Een traan en een stoofpeer

Geschreven door: Maarten Post| 23 december 2021 21:00 in Lokaal producten kopen, Fruit
729 | 0

Het schiet op, nog even en het is 2022. Zo’n jaar geleden hadden we, of tenminste ik, 2020 afgesloten met de hoop dat corona snel passé zou zijn. 6 januari, een paar dagen na de jaarwisseling, zou namelijk massaal gestart worden met het vaccineren van de hele bevolking en COVID-19 zou door deze plotselinge groepsimmuniteit toch wel snel de benen moeten nemen en het oude normaal zou weer gewoon normaal zijn. Tjah, dat was weer iets te naïef gedacht dus. Inmiddels hebben we er alweer bijna een heel jaar pandemie opzitten.

Goede voornemens

Toen vorig jaar vlak voor de kerst mijn opa overleed aan de gevolgen van dit virus, besloot ik stellig om het bezoeken van familie toch maar weer wat hoger op mijn goede-voornemens lijstje te zetten. Op zich belandt dit thema elk jaar weer op mijn goede-voornemens lijstje en komt het naast het voornemen dat ik nu toch écht die 10 kilo kwijt ga raken of dat ik nu écht meer vegetarisch ga koken en nog wat van dat soort voornemens die in de realiteit nooit heel veel succes boeken. Toch blijf ik het elk jaar wel weer doen, goede voornemens. Ergens denk ik dat de poging tot, me dan nog wel enigszins behoedt van de transformatie in een rondwaggelende carnivoor van 168 kilo die alleen nog aan de McDonald's en Joop’s Frietcorner bezoekjes pleegt.

Toen ik hoorde dat het zo slecht ging met opa en de corona hem nog wel eens fataal kon gaan worden, had ik hem al in geen maanden meer bezocht en besloot ik om direct de volgende ochtend samen met mijn broer de auto in te stappen naar het verzorgingstehuis in Ridderkerk. Zodat we in ieder geval nog afscheid konden nemen. Maar het was al te laat. De volgende ochtend vroeg stierf opa. Hoestend en proestend, snakkend naar lucht, een maand voor er werd gestart met vaccineren, staakte hij zijn wereldse strijd. 

Spijt

Ineens was hij er niet meer en ik kreeg toch best wel een beetje spijt dat ik niet eerder én wat vaker bezoekjes bracht aan die lieve oude man die altijd van die mooie verhalen had. Hij vertelde dan bijvoorbeeld over vroeger hoe het was in de oorlog toen hij nog een klein knaapje was van zeven jaar en met ontsteltenis aanschouwde hoe Rotterdam ineens weg was (hij had een oom in Blijdorp, die het bombardement gelukkig had overleefd). Of hij vertelde over zijn reizen naar India, Amerika, Zuid-Afrika, Haïti en nog een hele hoop landen die hij had bezocht nadat hij op zijn 56e met pensioen was gegaan (erfenis zat er niet meer in, dat begrijpt u). Dus 2021, corona of geen corona, de laatste oma die ik nog heb, zou ik meer gaan bezoeken. 

Zo aan het eind gekomen van dit jaar besefte ik dat ik hier wederom niet erg succesvol in geslaagd was. Ik had een nieuwe baan en was voor m’n gevoel veel te druk met als resultaat, erg weinig bezoekjes aan oma. Nu heb ik altijd best een speciale band met oma en ze klaagt altijd zo over het eten dat ze voorgeschoteld krijgt, dus ik dacht ik ga stoofpeertjes voor haar maken en een lekkere vega-maaltijd. Een kleine moeite in vergelijking met alle culinaire, oer-hollandse hoogstandjes die ik tijdens de logeerpartijtjes voorgeschoteld kreeg. Ze braadde dan altijd extra kuuk (zo noemde ik als kind altijd het vlees, vraag me niet waarom). Ik hield nogal van kuuk als kind en kon er geen genoeg van krijgen (tot ik natuurlijk enig milieubelastend besef ontwikkelde ;)). Vandaar ook de angst voor die eerdergenoemde carnivoor die er ergens diep vanbinnen nog steeds zit.

Stoofpeertjes

Lokaal bij de boerderijwinkel

Toevallig kwam ik in Lepelstraat langs Boerderijwinkel Hoogerwerf van de familie Blom en besloot daar even te stoppen voor de stoofperen. Ik werd geholpen door een enorm vriendelijke vrouw en ze had zelfs twee soorten liggen. De Saint Remy en de Gieser Wildeman. De Saint Remy is een grote groene peer en de Gieser Wildeman is een wat klein groen-bruin peertje. De Gieser Wildeman zou wat zoeter zijn en mooier rood kleuren dan de Saint Remy dus ik besloot voor die te gaan. Maarja, dan komt de volgende stap, het bereiden. Zelf had ik een recept van rutgerbakt, maar een andere klant bij de boerderijwinkel mengde zich in het gesprek en zei: “Nee dat recept van Rutger is niks, ik pak altijd een fles pikeurtje giet die grotendeels over de peertjes zodat ze net onder staan (misschien een beetje aanvullen met water), een vanillestokje openritsen en dat samen met kaneel en wat stoofpeertjessuiker (van vliet of Kindley’s) in de pan en na 3 à 4 uur op een laag pitje heb je heerlijke stoofpeertjes.

Oma

Tijdens het bereiden van de peertjes belde een vriend mij op dat z’n relatie na 11 jaar uit was gegaan. Dus ik besloot een tripje te doen. Bepakt met peren en een heleboel chocola ging ik eerst langs die vriend en toen door langs oma. Ik had wat fotoboeken meegenomen om wat herinneringen op te doen. Herinneringen van vroeger gaan wel, de korte termijn herinneringen gaan ietsjes minder goed. Bij de vierde keer vragen of ik thee wilde besloot ik het zelf maar te gaan zetten, want anders was die vraag nog zeker wel zes keer langsgekomen.

Na een lofzang over wat een goede man opa toch was en nogmaals de vraag of ik thee wilde (inmiddels had ik mijn kopje weer in de gootsteen gezet), besloot ik weer naar huis te gaan. Eenmaal thuis vertelde m’n moeder dat oma direct nadat ik weg was, in tranen had opgebeld, dat ze het zó ontzettend lief vond dat ik stoofpeertjes had meegenomen, dat ze ze niet kon eten omdat ze er zo om moest huilen, en óh wat waren ze lekker en toch zó mooi rood. Zelf vond ik het ietsjes overdreven. Maar zo blijkt maar weer, een stoofpeertje kan veel doen. Het heeft me in ieder geval in deze dagen voor Kerst aangemoedigd om weer eens wat meer om te kijken naar de ander, die soms juist met deze dagen zich eenzamer kan voelen dan anders.

De ingrediënten die ik voor de stoofpeertjes heb gebruikt:

  • 2 kilogram stoofpeertjes
  • 1 liter pikeurtje
  • 40 gram Kindley's stoofpeertjessuiker
  • 2 eetlepels kaneel
  • 1 vanillestokje 
Meer tips ontvangen voor het kopen van producten uit de regio? Schrijf je in op onze nieuwsbrief! 

0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen