Pompoenen in 150 soorten en maten

Geschreven door: Annemiek Huijerman| 9 september 2021 06:00 in Feestdagen, Aanbieders verhalen
957 | 0

Het zaadje voor de pompoenteelt van John Bonten werd bij hem geplant door een van zijn ooms. Daarna groeide de zaak als eh… pompoen. Bonten heeft maar liefst zo’n 150 soorten van deze komkommerachtigen in het assortiment. De meeste zijn voor de sier, de rest bestaat uit eetbare pompoenen.

‘Het begon als een hobby.’ John Bonten (38) zal een jaar vijftien of zestien zijn geweest, toen hij een keer wat pompoenzaadjes kreeg van een oom van hem. ‘Ik ging ermee aan de slag en had al gauw een flinke opbrengst aan pompoenen. Die verkocht ik dan aan een andere oom die een levensmiddelenwinkel had, maar ook aan huis en op de groenteveiling.’ Zo breide een stukje grond van 5 bij 5 meter zich al snel uit naar een perceel van 20 tot 30 are. Tegenwoordig beslaat de pompoenteelt op Tuinbouwbedrijf Bonten in het Limburgse Baexem anderhalve hectare, en kweekt Bonten maar liefst 150 soorten van de komkommerachtige vrucht.  

Vorstgevoelige planten
De oogst, vertelt Bonten, is nog maar net begonnen. ‘Meestal begint het seizoen half augustus, maar dit jaar zijn we zo’n twee weken later met oogsten, vanwege het koude voorjaar.’ Pompoenen zijn overigens vrij makkelijke planten, ze vergen geen specifieke grond. Wel is het van belang dat de ontwatering van de grond goed is, de planten kunnen niet tegen koude en natte grond. De planten zelf zijn zeer vorstgevoelig. 
In de verwarmde kas ontwikkelt het zaad zich vanaf begin april in trays tot plantjes. Die groeien daarna verder uit in de folietunnelkas. Vervolgens worden ze begin mei, als de buitentemperatuur het toelaat, gepoot in de volle grond, waarna de oogsttijd loopt tot ongeveer half oktober. De pompoenen, die in grootte meestal variëren van 10 cm tot 40 cm doorsnee, worden duurzaam geteeld; bestrijdingsmiddelen worden niet gebruikt.

Bontens pompoenaanbod is zeer divers. De meeste pompoenen worden voor de sier geteeld, de rest is eetbaar. Wat betreft die eetbare pompoenen teelt Bonten gangbare soorten als Sweet Mama,  spaghettipompoen (die heeft van binnen sliertjes), Hokkaido, Butternut, Magnetron Squash en de muskaatpompoen, in verschillende maten, kleuren en vormen. ‘Pompoenen die het minder goed doen bij de klant vervang ik door andere, nieuwe soorten. Jaarlijks probeer ik twintig tot dertig nieuwe soorten uit om het assortiment levendig te houden en/of de kwaliteit van de vrucht te verbeteren.’

Halloween
En dan zijn er natuurlijk straks pompoenen voor Halloween op 31 oktober. ‘Vorig jaar met Halloween was het een gekkenhuis’, vertelt John Bonten. Ondanks corona? ‘Misschien wel juist dankzij corona. Mensen wilden toch iets leuks met de kinderen doen, want de kinderactiviteiten rond Halloween konden allemaal niet doorgaan. Ik had bij toeval nog een voorraad. Die vlogen weg want mensen kwamen van overal om een Halloweenpompoen.’
Die Halloweenpompoen is net als de sierkalebas redelijk hol van binnen. Hij heeft wel vruchtvlees, maar dat is wat wateriger dan dat van andere eetbare exemplaren. Is Bonten zelf een liefhebber van pompoen op tafel? ‘Soms eten we het, door de pasta of uit de wok. Eerlijk gezegd heb ik niet zoveel tijd om te experimenteren met pompoen in de keuken.’ Dat is niet zo gek, gezien het feit dat Bonten ook nog een volle baan heeft bij een ingenieursadviesbureau voor de wegenbouw. Bovendien wacht in het voorjaar ook nog eens de aardbeienteelt.

Halloween lachende pompoen

Pompoenen en kalebassen
De term pompoenen is eigenlijk een verzamelnaam van zowel eetbare pompoenen als sierkalebassen. Sierkalebassen zijn niet eetbaar. Het zijn vaak de kleinere, sierlijke pompoenen met een harde schil, met een enorme verscheidenheid in vormen, kleuren en maten. Sierkalebassen worden ook wel sierfruit genoemd. Ze zijn vrij hol van binnen en hebben dus ook weinig vruchtvlees.
Eetbare pompoenen hebben meestal een wat zachtere schil en veel vruchtvlees, waardoor ze zwaar aanvoelen.

Oeroude groente
De pompoen bestaat al duizenden jaren. Pompoenen zijn zeer oude cultuurgewassen en vormen samen met kalebassen en komkommers een familie. In Midden- en Zuid-Amerika werden al tussen 9000 en 7000 jaar v.Chr. pompoenen verbouwd. Ook teelden Indianen in het zuidwesten van de Verenigde Staten al pompoenen. In de 16e eeuw werd de pompoen voor het eerst in Europa geïntroduceerd.

Meer weten over de pompoenen van tuinbouwbedrijf Bonten? Kijk dan ook eens op tuinbouwbedrijfbonten.nl

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs, verhalen van aanbieders en al het nieuws over lokale producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

 


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen