Lokaalwijzer tips voor leuke trips

Geschreven door: Avelien van den Hul| 4 augustus 2021 08:00 in Tips/Uitjes
1212 | 0

Wist je dat bij veel van de aanbieders op het Lokaalwijzerplatform allerlei dingen worden georganiseerd? Zoals fruit plukken, een fluisterboot huren, een molen bezichtigen of een rondleiding op een wijngaard. Leuk om te doen in je vakantie of met de kids. We zullen een aantal tips geven die zowel leuk als leerzaam kunnen zijn.

Pluktuin Bloemenzee – Kruiningen - Zeeland
Geniet van de rust tijdens een wandeling door de tuin en pluk je eigen boeket! Je mag alles plukken wat je mooi vindt. Aan het eind van de wandeling kun je bij de bindtafels het boeket zelf samenstellen. In de tuin zijn meer dan 150 soorten bloemen te vinden. Je betaalt €0.30 per afgeknipte bloem. Er is ook een terras met naastgelegen zandbak en speeltoestel voor de kleintjes. Tot en met oktober geopend, behalve zondags en maandagochtend. 

Wijngaard De Fiere Wijnakker – Zutphen - Gelderland
Bij een prachtige boerderij waar de druiven op een natuurlijke wijze worden geteeld, kun je een rondleiding boeken om je te laten informeren over het wel en wee van de wijngaard. Beleef aansluitend een wijnproeverij in het sfeervolle proeflokaal. Er zijn verschillende arrangementen, voor twee personen of een groep. Voor kinderen is er speelgelegenheid. Openingstijden op afspraak, maar in principe elke dag mogelijk. In overleg kan er een op maat gemaakt programma samengesteld worden.  

Blauwe Bessen Pluktuin – Elim - Drenthe
In de pluktuin staan ruim 1000 struiken van meer dan 30 verschillende soorten blauwe bessen. Wanneer je wilt komen plukken dan kun je je tijdens openingstijden melden bij “het hokkie” of op afspraak bij het huisadres op nr 107. Er staan emmertjes in de pluktuin die meegenomen kunnen worden als je de tuin in gaat. Na afloop worden de geplukte bessen gewogen en afgerekend. Tip: doe een riem om, zodat het emmertje eraan gehangen kan worden. Met twee handen kun je nog veel meer van deze heerlijke bessen plukken.

Korenmolen de Windhond – Soest - Utrecht
De oorspronkelijke Windhond uit 1737 is in 2008 herbouwd. De toegang tot de molen is gratis tijdens reguliere openingstijden op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag. Je kunt zowel een algemene rondleiding volgen alsook een technische rondleiding door de molenaar. Een vrijwillige bijdrage voor de molen wordt zeer op prijs gesteld. Wil je er een wandeling of presentatie aan vastknopen onder leiding van historicus Hans Kruiswijk, neem dan contact op met de molen om een afspraak te maken.

Fruit- en bloemenpluktuin By Broersen - Warmenhuizen - Noord-Holland
Het is bijna te veel om op te noemen, wat ze allemaal organiseren bij By Broersen. Je kunt aardbeien plukken in de kas. Bramen, druiven, diverse soorten bessen of bloemen plukken. Of een zomerspeurtocht maken met het hele gezin in de zelfpluktuin. Op deze manier komen kinderen in contact met de natuur op een leerzame en speelse manier. Ben je moe van het plukken en speuren, plof neer op het terras en trakteer jezelf op een aardbeienijsje. Broersen heeft tevens een boerderijwinkel en een automaat met verse producten.  

Tuin naast de branding – Schiermonnikoog - Friesland
Ben je (op vakantie) op Schiermonnikoog? Hoe leuk is het dan om je eigen groente te snijden voor het avondeten! In de tuin staat een bord waarop staat wat er te oogsten is. Bij de gewassen die je zelf mag oogsten, staat een blauw vlaggetje. Schaartjes en mesjes staan bij of in de schuur. Tot zeker half november zijn er vele soorten groente verkrijgbaar. Een kleine greep uit het huidige aanbod: diverse sla- en koolsoorten, bietjes, kruiden, prei en andijvie. In de koelkast in de schuur staan op koffiedik gekweekte oesterzwammen. De tuin is elke dag geopend, van zonsopkomst tot zonsondergang. Heb je geen puf om zelf te snijden? Dan kun je de verse groente zaterdagochtend kopen in de tuinkraam op de Willemshof.


Plukkerij – Bosschenhoofd - Brabant
Zussen Anja en Ilse bestieren een prachtige pluktuin. Geopend tot begin oktober op woensdag, vrijdag en zaterdagmiddag. Zonnebloemen, leeuwebekken, goudsbloemen, de keuze is reuze. Als je het leuk vindt kun je een workshop boeken om te leren hoe je een bloemstuk of krans maakt van je vers geplukte bloemen. Voor kinderen worden ook workshops van ca. 1.5 uur gegeven. Alle benodigde materialen zijn inbegrepen. Goed idee voor een kinderfeestje misschien? 

Tomatenteler de Bakker Westland – Kwinstheul - Zuid-Holland
Als je het leuk vindt om te kokkerellen en gek bent op tomaten, dan kun we je aanraden eens een kookworkshop te volgen. Familie de Bakker geeft in hun winkel workshops voor het maken van diverse soepen of borrelplankhapjes met …… tomaten. Gezellig om te doen met een groep vrienden bijvoorbeeld. Voor een workshop op maat draaien ze hun hand niet om, dus informeer eens naar de mogelijkheden. In de verswinkel zijn vrijdags en op zaterdagochtend allerlei soorten tomaten en watermeloenen te koop.

Boerderijwinkel Arken Ae – Zuiderwoude - Noord-Holland
Behalve bed & breakfast en boerderijwinkel is Arken Ae ook verhuurder van fluisterbootjes. Voor mooie slootjes, fantastische uitzichten, een rustige omgeving en talloze dieren op de route, bent u hier op het juiste adres. Een fluisterboot is een boot die wordt aangedreven door een elektromotor. Stil én zuinig varen dus. Er zijn verschillende routes beschikbaar. Leuk om te doen met vrienden, het gezin of als je graag vist. Lokale producten voor een picknick onderweg zijn verkrijgbaar in de boerderijwinkel. 7 dagen in de week geopend.

IJsboerderij ’t Olde Pietepol – Aalten - Gelderland
Familie Lensink heeft een aantal leuke arrangementen met routes uitgezet, in samenwerking met verschillende ondernemers uit de buurt. Met de scooter, de fiets of te voet kun je de prachtige natuur rondom Aalten ontdekken. Erica kan je informeren over de mogelijkheden, zoals de Jet en Janroute, een culinaire fietstocht langs diverse ondernemers. Uiteraard met een stop bij de ijsboerderij voor een ambachtelijk ijsje van de melk van eigen koeien of vermaak in de speeltuin.

Boerderij de Heidepleats – Sint Nicolaasga - Friesland
Deze boerderij uit 1884 is naast melkveehouderij ook wijngaard met ruim 2000 druivenstokken. Via een wandeling over het wijngaardpad word je geïnformeerd over druivenrassen, de wijnbouw en wijnen. In de proeverij of op het terras kun je de wijn en kaas proeven. Voor groepen vanaf 6 personen kan een uitgebreide rondleiding met proeverij worden verzorgd. Kinderen mogen bij de koeien en de kalfjes kijken en zich uitleven in de speeltuin. Geopend van mei tot en met september: vrijdag en zaterdag 13.00 – 17.00 uur.


Voor nog veel meer rondleidingen, workshops, wandelsuggesties of pluktuinen, ga je op onze website naar AANBOD ZOEKEN en tikt bij het zoekveld producten in wat je zoekt. Dus bijvoorbeeld het woord rondleiding of workshop. Laat je verrassen door het aanbod van activiteiten bij onze deelnemers. 

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs, verhalen van aanbieders en al het nieuws over lokale producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!


lokaalwijzer nieuwsbrief


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen