‘Op oud bouwland kun je lekker telen’

Geschreven door: Annemiek Huijerman| 2 juli 2021 11:00 in Aanbieders verhalen
1057 | 0

Geen beter smakende aardappel dan die uit de Friese klei, vindt Albert Hogenhout. Hij teelt verschillende rassen tafelaardappelen op de lichte tot middelzware kleigrond bij Kimswerd. ‘Een aardappel moet van binnen geel zijn, die van de zandgrond zijn witter.

Het gewas is bijna dicht, constateert teler Albert Hogenhout, als hij eind juni uitkijkt over zijn akkers in het Friese Kimswerd. ‘Dicht?’ ‘Ja, dat wil zeggen dat de grond helemaal is bedekt met het groen van het gewas’, verduidelijkt Hogenhout (58). Met de afwisseling van zon en regen op dit moment is Hogenhout tevreden, maar het voorjaar van 2021 bracht wel erg veel water. ‘Door al die nattigheid konden we pas later poten. Daar beginnen we normaal zo rond eind april mee, en dan zit tegen half mei alles in de grond. Nu waren we vier weken later. En als er dan zoveel neerslag valt blijft het water hier en daar staan en rot het pootgoed weg. Maar uiteindelijk is de schade meegevallen.’

Veel Bildtstar
Rond Kimswerd produceren de akkerbouwbedrijven pootaardappelen voor de export. Van dat pootgoed telen boeren in andere landen dan uiteindelijk consumptieaardappelen. Hogenhouts akkerbouwbedrijf daarentegen produceert als hoofdgewas tafelaardappelen, meteen voor de consumptie dus. Daarnaast komen er zaai-uien, suikerbieten en wintertarwe bij hem van het land. Met hoogwaardig pootgoed worden acht verschillende aardappelrassen in meer of minder grote hoeveelheden geproduceerd. Hogenhout: ‘Bildtstar teel ik het meest. Daarnaast hebben we kleine hoeveelheden Dorés, een vroege kruimige aardappel. Die verkopen we aan huis. Eigenheimers zijn voor de Poiesz-supermarkten in Friesland. Die willen regionale producten in hun assortiment. Verder hebben we een oud ras als Irene.’ Ook komt de Frieslander en de Rode Star van het land, naast enkele rassen als Aromata en Marjan voor aardappelverwerkers.

Liever geen polder-aardappelen
Akkerbouwbedrijf Hogenhout teelt sinds 2010 in Kimswerd. De grond bestaat uit lichte tot middelzware klei en is zeer geschikt voor het telen van aardappelen. ‘Wij telen op kwaliteit en smaak, en op oud bouwland als dit kun je lekker telen. Aardappelen van de klei zijn lekkerder dan die van de zand- of poldergrond. Kijk ook naar de kleur. Aardappelen moeten onder de schil geel zijn. Komen ze van de zandgrond, dan zijn ze witter.’ Het is niet voor niks dat vooral ouderen altijd alleen aardappelen wilden van het oude land, weet Hogenhout. ‘Géén polder-aardappelen of die van zandgrond. Die vonden ze niet lekker.’ 

Inmiddels is het consumentengedrag wel veranderd, stelt Hogenhout. ‘Zeker jongere mensen zijn vaak minder bewuste aardappelkopers. Ze halen een willekeurig zakje aardappelen uit de supermarkt en letten niet zo op waar het product vandaan komt.’

Heeft Hogenhout zelf voorkeur voor een bepaalde aardappel van zijn eigen bodem? ‘Ik volg daarin geheel mijn vrouw. Zij houdt van eigenheimers.’


Akkerbouwbedrijf hogenhout


Aardappelweetjes
*De aardappel hoort botanisch tot de familie van de nachtschade, net als de paprika, tomaat en aubergine. Bloemen en bessen zijn giftig, reden waarom men de aardappel in eerste instantie niet zag zitten als voedselbron.
*Zo halverwege de achttiende eeuw begonnen de Friezen als eerste met het telen van aardappelen
*De aardappel komt van ver. Spaanse ontdekkingsreizigers zagen rond 1536 in Zuid-Amerika dat de Inca's, de oorspronkelijke indiaanse bewoners in Peru, kleine ronde bollen aten die ze uit de grond haalden. Deze bollen, de aardappelen dus, namen Spaanse ontdekkingsreizigers mee terug naar Spanje.
*Alleen al in Nederland bestaan er 250 aardappelrassen, waarvan er 90 geschikt zijn om te eten.
*Aardappelen worden eind april gepoot en eind september/begin oktober gerooid.
*Tafel- of consumptieaardappelen kennen verschillende rassen met allemaal hun eigen kenmerken. De ene wordt kruimig tijdens het koken, de andere blijft mooi stevig, weer een andere soort is geschikt voor frites en chips. Bekende rassen zijn bintjes, eigenheimers en dorés. 
*Pootaardappelen zijn niet bedoeld om te eten, maar om nieuwe aardappelen mee te kweken. Een deel van de pootaardappelen groeit uit tot consumptieaardappelen, een deel wordt fabrieksaardappel. Ook groeit een deel uit tot weer nieuwe pootaardappelen.
*Aardappelen voor de fabriek zijn de aardappelen met veel zetmeel. Die zijn niet zo lekker om te eten. In de aardappelmeelfabriek halen ze het zetmeel eruit. Van zetmeel wordt van alles gemaakt: plaksel, inkt, verf, snoep, lippenstift, zelfs katoen en papier.
*Als ze een tijdje in het licht liggen kunnen aardappelen groen worden. Snijd dan de groene plekken weg. Die kun je beter niet eten, vanwege het giftige stofje solanine, dat bij inname van grote hoeveelheden giftig is. De rest van de aardappel blijft goed eetbaar.
*Bewaar aardappelen donker en koel, in papieren zak. Dan kunnen ze ademen.

0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen