'Verser krijg je het niet’

Geschreven door: Annemiek Huijerman| 7 november 2021 08:00 in Aanbieders verhalen
1042 | 0

In de boerderijwinkel ’t Koehotel verkopen ze allerhande producten. Beemsterkaas is er één van. De melk daarvoor komt van de koeien op de klimaat neutrale boerderij, die ook ’t Koehotel heet. Kaasmeisje Lieke Kregel vertelt over het goede leven dat de koeien er leiden en over de Beemster kaas, die van hun melk wordt gemaakt in Nederlands meest duurzame kaasfabriek. 

‘Het lijkt hier wel een hotel’, grapte een bezoeker die ooit rondkeek in de gloednieuwe koeienstal die de families Kregel en Van der Helm in 2011 lieten bouwen. Want, ja, de koeien konden er rusten op waterbedden (die inmiddels zijn vervangen door diepstrooiselboxen gevuld met eigen gedroogde mest, waarover later) en zich lekker schurken langs volautomatische koeborstels. En er is voedsel op elk moment van de dag. De grap van die bezoeker vond iedereen eigenlijk wel een goeie. En zo werd de naam ’t Koehotel geboren en prijkt die alweer heel wat jaartjes boven de ingang van de koeienstal. 

Sinds 5 december 2020 is boerderij ’t Koehotel ook een boerderijwinkel rijk. Daar wordt, naast nog veel meer lokale producten, ook Beemsterkaas verkocht. Kaasmeisje Lieke Kregel bestiert de winkel, die twee dagen per week open is, ook gaat zij over de inkoop, PR en de social media. Met een zekere trots vertelt ze over de Beemster kaas, die wordt gemaakt van o.a. de melk van deze boerderij. ‘Die gaat naar Cono Kaasmakers, een coöperatie van melkveehouders uit Noord-Holland, die al meer dan honderd jaar bestaat en waar het merk Beemster kaas vandaan komt. Om de drie dagen wordt onze melk opgehaald en elke donderdag levert de fabriek van Cono de, duurzaam geproduceerde, kaas. Die krijg ik in wielen, en daarvan kun je dan als klant een mooi afgesneden stuk kaas krijgen, een plat stukje voor bij de borrel, of een hoekje. Verser krijg je het niet.’ 

Robuuste koeien
Boerderij ’t Koehotel, gelegen in de Zuid-Schermer, op vijf à tien minuten rijden van Alkmaar en Heerhugowaard, telt driehonderd koeien. Dat lijkt veel, zegt Lieke, maar het zijn drie gezinnen die zich over de dieren ontfermen: haar ouders Henk en Annie Kregel, haar broer Lars met zijn gezin, en zwager Sjoerd van der Helm met zijn gezin. Ze heeft ook nog een zus, die op kleine schaal schapen fokt. De dieren zijn van het Holsteinras, dat internationaal bekendstaat als leverancier van royale hoeveelheden melk. ‘Mijn broer en zwager doen het fokprogramma. Ze onderzoeken het DNA van de koeien zodat de juiste stier hen kan bevruchten. We willen robuuste koeien, krachtige dieren die melk kunnen leveren zonder dat hun gestel daaronder lijdt.’ 

Boerderij 't Koehotel - Zuid-Schermer

De dieren, die gegarandeerd 185 dagen per jaar in de wei staan, kregen met de uitbreiding van de stal in 2019 een ruimere leefomgeving, met een andere vloer, andere bedden en zes melkrobots. Dankzij een mestvergister en een mestscheider is de stal 100 procent zelfvoorzienend in energie, wat ook aansloot op de wens van coöperatie Cono om milieuvriendelijk te produceren. Lieke: ‘Door deze nieuwe toepassingen wordt de mest gedroogd, en kunnen we deze schone, droge mest weer gebruiken voor de koeienbedden. Zo proberen we de kringloop verder te sluiten.’ 

Het beeld bijstellen
Naast haar werk voor de boerderijwinkel ’t Koehotel werkt Lieke ook voor LTO Noord. Ze houdt zich bezig met multifunctionele landbouw, wat gaat over verbredingen in de landbouw, zoals plattelandstoerisme, zorglandbouw en boerderij-educatie. Ze vindt het een belangrijk onderdeel van haar job: het bijstellen van het beeld van de agrarische sector. Ze schat in dat het slechts een kleine groep is die negatief aankijkt tegen de sector. Dat merkt ze ook in de winkel. ‘lk zie steeds meer kinderen meekomen met hun ouders, want die vinden het belangrijk dat hun kinderen weten waar producten vandaan komen. Mede door corona zie je de waardering voor lokale landbouw- en zuivelproducten toenemen. Daar kan qua versheid geen supermarkt tegenop.’ 

Van koeienbek tot winkelrek 
Op de website van Cono meldt de coöperatie dat zij ‘al jarenlang een toonaangevende rol op het gebied van duurzaamheid in de zuivel’ speelt. ‘In 2014 openden we onze nieuwe kaasmakerij, energiezuinig ontworpen en sinds 2020 klimaatneutraal.’ 
Cono Kaasmakers wil ‘als coöperatie bijdragen aan een betere wereld. Daarom spreken wij als coöperatie van veehouders en kaasmakers de ambitie uit dat in 2030 onze kaas klimaatpositief is, van koeienbek tot winkelrek.’ Klimaatpositief gaat verder dan klimaatneutraal; daarbij verwijder je meer broeikasgassen uit de lucht dan je uitstoot. 
De website meldt verder dat sinds maart 2021 het stremsel (om de melk in te dikken tot wrongel) in bijna alle kaas voor versspeciaalwinkels en markters vegetarisch is. Dit geld voor de jonge kazen. Naar verwachting zijn eind 2022 ook de leeftijdskazen vegetarisch. De kaasmakers blijven daarbij de wrongel behandelen op de traditionele wijze, door de wrongel handmatig te roeren. 

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs, verhalen van aanbieders en al het nieuws over lokale producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen