2020

Geschreven door: Robin Dekker| 31 december 2020 09:00 in Lokaalwijzer
781 | 0

 

2020 zal de boeken in gaan als een zeer gedenkwaardig jaar. Om nou niet het zoveelste verhaal over Corona de wereld in te slingeren, wil ik graag een ander typisch 2020 onderwerp aansnijden. En dat is de explosieve groei van lokale aanbieders en de wens van de consument om producten uit eigen regio te kopen. Als nieuwbakken platform hopen we een klein steentje bij te hebben gedragen aan het informeren van consumenten en het bieden van een podium aan lokale aanbieders. Maar dit kleine steentje streeft er naar om een zwerfkei van aanzienlijke omvang te worden. Een mens mag groot dromen, toch? Dus jullie zullen in 2021 nog veel meer van Standfinder gaan horen. Natuurlijk blijven we bouwen aan een goede basis en samenwerking met onze standhouders. Want wíj kunnen wel vinden dat we goed bezig zijn, maar als gebruikers of deelnemers van ons platform tips of verbeteringen voor ons hebben, dan horen we dit graag. Want we doen het niet alleen voor elkaar, maar ook met elkaar. 

Uit marktonderzoek is gebleken dat er sinds afgelopen maart een drietal trends waarneembaar zijn onder consumenten. De eerste is spaarzaamheid. Wereldwijd zijn economieën ingestort of hebben het op z’n zachtst gezegd zwaar. Dus je kunt het mensen niet kwalijk nemen dat ze op hun (spaar)centjes gaan zitten. Langzaam groeit het besef dat  je geluk niet afhankelijk is van het nieuwste model espressomachine  in je keuken. Geluk, of op z’n minst tevredenheid, is van heel andere dingen afhankelijk. Maar dat waren we een beetje vergeten. Waar het kan houden we tegenwoordig liever een bedrag achter de hand voor mindere tijden. Geld moet rollen, maar niet richting een bodemloze put.

De tweede trend is, hoe kan het ook anders, een enorme toename van bestellen via internet. E-commerce heet dat zo mooi. Berehandig voor veel producten, echt waar. Maar wel saai en onpersoonlijk. Sommige dingen wil je zien, proeven, ruiken of aanraken om een goed beeld te vormen. Zo lang er nog geen geurcomputer in iedere huiskamer staat, mis je een deel van de ervaring bij het doen van je aankoop via internet.

Hoe anders is dat bij de derde trend van 2020. 69% van de Nederlanders geeft aan een sterke voorkeur te hebben voor lokaal geproduceerde producten. 69%! Want niet alleen zien ze het belang in van minder transportkilometers, maar ook de ervaring om bij een boerderijwinkel of stalletje langs de weg te kopen, staat bij consumenten hoog aangeschreven. Hoe leuk is het om met kinderen naar een boerderij met melktap te fietsen waar je in de wei kunt zien welke koeiendames jouw melk gemaakt hebben. Of een zakje bloembollen te kopen bij een bollenkweker. En dan in het voorjaar alle broertjes en zusjes van deze bollen met duizenden tegelijk in de bollenvelden te zien schitteren. Dus kom uit je stoel en neem eens een andere route dan het uitgesleten pad naar de supermarkt. Kijk eens wat er op het platteland allemaal voor heerlijke verse producten verkrijgbaar zijn bij boerderijwinkels en kraampjes langs de weg. Zelfs in de winter. Hopelijk kunnen we deze trend van 2020 doorzetten naar het nieuwe jaar. Wij van Standfinder zullen er in ieder geval alles aan doen om onze standhouders en de consumenten hierbij behulpzaam te zijn.

We wensen jullie een goede jaarwisseling en tot ziens in het nieuwe jaar, op onze website of Facebookpagina.

Standfinder. 0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen