Koop verstandig, koop je vlees lokaal. 

Geschreven door: Avelien Van den Hul| 14 december 2021 14:00 in Vlees, Lokaal producten kopen
1286 | 0

Koop vlees lokaal! Met de feestdagen in het verschiet willen we jullie graag behulpzaam zijn bij het maken van een verstandige keuze voor het samenstellen van een kerstmenu. In plaats van je vlees te halen bij de supermarkt, zou je eens op Lokaalwijzer kunnen kijken bij één van de bijna 250 aanbieders van vlees of vis. Vaak van eigen koeien/varkens/kippen of kalkoenen, zodat je verzekerd bent van de herkomst van hetgeen er op je bord ligt: kwaliteitsvlees uit de regio. Dus geen rundvlees uit Namibië of lamsvlees uit Spanje.  

De Rookkraam - Warmenhuizen (Noord-Holland)    

Op het terrein van tuincentrum Schoutenbos in Warmenhuizen staat op vrijdag en zaterdag regelmatig visrokerij de Rookkraam. In het rookvat wordt zalm en paling gerookt. Wat is er nu lekkerder dan een portie verse gerookte vis? De paling is van superieure kwaliteit met een goed vetgehalte. De zalm wordt op Urker wijze gekruid en blijft daardoor zacht en heerlijk van smaak. Op 17,18 en 22,23,24 december zijn de mannen van de Rookkraam aanwezig van 10 tot 16 uur. In de overige 11 maanden staat de kraam om de week bij het tuincentrum. Wil je weten wanneer precies, dan kun je dit terugvinden op de Facebookpagina van de rookkraam.    

Peelkalkoen - Venray (Limburg) 

Ga je dit jaar voor een traditionele kerst? Dan mag een kalkoen niet ontbreken op het kerstmenu. Bij de Peelkalkoen verkopen ondernemers Twan en Ronald kalkoenvlees met een Beter Leven keurmerk, toegekend door de dierenbescherming. De kalkoenen hebben voldoende ruimte, daglicht en gezonde voeding. En dat proef je terug in het vlees. Je hoeft niet naar Limburg te rijden voor dit kwaliteitsvlees, want via de webshop bestellen is mogelijk. De kalkoen wordt bij aanlevering vergezeld door een recept en op de website vertelt Gordon Ramsey himself hoe je gemakkelijk een kalkoen kunt bereiden. De afmeting van de kalkoen is ongeveer 36cm lang, 22cm breed en 17cm hoog. Check dus wel even van tevoren of dit in je oven past. 

Peelkalkoen

Verberne kalverhouderij  - Vlierden (Noord-Brabant) 

Wanneer er kalfsvlees op het kerstmenu staat, kunnen we je het vlees van Verberne aanraden. Men heeft een ruime keus, zoals kalfsoester, rib-eye, kalfskoteletten en rollade. Het vlees is zowel vers als diepgevroren verkrijgbaar. Het bevat belangrijke mineralen, eiwitten, ijzer, omegavetzuren en B1- en D-vitamines. Blank kalfsvlees heeft een korte bereidingstijd, dus je hoeft er geen uren voor in de keuken te staan. Op de website van Verberne vind je een bestellijst voor zowel vlees als zuivel en eieren. Wanneer je deze vóór 16 december inlevert, kun je je boodschappen vanaf 23 december ophalen in Vlierden. 

Kip van de Boer - Renswoude (Utrecht)   

Erik van Veldhuijsen is met recht trots op het Beter Leven keurmerk voor zijn kippen. De dames hebben voldoende ruimte, een overdekte uitloop, krijgen scharrelvoer en baaltjes stro om zich mee te vermaken. Voor dezelfde prijs als in de supermarkt zet je een gezonder en malser stuk scharrelvlees op tafel. Kipdijen, kipvleugels, kiprollade, kipgehakt, het kan allemaal in de omgeving van Renswoude op een vrijdagmiddag bij je worden bezorgd of afgehaald worden bij Erik. Speciaal voor de feestdagen is er met gehakt gevulde kerstkip in een ovenzak verkrijgbaar. Hoef je zelf niet te prutsen om de vulling in het kippetje te wurmen. Handig toch?  

Landwinkel Maaneschijn - Nijkerk (Gelderland)  

In het buurtschap Appel bij Nijkerk beheert familie van Maanen een hertenhouderij. Hertenvlees is mager, heeft een unieke bijna fruitige of houtachtige smaak en is rijk aan ijzer, fosfor en vitamines. Daarnaast is hertenvlees licht verteerbaar en heeft het een mildere maar rijke smaak vergeleken met andere wildsoorten. De dieren van Van Maanen lopen in principe het hele jaar buiten en worden in een naburige slagerij geslacht. De slager maakt er o.a. hertenrugfilet, biefstuk en stoofvlees van. De landwinkel verkoopt het vlees zelf. Hertenvlees laat zich goed combineren met groenten als pastinaak of raapjes en een portsaus. 

Boerderijwinkel 't Zwien - Gees (Drenthe)  

Varkens die er uit zien als koeien? Nou ja, een klein beetje dan. Want de Bonte Bentheimervarkens van deze boerderij zijn van een gevlekt ras. De gezonde roze-met-zwarte varkens lopen op verschillende plekken in Drenthe, waar ze bij tijd en wijle aan het werk worden gezet om het woekerende onkruid Japanse Duizendknoop uit te roeien. Of ze helpen een boer zijn akker te schonen door het land om te woelen en achtergebleven aardappelen op te eten. Het varkensvlees wordt in de boerderijwinkel verkocht, waar het in 2 of 4-persoonsverpakking diepgevroren verkrijgbaar is. Heel handig, want dan kun je vlees voor meerdere keren inslaan en je vriezer thuis bevoorraden.  

De Hoge Kamp Den Burg, Texel (Noord-Holland)    

De natuurlijke omstandigheden op Texel, zoals de zilte grond en de gezonde zeelucht, zorgen ervoor dat schapen zeer goed gedijen op het eiland. Dit proef je terug in de uitstekende kwaliteit van het lamsvlees. Op de boerderij van Lonneke en Arjen is het vlees diepgevroren verkrijgbaar. Er zijn lamsburgers, lamsshoarma, lamsbout en zelfs rookworsten van lamsvlees. Voor de openingstijden van de boerderijwinkel kun je het beste even contact opnemen met de eigenaren. Online is het vlees te bestellen via de website, waarbij je kunt kiezen uit vleespakketten van diverse gewichten en zelf een levermoment kunt inplannen.  

De Hoge Born

Struisvogelboerderij Monnikenwerve - Sluis (Zeeland)

Waarschijnlijk had je er geen idee van dat je biefstuk kunt kopen van in Nederland gehouden struisvogels. Maar in het Zeeuws-Vlaamse Sluis is dat toch echt mogelijk. En niet alleen biefstuk, ook struisragout, struishamburgers of stoofvlees behoort tot de opties. Het vlees van deze tot wel 160 kg wegende loopvogels is zeer mager en heeft hoge voedingswaarden. Het wordt gezien als één van de gezondste vleessoorten en is erg mals. Qua smaak lijkt het op mager rundvlees: een zachte smaak, met zoet accent. De struise vogel kan wel snelheden tot 70km per uur bereiken in gestrekte draf en 2.5 mtr hoog worden. Als je op de boerderij bent, laat dan zeker niet na even een kijkje te nemen bij deze bijzondere dieren. 

Vleesboerderij J.R. Groen - Eesveen (Overijssel)  

Het vleeskoeienras Belgisch witblauw wordt gehouden op de boerderij in Eesveen. Dit rundvlees heeft een laag vochtgehalte, waardoor het tijdens het braden mooi in vorm blijft en niet als een wokkel uit je pan komt. Dankzij de fijne spiervezels van dit ras is het vlees mager, sappig en mals. Je kunt je bestelling afhalen in de boerderijwinkel, maar online bestellen kan ook. Of je nu ‘coronaproof’ buiten gaat barbecueën met vrienden of met het gezin gaat gourmetten, de familie Groen kan het allemaal voor je verzorgen. Je kunt je bestelling aanvullen met varkens- of kippenvlees uit de boerderijwinkel. Bezorging is gratis bij bestellingen boven de € 50,- binnen een straal van 25 km rondom Eesveen. Daarbuiten is bezorging in overleg mogelijk. 

Walnoothoeve Hoeven - Noord-Brabant  

Wil je echt eens wat anders proberen, zet dan parelhoen op het kerstmenu. Deze van oorsprong Afrikaanse vogel wordt samen met kalkoenen en diverse kippenrassen gehouden in het Brabantse Hoeven. Het helmparelhoen is een loopvogel van ca. 1.3 kg en wordt net als de kwaliteitskalkoenen van de Walnoothoeve erg gewaardeerd door culinaire lekkerbekken. Het vel is iets bruiner van kleur dan dat van een kip en het vlees heeft een lichte wildsmaak, gelijkend op fazant. Het hoen is gevuld of als rollade verkrijgbaar, maar je kunt er ook voor kiezen ‘all the way’ te gaan en zelf een parelhoen te vullen. Geert en Joke zijn uiteraard bereid om je in hun streekwinkel van advies te voorzien.  

Namens het Lokaalwijzerteam wensen we jullie smakelijke kerstdagen en vergeet niet tussen kerst en de jaarwisseling op onze site of Facebookpagina te kijken. Dan hebben we toffe lokale vakantietips en leuke adressen voor weekendjes weg. 

Fijne kerstdagen allemaal! 

Meer tips ontvangen voor het kopen van producten uit de regio? Schrijf je in op onze nieuwsbrief

0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen