Lokale producten uit Drenthe

Geschreven door: Avelien Van den Hul| 11 mei 2022 09:00 in Provincie/Regio
1189 | 0

Lente in Drenthe is Nederland op z'n mooist. De prachtige natuurgebieden met eindeloze wandel- en fietsmogelijkheden. Delicate weidebeekjuffers die boven de beken fladderen, bloeiende zwartblauwe rapunzel en jeneverbesstruiken. Grazende reeën langs een paars orchideeëntapijt. En niet te vergeten sprookjesachtige dorpen als Ruinen, Dwingeloo en Havelte. Geen wonder dat de inwoners van Drenthe steevast in de top 3 staan van provincies met de meest tevreden inwoners. Met zoveel moois om je heen ben je een geluksvogel. En gelukkig zijn kan bijdragen aan het behalen van een hoge leeftijd, zo lang het lijf je niet in de steek laat. Een voorbeeld hiervan is de Drentse mevrouw Henny van Andel. Overleden in 2005 op de respectabele leeftijd van ruim 115 jaar. Hiermee is zij de oudste Nederlander ooit. Vanaf haar 114e is ze zelfs een tijdje oudste levende persoon ter wereld geweest. Haar geheim voor het behalen van deze leeftijd: “Gewoon doorgaan met ademhalen”. Het kenmerkt in een paar woorden de Drentse nuchterheid. Maar wat zou mevrouw van Andel in die 115 jaar zoal gegeten kunnen hebben om gezond te blijven? Misschien was ze wel gek op Meppeler klokkies. Dit zijn plakjes gebakken varkenslever met spekblokjes, afgeblust met karnemelk. Zou ook kunnen dat ze graag zelvemelk dronk bij het eten, warme melk met meegekookte saliebladeren. En dan als toetje proemenkreuze. Dit is gedroogde gort met gedroogde pruimen. Of misschien at ze elke week stip-in-'t gat. Een behanglijmachtige pap van boekweitmeel en gekookte melk. Geserveerd op een schaal met een kuiltje in het papmengsel, waar reuzel en stroop in gegoten moest worden. Mocht dit het geheim van de hoge leeftijd van mevrouw van Andel zijn, dan geloof ik niet dat ik 115 ga worden..

Land van melk en honing

Maar wat zou je tegenwoordig voor lekkers in Drenthe kunnen eten? Want de tijden van reuzel en gekookte melk hebben de meeste mensen wel achter zich gelaten. Heel gezond en vol vitamine zijn de bessen van zachtfruitkwekerij Schoonoordse bessen. De familie Tabak (tja, dat is dan weer wat minder gezond) kweekt diverse bessensoorten zoals vlierbessen, aalbessen en honingbessen. De meeste soorten hebben hoge antioxidantwaardes die een gunstige invloed hebben op je weerstand en ontstekingsremmend kunnen werken. In de plukmaanden juli-augustus-september worden in het stalletje aan de doorgaande weg van Schoonoord verse bessen en aardbeien verkocht, alsook de eigengemaakte sappen, jams en sauzen. Gedroogde en bevroren bessen, honing en vlierbessenthee zijn doorgaans het hele jaar verkrijgbaar. Ben je nieuwsgierig naar de werkzaamheden op de kwekerij, dan kun je contact opnemen voor een rondleiding waarbij je kunt snoepen van de vitaminebommetjes.


Schoonoordse bessen

Rond het geboortejaar van mevrouw van Andel in 1890, waren er in Drenthe opvallend veel zuivelfabriekjes. Men telde er wel 56, in sommige gemeenten zelfs meer dan één. Van dit aantal waren 16 fabriekjes door stoom aangedreven en de rest met handkracht. Zelfs na 1900 werden er nog handkrachtfabriekjes opgericht tot een totaal aantal van 102 Drentse boterfabrieken in het jaar 1903. Voor een bedrag van zo'n 2000 gulden kon men van start gaan met een eigen zuivelfabriek. De reden dat het grote aantal fabriekjes bestaansrecht had, heeft o.a. te maken met de toestand van de Drentse wegen. Die waren vaak onverhard en met regen onbegaanbaar voor zware wagens met melkbussen. Dus moest de melk van veehouderijen ter plekke worden verwerkt tot boter. Omdat niet alle zuivelverwerkers het even nauw namen met de hygiëne, heeft men erop aangestuurd coöperaties te vormen, die aan steeds strengere eisen moesten voldoen. Veel fabriekjes verdwenen daarmee net zo snel als ze gekomen waren. In museumdorp Orvelte is een nagebouwd handkrachtfabriekje te bekijken. 

Vandaag de dag heeft het fenomeen melktap zijn intrede gedaan. Bij Melktap Grolloo staat een automaat waar je voor één euro een liter melk kunt halen die verser dan vers is. En uiteraard aan de huidige eisen voldoet. Lege flessen zijn verkrijgbaar in het schuurtje waar de tap staat. Tevens vind je in het schuurtje of op de kar langs de weg, aardappelen en uien van eigen akkerland en kakelverse eitjes. Afhankelijk van het seizoen zijn er zonnebloemen, courgettes en kalebassen te koop. Het Hereford- en Angusrundvlees kan in overleg op de boerderij worden gekocht. Kortom, een heuse supermarkt in een schuurtje. Op de boerderij worden rondleidingen verzorgd zodat je met eigen ogen kunt zien hoe een modern melk-, vleesvee en akkerbouwbedrijf wordt gerund. Bel of app voor informatie naar tel 06-15163636. 

Melktap Grolloo


Het beste van het beste

Voor meer lentelekkers verwijzen we je graag naar Aspergeboerderij Hoorn in Huis ter Heide (zie: profiel Aspergeboerderij Hoorn). Want asperges horen bij het voorjaar, ook in Drenthe. De grond in deze provincie is zeer geschikt voor het kweken van asperges. De asperge is de diva onder de groenten en steekt niet zomaar overal haar kopje boven het zand. De grond moet licht en droog zijn, met een laag grondwaterpeil. De zandgronden in Drenthe zijn hier perfect geschikt voor. Wil je graag Drentse asperges proeven, maar woon je te ver weg, dan kun je via de webshop van de boerderij dagverse asperges bestellen in verschillende groottes. Zelfs complete maaltijdboxen zijn te bestellen met daarin ham, eieren, aardbeien, wijn en saus. Uit eten thuis, da's toch leuk om te doen? In april, mei en juni is er van alles te regelen op het gebied van workshops, teambuilding of aspergediners voor groepen. Hermen (06-22004397) vertelt je graag over de mogelijkheden.

Aspergeboerderij Hoorn

Ansen is de plek waar de boerderijwinkel gevestigd is van familie Steenbergen https://lokaalwijzer.nl/Stand/Details/807 . Zij begonnen als eerste biologische bedrijf ter wereld met het fokken van Wagyurunderen. Het exclusieve gemarmerde Wagyuvlees is uitermate mals en smaakvol. Voor de beste hamburgers, complete bbq-pakketten en sappige steaks moet je in Ansen zijn. Daarnaast is er vlees verkrijgbaar van een ander luxe ras, het Piemontese rund. Op de boerderij worden tevens varkens gehouden, van de rassen Berkshire en Husumer. Berkshire is de Wagyu onder de varkens. Kortom, bij Steenbergen doen ze niet aan met water volgespoten kiloknallers. Alleen het allerbeste vlees is goed genoeg om in de boerderijwinkel of via de webshop verkocht te worden. Je hoeft niet in Drenthe te wonen om van kwaliteit te kunnen genieten. Steenbergen levert het door jou op www.ekovleesbestellen.nl bestelde vlees af op elk gewenst adres in Nederland.

Jan Steenbergen - Biologisch vlees

De bloemetjes buiten zetten

In Eldersloo vinden we de kwekerij van familie Vreugdenhil (lees meer). De planten en bomen die men verkoopt worden gekweekt volgens het Natuurlijk Sterker-principe. Dit is een werkwijze waarbij geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen worden toegepast, met als doel weerbare planten te kweken die tegen een stootje kunnen. Afval van hout, bladeren en maaisel wordt als compost en bodembedekking gebruikt om de planten te voeden en te beschermen. Voor het maken van een plantplan of het aanleggen van een (nieuwe) tuin zijn de medewerkers graag behulpzaam. Vind je het lastig om voor je te zien hoe de tuin ingedeeld zou kunnen worden, neem dan eens een kijkje in één van de voorbeeldtuinen op de kwekerij. Het aanbod bij Vreugdenhil is zeer divers, van fruitbomen en struiken tot siergrassen. Net als vaste planten met prachtige namen als Chocoladecosmos, Ezelsoor, Gebroken hartje, Speldenkussenplant en Hemelsleutel. Ga gewoon eens langs als je in de buurt bent. Je hebt vast wel ergens ruimte in de tuin voor een sterke boom of plant ‘oet Drenthe’. Met een beetje geluk gaan ze net zo lang mee als mevrouw van Andel. 

Kwekerij van familie Vreugdenhil



Meer adressen met Drentse producten kun je vinden op onze provinciepagina van Drenthe: 

Provinciepagina Drenthe


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen