Mocht je denken dat je op de boerderij alleen het welbekende vlees zoals een kipfilet, een biefstuk of een hamlap kunt verkrijgen, dan heb je het mis. Je kunt er ook terecht voor de minder gangbare delen van de dieren (tong, wang, staart) of luxe vleessoorten. Wist je bijvoorbeeld dat er boeren zijn die Wagyuvlees verkopen? De wagyu is een van oorsprong Japanse rundersoort en hun vlees wordt als zeer exclusief beschouwd. Je hoort nog wel eens dat de malsheid van het wagyuvlees verkregen wordt door het masseren van de koeien en ze klassieke muziek te laten luisteren. Het betere wellnesswerk zeg maar. Misschien dat ze dat in Japan zo doen, maar in werkelijkheid smelten bij verhitting de onverzadigde vetten tussen de spieren van het rund en dit zorgt voor extra mals vlees.
De Wagyu koeien van stand niesing
Op varkensvleesgebied zien we de laatste jaren een opkomst van het ras Bonte Bentheimer. Dit met uitsterven bedreigde ras is een herintreder in Nederland en was in de jaren negentig alleen nog bij 1 fokker in Duitsland te vinden. De Bentheimer met zijn kenmerkende donkere vlekken is een stressbestendig en niet veeleisend varken. Het ras heeft net als bij het Wagyurund een hoog vetgehalte tussen de spieren, wat gunstig is voor de smaak en het uiterlijk van het vlees. De Nederlandse consument leert dit ras steeds beter te waarderen, omdat het in tegenstelling tot de doorgefokte rassen een betere kwaliteit vlees kent.
'lekkerder én beter voor het milieu, de natuur en je gezondheid'
Maar de Standfinderboeren verkopen nog veel meer bijzonder vlees. Maak kennis met het vlees van het Sallands heideschaap of het Black Angusrund. Of zet eens een waterbuffelrollade of peelkalkoen met de kerst op tafel. U kent vast wel de uitdrukking “wat je van ver haalt is lekker”. Daar zou ik aan toe willen voegen: “Maar wat van dichtbij komt is niet alleen lekkerder, maar ook beter voor het milieu, de natuur en je gezondheid. En als je dat weet, heb je niet alleen een smakelijke maaltijd, maar ook een goed gevoel over je keuze voor vlees van de boer.