The Holy Spiritus bv is Maatschappelijk, Verantwoordelijk & Ondernemend

Geschreven door: Robin Dekker| 9 november 2021 09:00 in Aanbieders verhalen
849 | 0

The Holy Spiritus heeft zijn brouwerij en Distilleerderij in de voormalige kerk van Sint Jansteen (Hulst) kunnen ontwikkelen. Hier worden onder andere de Zeeuwse Cider Brut, gefermenteerd van Zeeuwse appels van de Oude Stoof in Hengsdijk (Hulst), geboren en gebotteld. Voor het maken van deze cider is het allereerst interessant dat hiervoor niet zozeer de eerste keuze appels (diegene die enkel dienen voor de verkoop in onder andere supermarkten) nodig zijn maar eerder de overrijpe niet verkoopbare appels. Hiermee wordt voldaan aan het opkopen van de tweede en derde keuze appels waar de landbouwer niet gemakkelijk vanaf geraakt, of zelfs volledig niet kwijt geraakt.

Nadat de Zeeuwse Cider Brut zijn leven heeft gekregen wordt ook de (rest)pulp gefermenteerd en uiteindelijk gedistilleerd tot de Zeeuwse Calva (hetzelfde distillaat als het type Calvados, maar dan op zen Zeeuws). En na deze distillatie wordt dit restproduct (voor sommigen afval) nog steeds niet weggegooid.

The Holy Spiritus is de uitdaging aangegaan om van deze pulp (na fermentatie en distillatie) nog een extra leven te geven. Deze pulp wordt momenteel in een samenwerking met onder andere het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), Ondernemerscentra West-Vlaanderen (OCWest), BLEngeneering, Impuls Zeeland & The Holy Spiritus naar een volgend level gehesen voor de ontwikkeling van Fruitleder. Dit initiatief is inmiddels eveneens gesubsidieerd door de provincie Zeeland. In het volgend stadium zal ook de University of applied Sciences (HZ) zijn intrede mogen doen bij de ontwikkeling van de machines. Momenteel zijn we nog in de eerste ontwikkelingsfase.

Fruitleder op zich bestaat al, enkel wordt deze steeds gemaakt van ofwel overrijp fruit of de bladeren en/of resten van de fruitplant. Bij The Holy Spiritus (THS) heeft dit overrijp fruit al enige transacties ondergaan en enige producten opgeleverd, zoals de Zeeuwse Cider Brut en Zeeuwse Calva. Het proces van ontwikkeling van dit fruitleder is helemaal anders en vraagt meer uitdagingen. Het gedistilleerd restproduct wordt dikwijls ofwel op het land (landbouw) verspreid als meststof (al zitten hier nog weinig voedingswaarden in) ofwel aan de dieren gegeven. Dit laatste wordt door THS vermeden omdat dit restproduct nog slechte alcoholen bevat en dit is niet aan te raden aan het begin van de veestapel, ook al wenst THS deze diertjes best wel een ‘happy day’ met de alcohol in het restproduct. In de ‘oude tijd’ had bijna elke brouwerij ook een eigen varkensstal, deze zijn inmiddels verdwenen door de verhinderende stank en extra meekomend ongedierte. De ontwikkeling van dit fruitleder staat nog letterlijk in zijn kinderschoenen en zal nog vele uitdagingen vragen, meer dan de bestaande varianten van fruitleder. Toch is het momenteel heel duidelijk dat de heren van THS in de toekomst niet het fruitleder zelf zullen ontwikkelen maar dat dit eerder in een samenwerking zal uitgewerkt worden. En nog eens zo leuk dat THS zich midden in de fruitstreek bevindt. Er hoeft niet gekeken te worden om fruit uit andere regio’s te moeten binnentrekken, hier in Zeeland is meer dan genoeg fruit om aan de behoefte te voldoen, daar is al voldoende vooronderzoek aan verleend. De landbouwer wordt hiermee sterk geholpen en gestimuleerd en de ontwikkeling kan binnen Zeeland behouden blijven. Meer werkgelegenheid verzekerd als gevolg. Dankzij deze ontwikkeling is er geen of minimaal afval. 

Het voordeel van fruitleder (vegetarisch leder) is dat er geen dieren aan te pas komen. De noodzaak om steeds minder vlees te nuttigen voor verschillende doeleinden zoals onder ander gezondheid van mens en dier, de zware last op het milieu door de veestapel en het harmonisch samenleven dringt zich steeds meer op en de intrede van vegetarisch leder biedt hiervoor haar oplossing. Minder uitstoot door de veestapel, minder leed en pijn in het dierenrijk en het niet meer hoeven opkweken van dieren voor menselijke consumptie zorgen voor andere maatregelen. Vegetarisch leder zorgt ook voor een continuïteit in productie en voor minder eliminatie van afgekeurde dierenhuiden. Deze productie zorgt voor een stevige kwaliteit (vergelijkbaar met de kwaliteit van leder) van textiel.

Keurmerk en samenwerkingen
Naast deze leuke en goede inzet staat The Holy Spiritus garant om zo veel als mogelijk regionaal zijn grondstoffen te verkrijgen. Ook de peren hebben al de weg naar THS weten te vinden. Evenals kruiden en ander fruit zoals pruimen en dergelijke. Hierbij is het keurmerk “Zeker Zeeuws” verleend en is het meebesturen in de coöperatie van Zeker Zeeuws eveneens een mooie uitdaging. In 2021 is THS ook tot derde 'de beste Streekproducent Zeeland' verkozen. Samenwerking, oplossingsgericht en doelgerichtheid zijn enkele woorden die de heren hoog in het vaandel dragen. Het organiseren van onder andere streekproductenmarkten geven deze woorden een extra dimensie. Mensen uit de regio komen hun producten aanbieden in een sfeervol en mysterieus gebouw, de bezoeker kan hier eveneens eens een praatje maken met de streekproducent zelf. Samen onder één dak. Concurrentie staat niet echt in het woordenboek, concullega wel. Dit is te merken dat op deze markten ook verschillende andere brouwers staan, “Wij vullen elkaar aan”. Ook het grensoverschrijdende dringt zich steeds meer op. Niet enkel Zeker Zeeuws gecertificeerd, ook het keurmerk Smaak van Waas hebben de heren tot zich kunnen nemen. Dit dankzij het depot dat ze nu exploiteren aan de Belgische zijde. Ook de streekgerichte grondstoffen op deze Belgische zijde kunnen door de heren verwerkt worden. Wat wil je ook anders, ze zitten met THS ook maar twee kilometer van de Belgische grens verwijderd.

Voormalig kerkgebouw
Naast deze organisatie-inzet zijn de heren bezig met de herwaardering van het voormalig kerkgebouw. 

“Wij zijn toevallige passanten in tijd en ruimte van dit gebouw, het gebouw is ar al lang voordat wij er waren en hopelijk mag het er ook nog vele jaren langer blijven staan na ons. En we willen het ook in een betere staat achter laten dan dat wij het gevonden hebben.”  

Het voormalig kerkgebouw zal niet enkel dienen als brouwerij en distilleerderij maar zal ook zijn Maatschappelijk, Cultureel en Sociaal karakter behouden. Dit zal zich vertalen dat het middenschip behouden wordt voor onder andere tentoonstellingen, lezingen, markten, evenementen, enzovoort. In de zijbeuk, boven de brouwerij komt een klein verdiep waar de proeverijen mogen doorgaan. Aan de overkant, in de andere zijbeuk zal zich het idee kopiëren qua indeling, enkel komt hier op het gelijkvloers een atelier voor eveneens een streekproduct en op het verdiep Flexa bureaus. Voor dit laatste is meer en meer vraag. Dit volledig geheel zal afgescheiden worden van het middenschip door grote glaspartijen, zo blijft de sfeer van het mooie gebouw behouden. In de laatste fase zal aan de voorkant, links en rechts van de inkom enkele Bed & Breakfast (B&B) ruimtes gecreëerd worden en op het oksaal een luxe B&B. Elke kamer zal op elke tijd zonder aantasting aan het gebouw ook verwijderd kunnen worden. Inderdaad, in de laatste fase, voor heel dit project is een tienjarig plan uitgewerkt. Dit in samenwerking met Rijksmonumenten, deze zullen voornamelijk de buitenzijde van dit prachtig gebouw onder handen nemen. Een kerk heeft steeds een ‘Landmark’ geweest in de maatschappij, deze voormalige kerk zal dit in ere willen houden. Voor de isolatie zal gebruik gemaakt worden van lokale grondstoffen. Voor het verlies van warmte-energie, waarvoor inmiddels al een positieve studie door studenten van HZ is verleend, is al reeds enige oplossingen gecreëerd. Zo kan het warmteverlies van de koelelementen van de distillatie (ongeveer 40-60°C warmwaterverlies) gebruikt worden voor vloerverwarming. Ook de mogelijkheid om warmterecuperatie van de koperen toren en het leien dak geeft zijn positieve voordelen. Ook zal er gekeken worden om een muur in zijn originele staat terug te brengen zodat de muurtekeningen en fresco’s van voor 1960 terug tot leven kunnen komen. De familie die hier drie jaar aan bezig heeft geweest in die tijd zal hiervoor zijn dank wel kunnen betuigen. Momenteel zijn de muren in een synthetische verf bleek geschilderd. Het gebouw verdiend het om gezien te worden en bij regelmaat zijn deuren volledig open te zetten voor geïnteresseerde bezoekers. Zo is er momenteel al een tentoonstelling van een intuïtieve schilder en komt er binnenkort iemand haar beeldende kunst exposeren. De doelstelling is om ook tijdens de gebeurtenissen aan het gebouw de deuren open te kunnen houden zodat ook de bezoekers de evolutie van dit mooie gebouw kunnen opvolgen.

Naast oplossingsgerichte ideeën voor het milieu qua productie zijn de heren van THS ook verder bezig in hun extra ontwikkelingen. Op zolder zijn er drie vleermuiskolonies aanwezig (de brave varianten (die bestaan ook)) en rond het gebouw zijn inmiddels al 120 appelboompjes aangeplant. Deze garanderen natuurlijk geen echte productieopbrengst maar passen wel bij de brouwerij. De bloesem zorgt voor extra bijenliefde en de appels worden geoogst voor betere doeleinden. Drie soorten appelbomen die zorgen voor drie verschillende periodes van bloei. Ook komt het idee om (vergeten) streekeigen bloemen te zaaien om zo de bijenpopulatie te stimuleren. Dit is nog volledig en expansie. En zeg eerlijk, een bloem kan toch op ieders gezicht een glimlach tonen. Ook aan het bestrijden van ‘onkruid’ wordt gemeden en aan sproeimiddelen wordt niet meegedaan. Inmiddels staat zelfs een cider te rusten van de lokale biologische landbouwer ‘de Reyngaerdhoeve’. Milieubewuste daden en lokale inzetten worden goed en sterk overwogen.

Intussen is The Holy Spiritus mee verkozen tussen zes andere deelnemers voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Ben ook jij overtuigd van hun intenties vragen wij je vriendelijk om ook op The Holy Spiritus te stemmen via deze site

Waarvoor dank.


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen