Van alle markten thuis

Geschreven door: Avelien Van den Hul| 26 november 2021 10:00 in Tips/Uitjes
1626 | 0

Lokaal kopen op de markt. Hoe leuk en gezond is het om je boodschappen vers van de markt mee te nemen? Door heel het land worden biologische markten en markten met streekproducten georganiseerd. In de herfst en winter weliswaar wat minder dan in het voorjaar of de zomer. Maar er zijn een aantal markten die nagenoeg het hele jaar door worden gehouden en waar we je graag attent op maken. Op deze markten zijn veelal aanbieders van lokale producten aanwezig die ook op Lokaalwijzer te vinden zijn. Reis je met ons mee naar de markt met lokale producten? 

Zuid Holland - Rotterdam                                                           
Elke zaterdag van 10.00 tot 17.00u. is er Rotterdamse Oogstmarkt op het Noordplein. Eén keer per week verzamelen de leukste lokale boeren, bakkers, slagers en chefs zich in Rotterdam Noord. Zo kun jij de beste en meest verse boodschappen doen, rechtstreeks van de makers. De organisatoren zeggen hierover: “Rotterdamse Oogst wil een regionale voedselketen versterken door het organiseren van evenementen en markten. Midden in de stad, dicht bij de consument. Boeren en smaakmakers krijgen een eerlijke prijs voor hun waar, de burger draagt bij aan het behoud van eerlijk voedsel en het landschap dat dit voortbrengt. Zo ontstaat een netwerk van kleinschalige voedselambachten dat gezamenlijk een alternatief biedt voor het eenzijdige aanbod van de grootschalige voedselindustrie”. 

Flevoland - Almere
Zaterdagochtend is er een overdekte biologische boerenmarkt bij de Stadsboerderij in Almere. Van 9.30 tot 13.00 uur kun je terecht voor o.a biologische groenten, fruit, eieren, vlees, vis, brood, gebak en heerlijke delicatessen. Er is voldoende parkeergelegenheid bij de boerderij. Na 11.00 uur is het meestal wat rustiger op de markt, dus dan heb je alle ruimte om veilig de kramen te bezoeken. Op de boerderij worden op biologische wijze Marchigiana koeien gehouden. Het vlees is zowel vers als diepgevroren verkrijgbaar tijdens de markt. Van soepvlees tot entrecote en van schenkel tot biefstuk of broodbeleg. 

Gelderland - Apeldoorn
Deze gezellige, kleine biologische markt is iedere donderdag van 9.00 tot 14.00 uur op de hoek van de Asselsestraat en Wilhelmina Druckerstraat. Eén van de aanbieders op de markt is de Warmoezerij uit Zwolle. Zij telen een breed scala aan biologische groenten die direct aan de consument worden verkocht via o.a. groente-abonnementen en de markt in Apeldoorn.  Verder kun je op de markt biobrood en -zuivel kopen, paddestoelen en aardappelen.Zeeland - Sint-Jansteen
In Zeeuws-Vlaanderen wordt in de ciderbrouwerij van the Holy Spiritus om de twee weken een streekproductenmarkt georganiseerd door Tom en Goderic. Elke eerste en derde zaterdag van de maand van 10.00 tot 17.00 uur vind je er aanbieders uit de grensstreek. De voormalige kerk waar de brouwerij in gevestigd is, ligt op een slechts een paar kilometer van België, dus ook Belgische streekproducten zijn vertegenwoordigd op deze sfeervolle markt. Zaterdag 4 december wordt de markt vereerd met hoog bezoek, want de enige echte Sint Nicolaas zal ’s morgens zijn opwachting maken. Hij komt met lekkers voor jong en oud. Wat zal hij verrast zijn bij het zien van alle zelfontworpen sieraden, kaas, verse wafels, lavendelproducten en ambachtelijke brood/bakmixen.

Groningen - Leek
De eerste zaterdag van de maand is het erf van boerderij Oosterheerdt het toneel van de Streekproductenmarkt Nienoord. Van 10.00 tot 16.00 uur kun je je tegoed doen aan allerlei etenswaren uit de regio. Zoals worst, jam, chutney, paling, ingemaakte groenten, honing en nog veel meer lekkers. Eten uit de streek betekent ook eten van het seizoen. Het aanbod verschilt daardoor per markt. Dat houdt de maaltijden spannend en gezond. Ook vaste planten en kruiden, wol en hand gebreide producten zijn op de markt te vinden. Voor een bijzonder cadeau voor de feestdagen kunnen we je de 100% natuurlijke en handgemaakte zeep en cosmetica van ezelinnenmelk aanbevelen. Afkomstig van de ezelboerderij El Greco in Groningen. Als het goed was voor de huid van Cleopatra, dan is het zeker ook goed voor jou!

Noord-Holland - Haarlem
De Haarlemmer Kweektuin aan de Kleverlaan 9 houdt iedere eerste zaterdag van de maand (met uitzondering van januari en februari) van 10.00 tot 15.00 uur een biologische markt. Op de markt vind je een keur aan biologische, glutenvrije, lokale of duurzaam geproduceerde producten. De Kweektuin is een non-profit organisatie van betrokken vrijwilligers, die samen met de gemeente Haarlem de voormalige Stadskweektuin omvormt tot hét centrum voor duurzaamheid van Haarlem en omstreken. Op de gezellige markt staan bevlogen producenten. De één verkoopt oesterzwammen, de ander vegan roze koeken. Laat je verrassen door het wisselende aanbod. 

Zeeland - Kruiningen
De Grote Verleiding is de naam van Zeelands grootste biologische webwinkel en bezorgdienst. Op het bijbehorende landbouwbedrijf worden allerlei gewassen op biologische wijze geteelt. Elke zaterdagochtend van 8.30 tot 11.00uur vindt er een boerenmarkt plaats op de Hogenakkerweg 25. Hier worden niet alleen  eigen producten verkocht, maar ook die van biologische boeren uit de regio. Laat je verleiden om krakend verse seizoensgroente, aardappelen, fruit en eieren in te slaan bij de familie van Hootegem. Woon je in Zeeland of het westen van Brabant en ben je niet in de gelegenheid om naar de markt te komen, dan kun je je bestelling via de website plaatsen en wordt het bij je thuis afgeleverd.         

Check voordat je gaat de website van de markt. Mogelijk dat er met het aanscherpen van de Coronamaatregelen veranderingen plaatsvinden in de opzet van de markten.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs, tips voor lokaal kopen, verhalen van aanbieders en al het nieuws over lokale producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen