Lokale producten uit Flevoland

Geschreven door: Avelien Van den Hul| 12 augustus 2022 08:00 in Provincie/Regio
907 | 0

Op school heb ik geleerd dat Nederland 11 provincies heeft. Want in mijn schooljaren bestond er geen Flevoland. De kleinste en 12e provincie van ons land is ‘live gegaan’ in 1986. Dat betekent natuurlijk niet dat er als een konijn uit een hoge hoed een stuk land opdook uit het IJsselmeer. Om extra leefruimte te creëren in het overbevolkte Nederland, begint men vanaf 1940 met het aanleggen van de Noordoostpolder. In de tientallen jaren daarna worden er steeds meer stukken land drooggelegd. Het nieuwe land behoorde diverse provincies toe of was zelfs tijdelijk provincieloos. Het voormalige Noord-Hollandse eiland Urk was door de inpoldering geen eiland meer en werd op papier overgeheveld naar Overijssel. Met het ontstaan van de provincie Flevoland in 1986 ‘verhuist’ Urk naar Flevoland. De nieuwe provincie bestaat uit de Noordoostpolder, Oostelijk- en Zuidelijk Flevoland. Waarbij de NO-polder vastzit aan het vaste land van Overijssel en ingericht is als landbouwgebied. Terwijl het laatst drooggemaakte Zuidelijk Flevoland met de plaatsen Almere en Zeewolde, voornamelijk is bedoeld als woongebied om de Randstad lucht te geven. Dat het een knap staaltje werk is zoveel land uit water te winnen, moge duidelijk zijn. Tot op de dag van vandaag is Flevoland het grootste kunstmatige eiland ter wereld. 

Bio = logisch

De ruimte die er in Flevoland is, biedt volop kansen voor ondernemers van allerlei pluimage. Lange rechte wegen en enorme akkers kenmerken het landschap. Maar er is ook ruimte voor prachtige natuur zoals de Oostvaardersplassen. Nederland is wereldwijd een grote speler op het gebied van landbouw, maar de biologische tak blijft behoorlijk achter. Gelukkig wordt ons land de laatste jaren wakker geschud en worden er steeds grotere stappen gezet om biologische land- en tuinbouw te bevorderen. De provincies Flevoland en Gelderland zijn koplopers qua aantal biologische bedrijven. Een mooi voorbeeld van zo'n bedrijf is Zonnespelt in Lelystad (https://lokaalwijzer.nl/Stand/Details/717). Oprichter en jonge ondernemer Rogier Scherpbier heeft met Zonnespelt een SKAL en Demeter gecertificeerd graanverwerkingsbedrijf opgezet, wat gespecialiseerd is in de verwerking van biologische en biodynamische granen. Je kunt via de website allerlei graanproducten aanschaffen, zoals volkoren tarwemeel, speltpannenkoekenmix, speltzemelen en havermout. Als Scherpbier je achternaam is en je werkt met granen, dan ontkom je er niet aan om biologisch bier te maken. Klinkt misschien gek, want biologisch is gezond en bier is dat wat minder. Zolang de grondstoffen die worden gebruikt voor het brouwen van het bier voor tenminste 95% biologisch geteeld zijn, mag je het biobier noemen. Primal Spelled is de naam van het  Flevolandse speltbier, ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen Rogier, Morebeer Brewing en Poesiat & Kater. 

Voor je biologische boodschappen kun je elke zaterdagochtend terecht op de boerenmarkt bij Stadsboerderij Almere (https://lokaalwijzer.nl/Stand/Details/709). Dit is een biodynamisch bedrijf met koeien, groenteteelt en akkerbouw. Het vlees van eigen koeien is te koop op de zaterdagmarkt en vrijdag- en zaterdagmiddag in de boerderijwinkel. Op de Stadsboerderij worden lessen, excursies en diverse publieksactiviteiten georganiseerd, zoals zomeravondwandelingen met boerin Tineke. De bedrijfsvoering die ze op de boerderij hanteren omschrijven ze als volgt: Voor het versterken van biodiversiteit is een andere vorm van landbouw nodig. Niet gericht op topproductie, maar op bodemkwaliteit, agribiodiversiteit en landschap. Natuurinclusieve landbouw is een aanpak waarbij de boer optimaal gebruik maakt van de natuurlijke omgeving en dit integreert in z'n bedrijfsvoering.

De termen biologisch en bio-dynamisch worden nog wel eens door elkaar gehaald. Ik zal proberen een korte omschrijving te geven: Biologische landbouw en veeteelt gaat met respect om met natuur, mens en dier. Er wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest of antibiotica als voorzorgsmaatregel. Er wordt jaarlijks aan gewaswisseling gedaan om de bodem niet uit te putten en aan dierenwelzijn worden strikte eisen gesteld. Producten die via deze werkwijze worden aangeboden kun je herkennen aan het Europees Bio-keurmerk of het EKO-keurmerk. Bij biodynamische bedrijfsvoering zijn de eisen nog wat strenger, vooral op het gebied van duurzaamheid. De boer werkt zoveel mogelijk met een gesloten kringloop zoals veevoer van eigen graan en stroom van eigen zonnepanelen. De basis voor deze methode is gelegd door antroposoof Rudolf Steiner die er van uit ging dat er een samenhang is tussen plant, dier, kosmos en mens. Producten worden hoofdzakelijk verkocht via natuurvoedingswinkels en dragen het Demeterkeurmerk.

Gaotisch

Tussen Dronten en Swifterbant is het één grote Gaos. Dat betekent niet dat het er een zooitje is, maar dat zich daar biologisch dynamisch landbouwbedrijf Gaos bevindt. Er worden zo'n 20 verschillende gewassen geteeld die in biologische winkels worden verkocht. Daarnaast is op het bedrijf een biodynamische pluktuin genaamd Polderbloemen  (https://lokaalwijzer.nl/Stand/Details/723). De tuin is elke dag van het plukseizoen geopend en voor slechts 10 euro mag je een prachtige bos bloemen zelf plukken. Een snoeischaar en kranten als verpakking worden ter beschikking gesteld. Kun je niet genoeg krijgen van de prachtige zomerbloeiers op tafel, dan is er de mogelijkheid om een abonnement op de tuin te nemen. Je begint in het voorjaar met het plukken van een bos tulpen en vanaf de start van het plukseizoen begin juli, kun je wekelijks een boeket samenstellen van zonnebloemen, lathyrus, gipskruid, ridderspoor en tientallen andere soorten. Langs de boerderij loopt een 3.5km lang wandelpad waar je volop kunt genieten van wilde bloemen, frambozenstruiken, allerlei vogelsoorten en soms zelfs een vos of ree. Mooie aanvulling op je bezoek aan Polderbloemen. Wil je iemand de ervaring van het zelfplukken cadeau doen, dan kun je bij de dames van de pluktuin een cadeaubon laten maken via [email protected]. Ook leuk om te doen of cadeau te geven: Een workshop ‘werken met droogbloemen’ op 30 oktober, informatie via hetzelfde mailadres.

Broodje aap met kip

Zeewolde is de thuisbasis van Smid's Biohoeve (https://lokaalwijzer.nl/Stand/Details/282). Een groot aantal leghennen scharrelen hun kostje bij elkaar om biologische witte eieren voort te brengen. De eitjes worden verkocht op het erf van de Smidjes in hun nieuwe verkoophuisje. Afrekenen kan contant of met een QR-code. Dat hun witte kippen witte eieren leggen heeft te maken met het ras en de kleur van de oorlellen. Aan de kleur van een kippenoorlel kun je zien wat voor kleur ei ze legt. Dit is geen geintje hoor. Kippen met roodbruine lellen (ongeacht de kleur van hun veren) leggen bruine eieren. Kippen met witte lellen zijn de makers van witte eieren. Gek genoeg leeft er bij de consument de notie dat bruine eieren gezonder zijn. Supermarkten spelen hierop in door bruine eieren duurder te maken, waarmee ze het broodje-aap verhaal in stand houden. Je wordt in de maling genomen waar je bij staat, want uit onderzoek is al lang gebleken dat er geen enkel kwaliteitsverschil is tussen wit of bruin. Net als bij mensen dus. Zo zie je maar weer dat je beter bij de lokale aanbieder je producten kunt kopen, dan ben je zeker van een eerlijke prijs. De fietsroute Zmaakmakers langs 14 aanbieders van lokale producten rondom Zeewolde, is bij Smid verkrijgbaar. We wensen je vele gezonde kilometers!

Alle Lokaalwijzer deelnemers in Flevoland kun je vinden via deze link: https://lokaalwijzer.nl/province/flevoland.

Lokale producten in Flevoland! 

Wil je op de hoogte blijven over lokale producten in Nederland? Lokaal wijzer worden door o.a. tips over aanbieders, leuke weetjes, lokaal boodschappen doen en eten uit de regio? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via www.lokaalwijzer.nl/newsletter

 


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen