1 jaar Lokaalwijzer: lees over aanbieders

Geschreven door: Avelien van den Hul| 15 juli 2021 08:00 in Lokaalwijzer
974 | 0

15 juli 2020 zaten Dennis, Robin, hun familie en vrienden nagelbijtend af te wachten of het zou lukken. Ging de site naar behoren werken? Zouden mensen hun stalletje langs de weg of boerderijwinkel aanmelden? Pikten de media het live-gaan van Lokaalwijzer (toen nog Standfinder) op? Zouden consumenten de weg weten te vinden naar de website? Een jaar later kunnen we zeggen dat het enthousiasme van boeren, kwekers, fruittelers, molenaars en alle andere geweldige mensen die producten van eigen bodem of makelij aanbieden, onze stoutste verwachtingen heeft overtroffen. Ze hebben zich in groten getale aangemeld op ons platform en daar zijn we heel erg trots op. Om ze te bedanken zullen we een aantal van onze eerste deelnemers in het zonnetje zetten. Want ook in het tweede jaar gaan we vol energie verder om de verbinding tussen aanbieders van lokale producten en de consument te vergroten.

Gelderland - Kloosterboerderij van Buuren in Horssen
3 jaar geleden zijn Robert en Mirjam begonnen om het vlees van hun koeien en varkens en de eieren van eigen kippen te verkopen. De vraag van de consument groeide en daarmee ook het aantal dieren op de boerderij. Dit heeft de jonge boeren doen besluiten een slagerij annex boerderijwinkel te starten in hun voormalige melkstal. Het is bijzonder dat een boer het hele proces van het fokken van de dieren, de slacht en de verkoop in eigen hand heeft. Alles is voor de consument zichtbaar, van uitbenen tot worst maken, want de slagerij heeft een open karakter. De passie voor het vak en de goede zorg voor de dieren vind je terug in de smaak van het vlees. Deze zomer kunnen BBQ-fans hun hart ophalen bij van Buuren, want ze verkopen heerlijk buikspek en procureur voor op de barbecue. In juli zijn de Jalapeno-cheddar worstjes en kipfilet in de aanbieding. Bovendien zijn er de hele zomer volop activiteiten op de boerderij, zoals een speurtocht, bootcamp en rondleidingen. Dus ook voor een educatief of sportief uitje kun je terecht in Horssen.

Kloosterboerdrij van Buuren

Groningen - Edama Kaas in Uithuizen
Een gezinslid kan slecht koemelk verdragen. Je hoort dat geitenmelk geen darmklachten geeft. Dus koop je een paar geiten om te melken. Bedenkt vervolgens dat je ook wel geitenkaas kunt maken van de overgebleven melk. Je zoekt een geschikte locatie, legt een weiland aan, maakt een stal en probeert eens wat. Het verhaal in een notendop van Marlies Entius en haar medewerkers Corrie, Nel, Maria, Vera en Ellis. Corrie en consorten leveren de melk en Marlies maakt er halfharde rauwmelkse 48+ kaas van, zeer geschikt als borrelhapje of in de salade. Door de speciale bereiding van de kaas blijven de enzymen intact zodat de kaas sneller rijpt en voller van smaak is. Bovendien blijven de voedingsstoffen behouden. Marlies staat regelmatig zondags op de markt in Pieterburen waar ze met trots kaasjes verkoopt van haar Toggenburger geiten.  

Edema kaas


Brabant - Brabantse Hei in Hooge Mierde
Via de website van dit bedrijf kunnen consumenten een deel van een koe kopen. Als de hele koe is gekocht, wordt het dier geslacht. Omdat de koe pas ‘verdeeld’ wordt als ze volledig verkocht is, is er geen verspilling van vlees en worden dieren niet onnodig geslacht. Bij de verwerking van het vlees worden geen conserveringsmiddelen gebruikt. Willen klanten met eigen ogen controleren hoe de dieren worden behandeld, dan kan er een kijkje worden genomen op de boerderij. In de boerderijwinkel is behalve bbq-vlees een enorme keur aan streekproducten te koop. Maar ook verse producten van het platteland en uiteraard de enige echte Brabantse worstenbroodjes. Alleen daarom al is een bezoekje aan Hooge Mierde de moeite waard.

brabantse hei

Drenthe - Boerderij Koldermelk in Nijeveen
Natuurlijk verkopen ze bij Koldermelk de heerlijkste boerderijproducten zoals kaas, eieren, aardappelen, uien, yoghurt, vruchtensap, jam, advocaat en honing uit de regio. Ze hebben ook een melktap en verkopen 10kg vleespakketten als er een koe geslacht is. Maar waar je écht voor om moet rijden is het huisgemaakt boerderij-ijs. De smaak boerenjongens is favoriet bij de wat oudere generatie, de bakjes karamel-zeezout en yoghurt-amarena zijn ware hardlopers. Rijzende ster is het mango-ijs en speciaal voor de zomer wordt er rode-bessenijs gemaakt met bessen uit eigen tuin. In het zelfbedieningswinkeltje kun je je ijsje kopen en opeten op het terras terwijl je van de omgeving geniet. Ben je een grootverbruiker van ijs of zoek je een lekker nagerecht voor je barbecuegasten? Het ijs is ook verkrijgbaar in 1 of 5 liter bakken.  

boerderij koldermelk

Zuid-Holland - Boerderij-automaat in Dordrecht
Aan de Provinciale weg in Dordrecht staat de boerderij-automaat van familie Groeneveld. In een keurig verzorgde ruimte vind je in de automaat aardappelen, uien, appels, eieren en honing. Op dit moment zijn de vroege aardappelrassen beschikbaar, zoals  Doré’s en Frieslanders in zakjes van 2.5kg en 5 kg. De Doré is zeer kruimig, geschikt om te koken en pureren. De Frieslander is een vastkokende aardappel, met toch een kruimige textuur en geschikt voor koken, bakken, stamppot, salades, frituren en poffen. Vanaf september is de automaat gevuld met winterrassen zoals Ramos (prima frietaardappel) en Bildstar (smaakvol en vastkokend). Heb je advies nodig, dan druk je op de bel en André of Jolanda komen naar je toe.

Boerderij-automaat dordrecht

Flevoland - Knook bio-eieren in Lelystad
De biologische kippen van Knook leggen dagelijks verse eieren en die worden door Rianne en Jan aan huis verkocht, waar je contant kunt betalen of met een QR-code. De kippen hebben volop leefruimte, altijd vers water en biologisch voer. In de stal wordt alles uit de kast gehaald om het natuurlijk gedrag van de kippen te stimuleren, zoals het pikken naar graan, pikstenen en baaltjes luzernehooi. Overdag kunnen de kippen naar buiten om van het zonnetje te genieten of een zandbad te nemen. Op de kippenstal liggen 850 zonnepanelen waarmee het bedrijf in de eigen stroombehoefte plus in dat van 100 huishoudens voorziet. De kippenmest wordt uitgestrooid over de akkers van biologische boeren. Al deze zorg voor de dieren vertaalt zich naar heerlijke eitjes. Een blij ei, zullen we maar zeggen.

Knook bio-eieren

Overijssel - Kalfsvlees Zuna in Zuna
In 2001 is de familie ten Hove zich toe gaan leggen op het houden van Rosékalveren. Het vlees is erg smaakvol en wordt zeer gewaardeerd door de klanten van de boerderijwinkel. Vanuit de skybox boven de stal kun je met eigen ogen bekijken hoe de kalveren opgroeien en gehuisvest zijn. Er wordt na de slacht zoveel mogelijk van het kalf gebruikt, van picanha tot bavette en van cote du boeuf tot zwezerik. Maar ook het ezeltje wordt verkocht. Dit stuk vlees zit in de lies van het kalf en wordt vermoedelijk zo genoemd omdat het makkelijk klaar te maken is. Zelfs een ezel kan het braden niet laten mislukken. Delen zoals de nieren, het hart of de knieën kunnen besteld worden voor de hond. In de keurig verzorgde boerderijwinkel worden streekproducten verkocht waaronder kaas, mosterd en vruchtensap. Van een heerlijke kalfsburger voor op de barbecue tot vleespakketten voor de feestdagen, in Zuna kunnen ze het allemaal leveren of op aanvraag klaarmaken. 

kalfsvlees zuna

Limburg - Tuinbouwbedrijf Bonten in Baexem
Ten noordwesten van Roermond ligt Baexem, waar tuinbouwbedrijf Bonten is gevestigd. In 1997 van start gegaan als pompoenteler, maar John Bonten houdt wel van een uitdaging. Hij probeert regelmatig een nieuw product erbij te kweken. Zo zijn er deze zomer aardbeien, blauwe bessen en frambozen van eigen kweek te koop. Het zomerfruit wordt verkocht vanuit de boerderij-automaat op het erf, waar tevens eieren, aardappelen en yoghurt in te vinden zijn. In september en oktober wordt er een zelfbedieningswinkel ingericht voor de pompoenen en kalebassen. Ook kunt u via de webshop een bestelling plaatsen en uw producten klaar laten zetten in een kluisje naast de boerderij-automaat. Gemak dient de mens bij Bonten!

tuinbouwbedrijf bonten

Friesland - Akkerbouwbedrijf Hogenhout in Kimswerd
Van de 90 aardappelsoorten die in Nederland voor consumptie worden geteeld, heeft Hogenhout zich er in 8 gespecialiseerd. Een deel van de oogst wordt aan huis verkocht zoals de zeer kruimige Doré en Irene, alsook de vastkokende Frieslander en Bildtstar. Het bedrijf kiest er bewust voor hun aardappelen in kleigrond te telen. Dit geeft een diepere smaak aan de aardappel en ook de kleur is geler dan ’witte’ aardappelen van de zandgrond. Er is veel meer over de aardappel te vertellen dan de meeste mensen weten. We kunnen je aanraden de informatieve blog van Annemiek te lezen op onze website, over de piepers van Hogenhout. Er staat vast iets in wat je nog niet wist over de Nederlandse aardappel.

akkerbouwbedrijf hogenhout

Noord-Holland - Farmer Market Paula Hoeve in Heerhugowaard
In een tuinhuis aan de A.C. de Graafweg worden eerlijke en pure producten uit de regio verkocht, waar geen of zo min mogelijk toevoegingen in zitten. Denk aan bakmixen, zuivel en eieren. Maar ook karamel-zeezoutvla of kokosyoghurt van de Zuivelinnen. Lekker als afsluiting van een zomerse avond. Of om jezelf te troosten als het toevallig eens géén mooi weer is. Kun je natuurlijk ook doen met een ambachtelijk ijsje in de smaak sinaasappel of pistache. Daar hoeft het niet persé dertig graden voor te zijn. In de winkel hebben ze tevens jams, chutney, sappen en honing in het assortiment. Al met al geen enkele reden om er met lege handen te vertrekken. Heb je dorst gekregen? Dan kun je een heerlijk flesje melk tappen, gemaakt door de 135 koeiendames van de rassen Holstein Frysian, Fleckview, MRIJ en Anglers. Niks bij je om de melk in mee te nemen? Geen nood, je kunt er herbruikbare glazen flessen kopen, zodat je regelmatig je portie witte motor kunt tanken bij de Paula Hoeve.

paula hoeve

Benieuwd naar nog meer aanbod van lokale producten? 

620 aanbieders door heel nederland

 


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen