Met een speciaalbiertje onder de hopbellen

Geschreven door: Annemiek Huijerman| 30 juli 2021 17:00 in Bier, Wijn en Dranken
253 | 0

Het begon ooit met een bierbrouwset die Doeke Visser als verjaardagscadeautje van zijn vrouw Eva kreeg. Inmiddels is de Amelander Bierbrouwerij alweer dertien jaar een volwaardige bierbrouwerij, en staat er sinds vorig jaar een gloednieuwe brouwinstallatie van 1000 liter.

Het is zomervakantie en dat betekent dat Eva Visser het even iets rustiger heeft. Tenminste, ze geeft dan even geen les als docente biologie en natuur- en scheikunde aan de middelbare school op Ameland. Maar nu de vakantiegangers arriveren, wordt het wel drukker in de brouwerij, waar zij als mede-eigenaar de winkel en het proeflokaal runt en de rondleidingen organiseert. ‘Zo rol ik van de ene baan in de andere’, lacht ze.

Pan op het vuur
Eigenlijk, zegt Eva Visser (45), zijn zij en haar man Doeke Visser van huis uit geen ondernemers. Ook echtgenoot Doeke heeft nog een andere baan als buschauffeur op het Waddeneiland. De brouwerij is puur uit liefhebberij ontstaan, vertelt ze. ‘Doeke was altijd al een liefhebber van speciaalbier. Als we op vakantie gingen vond hij het leuk om overal de lokale bieren te proeven.’ Dus kreeg manlief een keer voor zijn verjaardag van zijn vrouw een bierbrouwpakket voor thuis. ‘Zo begon het, in de keuken, met een pan op het vuur, en dat werd steeds meer en groter.’ 

Welkomstbiertje
Omdat de Vissers ook drie bungalows verhuren aan gasten, zetten ze daar als welkomstdrankje altijd een paar flesjes homemade bier klaar. Dat smaakte voor veel gasten naar meer en zo ontstond er vraag naar deze Amelandse biertjes. Eva Visser: ‘We dachten dat het leuk zou zijn als we er dan een beetje aan konden verdienen en quitte konden spelen.’ De rest is geschiedenis: inmiddels kan Ameland bogen op een professionele brouwerij, waar wekelijks zo’n 1400 tot 1500 liter wordt gebrouwen. 

De Amelander Bierbrouwerij is gevestigd in Ballum, in Doekes hiëm (Doekes erf), de boerderij die altijd al in de familie was en waarnaar Eva en Doeke Visser een aantal jaren geleden zijn verhuisd. De boerderij is geschikt gemaakt voor de brouwerij en heeft ook een proeflokaal en een winkel. Ook kunnen mensen via grote ramen de brouwer aan het werk zien en de brouwinstallatie bekijken.

Windgevoelige hop
De grondstoffen betrekken brouwers Eva en Doeke Visser grotendeels lokaal. Zo onderhouden ze ook een eigen veldje met hop. De bloemen van de vrouwelijke hopplant gaan in het bier. Hop groeit in draden omhoog, tot wel 9 meter, maar de plant is sterk windgevoelig, best lastig op een Waddeneiland. Dus houden ze de plant een beetje in de luwte en wordt hij een meter of drie hoog, vertelt Eva Visser. ‘Eind augustus bloeit de hop met frisgroene bloemen, de hopbellen. Het is leuk om daaronder dan een biertje te drinken. De overige hop kopen we van telers in het Friese Zuidbroek, maar ook in Engeland, Duitsland en Tsjechië.’

Lang is het echtpaar Visser bezig geweest met het kweken van die andere grondstof voor bier: gerst, waarvan dan mout wordt gemaakt. ‘Maar deze gerst bleek niet geschikt om er mout van te maken. Nu gaan we gerst aan de andere kant van het wad halen, waar het speciaal voor ons wordt geteeld. Dan is het nog altijd waddenmout en dus nog steeds wel lokaal.’



amelander bierbrouwerij

Biertips bij gerechten
Eva Visser heeft wel een verklaring voor de groeiende belangstelling voor speciaalbier. ‘Mensen worden bewuster van wat ze drinken, en ook van de hoeveelheid alcohol. ‘Vroeger dronk je misschien zes pilsjes, nu neem je liever een speciaalbiertje, waar je dan veel meer van kan genieten. Dus als je drinkt, drink dan iets echt lekkers. Ook is het vaak een streekproduct.’ Speciaalbier, wil ze maar zeggen, is echt in opmars. ‘Tegenwoordig geven sommige restaurants ook biertips bij gerechten, naast wijnsuggesties.’

Eva Vissers favoriete speciaalbier uit eigen brouwerij? ‘Dat is een tripel, die is mooi vol van smaak. Het is een wat zwaarder bier. Aan eentje heb ik dan wel genoeg!’

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs, verhalen van aanbieders en al het nieuws over lokale producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!


lokaalwijzer nieuwsbrief

 


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen