Wij lusten er wel kaas van!

Geschreven door: Avelien Van den Hul| 14 maart 2022 08:00 in Kaas
1108 | 0

Sinds 2020 organiseert Stichting Foodspecialiteiten Nederland de Nationale Kaasweek. Dit jaar zal dat zijn van 14 tot 20 maart. Zij vragen hiermee aandacht voor de kaasmakers en hun mooie producten. Omdat we gemerkt hebben dat er op Lokaalwijzer veel gezocht wordt naar kaasaanbieders in de regio, willen we net als de SFN dit ambachtelijke product in verschillende verschijningsvormen en smaken bij jullie onder de aandacht brengen. Geitenbrie, rauwmelkse Boerenkaas, buffelmozzarella, sambalkaas, het is allemaal verkrijgbaar in boerderijwinkels en bij de kaasmakerij. Omdat er op Lokaalwijzer bijna 220 kaasaanbieders te vinden zijn, zou het te ver gaan om ze allemaal te beschrijven. We hebben een selectie gemaakt van 10 kaasmakers, met elk hun eigen specialiteit. Zo zie je maar dat je niet persé naar een chique delicatessewinkel hoeft te gaan om bijzondere kazen te kunnen proeven en kopen.

André Hoeve in Spierdijk - Noord-Holland

Naast zuivelboerderij is de André Hoeve (zie hun profiel hier) ook zorgboerderij met een winkel. Hier kun je woensdag t/m zaterdag terecht voor 18 soorten Beemsterkaas. De smaken variëren van smeuïg en mild, tot rijk en pittig. De kaas is gemaakt van melk van eigen koeien, de Andrea's zullen we maar zeggen. Het winkelassortiment bestaat verder uit sap, eieren, bakmixen en droogbloemen. Nieuwkomer is de Boer’n Trots Honingkorstkaas. De kaas is gewassen met honing en heeft hierdoor een licht zoete ondertoon. Wil je meer weten over de werkwijze van de André Hoeve, dan verwijzen we je graag naar dit artikel, geschreven door Eva Segaar van ChangeInc.

André Hoeve

Geitenkaas & Eieren in Ell - Limburg

De families Creemers en van Logtestijn hebben de handen ineengeslagen en bieden in hun boerderij-automaat bovengenoemde producten aan. Verse eitjes van de één en heerlijke kazen van de ander. De geitenkaas is verkrijgbaar in meerdere smaken, zoals kaas met korinader en fenegriek of italiaanse kruiden. Romige kazen kun je er ook vinden, bijvoorbeeld de geitenbrie en de Caprimera Peperkaas, voorzien van een eetbare korst met gekneusde peperkorrels. Heerlijk bij de borrel. Op het bedrijf Stijndergeit van familie van Logtestijn worden rondleidingen en excursies verzorgd. Het bedrijf is aangesloten bij Boerderij Educatie Limburg, een organisatie die zich inzet om kinderen te leren waar hun voeding vandaan komt en hoe het wordt gemaakt. Topidee voor een uitstapje met je klas, voor zowel lager als voorgezet onderwijs.

Heileuver in Dalmsholte - Overijssel

Zoals ze bij Heileuver zelf zeggen: Het is hier een walhalla voor lekkerbekken. Aan de voet van de Lemelerberg wordt op de boerderij al 30 jaar lang kaas gemaakt. De dames Dineke, Dora, Aaltje, Geertje en vriendinnen herkauwen als een malle om loeigoeie melk te produceren. Joke en Marinus maken er vervolgens rauwmelkse Goudse Boerenkaas van, die niet alleen op de boerderij wordt verkocht, maar ook elke 3e zondag van de maand op de gezellige Boerenmarkt in Vilsteren. En als straks dat rottige virus een beetje uitgeraasd is, zijn ze bij Heileuver maar al te graag bereid om weer rondleidingen, workshops en proeverijen te organiseren.

De Stoerderij in Son en Breugel - Noord-Brabant

Stoere kaas? Bestaat dat? Jazeker. Stoere kaas is kaas gemaakt van waterbuffelmelk. De waterbuffel of karbouw, is een donkergrijs rund met hele stoere horens. Ze geven zo'n 2000 liter melk per jaar, terwijl een melkkoe al gauw 9000 liter produceert. Stoere boer Arjan geeft regelmatig rondleidingen en groepsexcursies op zijn waterbuffelboerderij. Je kunt je zelfs aanmelden voor een buffel-knuffelsessie. Van de melk wordt heerlijk zachte buffelmozzarella gemaakt. Toppertje in combinatie met tomaat en basilicum. Zelfs harde kaas wordt van buffelmelk gemaakt, van jong tot belegen. Het eiwit-, calcium- en vetgehalte van buffelmelk is hoger dan van andere melksoorten. Hierdoor zijn buffelmelk en -kaas beter te verdragen voor mensen met een lactose-intolerantie of koemelkallergie. 

De Marlannen in Jouswier - Friesland

Tussen Dokkum en het Lauwersmeer ligt kaasboerderij de Marlannen, genoemd naar een halverwege de 19e eeuw drooggemalen meer. Kaasmakers Lucie en Leen zijn geen onbekenden in de streek, want ze staan regelmatig op markten met hun biologisch-dynamische kaas, zoals op de vrijdagmarkt in Leeuwarden. Bij de Marlannen kiezen ze ervoor om de kaas niet te ontromen of te homogeniseren (Verkleinen van vetdeeltjes) en geen kleurstof of chemische middelen te gebruiken om het uiterlijk van de kaas te verfraaien. Deze wijze van kaas bereiden vertaalt zich in een EKO- en Demeterkeurmerk. Het EKO-keurmerk geeft aan dat het product afkomstig is vanuit biologische landbouw. Demeter is een kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouwbedrijven die werken volgens Europees vastgelegde normen. Het kan niet anders dan dat zoveel zorg en aandacht heerlijke kaas oplevert.

Van Schaik in Stellendam - Zuid-Holland

Op Goeree-Overflakkee wordt door familie van Schaik sinds 1996 Goudse Boerenkaas gemaakt. Dat de zee nabij is, proef je terug in de kaas. De zeeklei waarop het gras groeit dat in de koeienmagen verdwijnt, geeft de melk en dus ook de kaas, z'n specifieke smaak. Vader Johan komt uit een kaasmakersgeslacht en stort zich met ziel en zaligheid op het maken van de gele wielen, zoals een hele kaas wordt genoemd. Hij vertelt: “Het mooie van Boerenkaas is dat de smaak verandert met het seizoen. Het is een echt natuurproduct, omdat we alleen onbewerkte melk gebruiken”. Eén van de specialiteiten van de kaasmakerij is de komijnekaas. Hou je van pittig, probeer dan eens de piri-pirikaas of de sambalkaas. Er zijn wel 11 verschillende smaken verkrijgbaar.

Polderkoeienkaas in Zeewolde - Flevoland

In de boerderij-automaat van de familie Verduijn vind je naast verse eitjes een keur aan biologische boerenkazen. Gemaakt van de melk van koeien die grazen op de voormalige Zuiderzeebodem. Op de kleibodem groeit nu grasklaver en dit is een uitstekende voedselbron voor de koeien. Ze krijgen uitsluitend biologisch voer, maar voor een portie afgekeurde pompoenen of rode bieten zijn de koeien ook te porren (en nee, Fristi wordt niet gemaakt van koeien die roze melk geven). De kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde biologische melk met vegetarisch stremsel. Natuurlijke voeding en het ontbreken van geur-, kleur- en smaakstoffen zorgen voor een pure kaas zonder fratsen. Kaas zoals kaas bedoeld is.

Jowi's Zolder in Lunteren - Gelderland

Je kan het je als Nederlander bijna niet voorstellen, maar wereldwijd wordt er meer geitenmelk gedronken dan koeienmelk. Ook in ons land is de melkgeit aan een opmars bezig. De laatste 20 jaar is het aantal geiten bijna vervijfvoudigd. De meeste geitenhouderijen zijn in Noord-Brabant en Gelderland te vinden, waarbij gemeente Ede de kroon spant. In deze gemeente bevindt zich Jowi's Zolder. Bij Jowi's wordt niet alleen geitenkaas verkocht, maar ook geitenvla en geitenijs. Geitenkaas bevat meer vitamine A en D en minder zouten. Door de kleinere vetbolletjes in de melk is geitenkaas makkelijker verteerbaar en wordt het over het algemeen beter verdragen dan koemelkproducten. In de boerderij-automaat zijn de smaken jong, fenegriek, brandnetel en italiaanse kruiden verkrijgbaar.

Doruvael in Monfoort - Zuid-Holland

Wat? Nog nooit van Le Petit Doruvael gehoord? Nee, dit is geen kaasje uit een verlaten streek in Frankrijk. De Doruvael komt uit Montfoort en is volgens een geheim procedé ontwikkeld tot een rood-bacteriekaas, wat het zijn specifieke oranje kleur geeft. Heerlijk uit het vuistje, maar ook door een salade of te gebruiken voor een kaasfondue. De Doruvael is een romig, zacht kaasje bekroond met het Groene Hart keurmerk en door een publieksjury al eens uitgeroepen tot streekproduct van het jaar. Naast kaas worden ook streekproducten en het vlees van eigen koeien in de boerderijwinkel verkocht. Met aandacht en liefde voor dier en landschap, staat de bescherming van weidevogels en zorg voor bloeiende slootkanten hoog in het vaandel bij de kaasmakers op deze boerderij.


Evlac, Venhuizen -Noord-Holland

Wees eerlijk, een Nationale Kaasweek is niet compleet zonder …... PINDAKAAS. Geintje natuurlijk, maar omdat de zelfgemaakte pindakaas van Evlac (lees hier meer) zeker een podium verdient en omdat we de nationale Pindakaasdag op 24 januari even gemist hebben, besteden we er graag aandacht aan. De Evlac pindakaas is om je vingers bij af te likken. Er zijn meerdere soorten verkrijgbaar, zoals cashew-karamel, caramel-zeezout, pindakaas gemaakt van bijna 600 ambachtelijk gebrande pinda's per pot, of zonnekaas van zonnebloempitten. Het mooie is: er zit geen druppel palmolie in. Evlac werkt uitsluitend met arachide-olie. In de winkel kun je tevens boerenkaas kopen, gewoon van koemelk en zonder pinda's. Maar ook brood, aardappelen, honing en allerlei lekkere producten die door Evlac zelf worden gemaakt. Jam, augurken op zuur, ketchup, te veel om op te noemen ….. Ga gewoon eens kijken, dat is het beste!


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen