Werk aan de winkel op DE LOCATIE

Geschreven door: Avelien Van den Hul| 30 mei 2022 13:00 in Tips/Uitjes, Aanbieders verhalen
1055 | 0

Op Lokaalwijzer (www.lokaalwijzer.nl) vind je een heel scala aan boerderijwinkels. De één verkoopt kaas, de ander groente, eieren of vlees. Vaak ook is er in de boerderijwinkel een ruime sortering van streekproducten, omdat het assortiment aangevuld wordt met producten van collega's uit de omgeving. De roep om verse en gezonde producten rechtstreeks van de boerderij wordt steeds luider. De consument hecht in toenemende mate belang aan de traceerbaarheid van voedsel. Wie heeft het gemaakt, welke werkwijze is toegepast, is er aandacht voor milieu en natuur? Kortom, de consument wordt wijzer op het gebied van voeding en de herkomst. Wij van Lokaalwijzer zijn er trots op hieraan ons steentje bij te mogen dragen.

Regelmatig wordt er in een boerderijwinkel samengewerkt met mensen die een achterstand tot de arbeidsmarkt of maatschappij hebben. Deze achterstand kan het gevolg zijn van een handicap, dementie of psychische problemen. Nederland kent inmiddels meer dan 1250 zorgboerderijen, veelal met een eigen winkel(tje). De veilige omgeving en het kleinschalige karakter van een boerderij is voor veel mensen een opstapje naar een zinvolle dagbesteding. Het werken in een moestuin, verzorgen van dieren, rapen van eieren, bedienen op een boerderijterras of klanten helpen in de winkel is slechts een kleine greep uit de werkzaamheden die gedaan worden op een zorgboerderij. 

Tuintje in mijn hart

Een mooi voorbeeld van zo'n boerderij is de locatie in het Brabantse Vlijmen met hun boerderijwinkel VersvandenAkker. Hier wonen en werken jongeren die buiten de reguliere jeugdzorg vallen en beter tot hun recht komen in een vertrouwde huiselijke omgeving. De boerderij biedt zowel dagbesteding, als woongelegenheid voor een aantal jongeren. Om kwalitatief hoogwaardige zorg te kunnen leveren, is de boerderij aangesloten bij stichting Samenwerkende Zorgboeren Zuid. De SZZ streeft naar samenwerking, belangenbehartiging en een professioneel zorgaanbod. Zij ondersteunt hiermee tientallen zorgboerderijen in het zuiden van ons land.

Eén van de dagbestedingsmogelijkheden op de Locatie is werken in de Vriendentuin (https://lokaalwijzer.nl/Stand/Details/802). Dit is de moestuin van de boerderij waar jongeren en vrijwilligers als vrienden onder elkaar groente en fruit kweken. Om direct te verkopen of om er eerst jam, chutney en sap van te maken voordat het in de schappen van de boerderijwinkel VersvandenAkker komt. De vruchtbare grond rond de boerderij brengt een keur aan producten voort zoals noten, bessen, bramen, rozenbottels en allerlei groentes. De seizoensgroentes kun je los in de winkel kopen maar ook als onderdeel van een groentepakket, bestaande uit 4 groentes voor twee personen voor slechts €10,-. Naar wens uit te breiden met meer groentes of voor meerdere personen. Ben je geïnteresseerd in een abonnement op zo'n pakket, dan kun je contact opnemen met tuinvriend Arend 06-50580685. Arend heeft zich toegelegd op tuinieren met behulp van effectieve micro-organismen, wat een positieve invloed heeft op de bodemkwaliteit en onkruid of ongedierte terugdringt. Deze manier van bodembewerking licht Arend graag toe tijdens een rondleiding of workshop.

Wanneer je in de buurt van Vlijmen woont wordt je bestelling op zaterdag met een heuse paardenkar bij je thuisbezorgd door jongeren van de zorgboerderij. Hiermee oefenen ze hun sociale vaardigheden en kunnen ze met trots de zelfgekweekte groente bij je afgeven. Da's toch veel leuker dan een gestreste koerier met een maaltijdbox aan je deur?

Avondje uit

Wanneer het je leuk lijkt om onder het genot van een hapje en drankje nieuwe mensen te ontmoeten, dan kun je je opgeven voor de Aanschuiftafel. Dit evenement wordt met regelmaat georganiseerd op de boerderij en er wordt gekookt met verse groente uit de Vriendentuin. Misschien voel je je wel eens eenzaam, heb je behoefte aan andere gespreksstof of ben je gewoon nieuwsgierig naar de verhalen van andere mensen, dan is de Aanschuiftafel hét uitstapje voor jou. Gezellig en gezond, wat wil je nog meer. 

De volgende data kun je alvast noteren:
Maandag 30 mei/27 juni/25 juli/29 aug./26 sept., van 19.00 tot 21.30 uur, voor slechts 7.50 euro p.p.
Voor meer info en om je op te geven kun je mailen naar Bernadette [email protected]Overdag kun je op het terras onder het genot van een drankje en een huisgemaakte lekkernij genieten van de bedrijvigheid op de boerderij. Want zoals je hierboven hebt kunnen lezen, bruist het van de activiteiten op de Locatie. Een betere naam voor een hedendaagse boerderij zou eigenlijk activiteitencentrum of beleefpark moeten zijn, want er zijn zoveel leuke en leerzame dingen te doen. Laat deze zomer de rijen in attractieparken voor wat ze zijn en kom naar Vlijmen. Er is genoeg te beleven voor iedereen.

Boerderijwinkel VersvandenAkker is elke woensdag, vrijdag en zaterdag geopend van 10:00 tot 14:00 uur voor de verkoop van o.a.

meL
hOning
Chutney
sAp
groenTe
eIeren
vleEs


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen