming van de oogziekte maculadegeneratie. De teelt in de kassen vindt plaats op een duurzame en milieuvriendelijke wijze, waardoor de gezonde stoffen maximaal bewaard blijven. Het paprikaseizoen loopt van april t/m oktober en in deze periode zijn er in de automaat op het erf van het bedrijf zowel oranje paprika's als complete soeppakketten verkrijgbaar. Voor een hartverwarmend oranje soepje, delen we graag een favoriet recept van de kweker. Je hebt nodig: 

4 oranje paprika’s 
1 ui 
25 g boter 
1/2 el bloem 
1/2 l kippenbouillon 
75 ml crème fraîche 
snufje zout en peper 
1. Snijd de paprika’s in stukjes. Snipper de uien en smelt boter in de pan 
2. Paprikastukjes en uisnippers circa 2 minuten in de boter fruiten. 
3. Bloem erdoor roeren. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat het 10-15 minuten zachtjes doorkoken. 
4. Pureer de soep met een staafmixer of foodprocessor. Roer de crème fraîche erdoor. Breng de soep al roerend aan de kook en laat 3 minuten zachtjes doorkoken. Breng op smaak met zout en peper. 
 Eet smakelijk! 

Hoog bezoek 

Limburg kennen we allemaal van het prachtige landschap. Met in het zuiden de welbekende heuvels. Het hoogste punt hiervan is de Vaalserberg met 322 meter. Dat is bijna 3x hoger dan het op 1 na hoogste punt van ons land, op de Veluwe. Het hoogstgelegen dorp in Nederland is het Zuid-Limburgse Vijlen. Met zo'n 200 meter boven NAP kunnen we wel spreken van een 'bergdorp’. Niet ver hiervandaan ligt Schimmert, op het 130 meter hoge Centraal Plateau. Dit is een landbouwgebied doorsneden door oude wegen en paden. Schimmert is de thuisbasis van kwekerij Fruithof Lemmens (https://lokaalwijzer.nl/Stand/Details/374). Al 60 jaar een begrip in het zuiden, want met kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel leveren ze de beste appels en peren af. De winkel op de binnenplaats van de boerderij kent een ruim assortiment. Verse huisgemaakte salades, streekproducten, vlees en groente uit de regio, alles voor een smakelijke maaltijd. Wekelijks zijn er seizoensaanbiedingen, dus alle reden om een bezoek te brengen aan de boerderij.  

De monniken van Abdij Lilbosch in Echt (https://lokaalwijzer.nl/Stand/Details/801) verkopen in hun abdijwinkel zelfgemaakte wijn, likeur en confituren van fruit uit eigen tuin. Het landbouwbedrijf van het klooster omvat o.a. een varkenshouderij waar Livarvarkens worden gehouden. Dit is een kruising van meerdere rassen en lijkt op het Spaanse Ibérico-varken. Een deel van de varkens scharrelt in de kloostertuinen, een deel bij kleinschalige Limburgse boerderijen. De dieren worden met zorg en aandacht door de monniken gehoed, waarbij het dierenwelzijn voorop staat. Het vlees van de kloostervarkens onderscheidt zich sterk van de smaak van andere soorten varkensvlees. Het kwalitatief hoogstaande Livarvlees is rijper en doorregen met vet. Het heeft bij bereiding nauwelijks gewichtsverlies en is lang houdbaar. Buiten de abdij mag het vlees in slecht enkele geselecteerde slagerijen worden verkocht. Met regelmaat koop ik zelf Livarvlees bij m'n slager in Noord-Holland. Nooit geweten wat de herkomst is. Zo zie je maar weer, word ik bij het schrijven van deze blog zelf ook een beetje ‘lokaal wijzer’. 

Voor meer lekkers uit Limburg kun je op deze link klikken: https://lokaalwijzer.nl/province/limburg  

Lokale producten uit Limburg 

Wil je op de hoogte blijven over lokale producten in Nederland? Lokaal wijzer worden door o.a. tips over aanbieders, leuke weetjes, lokaal boodschappen doen en eten uit de regio? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via www.lokaalwijzer.nl/newsletter

0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen