Ronde langs de randen

Geschreven door: Avelien van den Hul| 25 april 2021 10:00 in Provincie/Regio
1284 | 0

U kent vast wel de uitdrukking: Wat je van ver haalt is lekker. Nu is iets van ver halen dit jaar waarschijnlijk geen optie, want we zullen niet met z’n allen aan de Spaanse costa’s zitten of met een camper naar de Noordkaap afreizen. Het overgrote deel kiest er voor om in eigen land te blijven. Enerzijds ingegeven door een vorig jaar 100% meegevallen vakantie in eigen land. Anderzijds doordat het sein voorlopig nog niet op groen staat voor verre reizen.

Maar ook al is Nederland een klein land, we kunnen wel onze grenzen opzoeken. De randen van Nederland als het ware. En dat gaan we nu doen door enkele aanbieders op Lokaalwijzer onder de aandacht te brengen die langs de randen van ons land zijn gesitueerd. En mocht u in uw vakantie in de buurt van deze aanbieders zijn, dan kunnen we u van harte aanbevelen eens langs te gaan.

Zeeuws-Vlaanderen - Aspergekwekerij Spitsbroek in Eede
Eind jaren 80 is het bedrijf gestart met het telen van “het witte goud”, zoals één van de laatste groenten van Nederlandse bodem die zich nog echt aan een seizoen houdt, wordt genoemd. Zonen Bas en Niek hebben onlangs het familiebedrijf van hun ouders overgenomen en gaan zich tevens toeleggen op het telen van groene asperges. Het telen van asperges is geen appeltje-eitje en vergt de nodige kennis en ervaring. De groente wordt afgedekt geteeld om verkleuring door zonlicht te voorkomen en handmatig stuk voor stuk uit de grond gestoken. Bij Spitsbroek kun je alles in één keer bij elkaar shoppen voor een aspergemaaltijd. Zoals lamsoor, hoeveboter en ham. Het aspergeseizoen loopt doorgaans tot tweede helft juni. Daarna kunt u bij Spitsbroek terecht voor de heerlijkste blauwe bessen en een bezoek brengen aan de bessenpluktuin.


Drenthe - Molen Grenszicht in Emmer-Compascuum
De naam zegt het al: Aan de rand van Drenthe, met uitzicht op de Duitse grens, staat molen Grenszicht. In de molenwinkel is een uitgebreid assortiment aan ambachtelijk met molenstenen gemalen meel en bloem verkrijgbaar. Specifiek voor de regio is het meel voor het bakken van spekdikken. Een spekdik is een soort kleine pannenkoek, die als lokale specialiteit in Groningen en Drenthe rond Nieuwjaar wordt gegeten. Dit meel is in november en december verkrijgbaar. Maar wil je nu alvast aan de slag met het meel uit de molenwinkel, dan is er ruim voldoende keus. Van speltmeel tot poffertjesmix. En wat dacht je van pannenkoeken bakken thuis of op de camping met meel en stroop van de molen? Hoe leuk en lekker is dat! Zie hier het profiel van Molen Grenszicht.  

Friesland - Amelander bierbrouwerij in Ballum
De noordelijkste bierbrouwerij van Nederland bevindt zich op Ameland. In 2020 zijn er grote ramen geplaatst in de loods waardoor het publiek brouwer Doeke Visser aan het werk kan zien. Er worden meerdere soorten bier gebrouwen, van blond tot quadrupel. Maar heel speciaal is het streekbiertje Bij ’t roaie hek. Zo genoemd omdat de cranberries die aan het bier worden toegevoegd, met de hand geplukt worden bij een gebied met deze naam. Alleen de beste cranberries komen in aanmerking om het bier zijn specifieke frisfruitige smaak en robijnrode kleur te geven. Ben je een bierliefhebber en fijnproever? Dan mag een bezoekje aan de brouwerij niet op je bucketlist ontbreken.

Overijssel - Versteeg Vlees in Vasse
Tussen Tubbergen en Ootmarsum staat de duurzaam en diervriendelijk ingerichte stal van varkenshouders John en Tanja Versteeg. Het vlees van de varkens wordt aan huis en diepgevroren verkocht. Vooral de 1- en 2-persoons bbq-pakketten die familie Versteeg verkoopt, vinden gretig aftrek. Er wordt gewerkt aan een ruimte met een zelfbedieningsvriezer, zodat men op elk gewenst moment vlees kan kopen. Handig toch, als je ’s morgens ineens bedenkt dat je wilt gaan barbecueën? Even langs Versteeg fietsen, vlees in de fietstas, laten ontdooien en je bent klaar voor een avondje grillen in de tuin. Grenzeloos lekker.

Brabant - Bijenboerderij Strijbeek
Heeft u ook meegedaan met de nationale bijentelling en bent u nieuwsgierig geworden naar het wel en wee van deze nijvere beestjes? Alles wat er te weten valt over bijen en hun honingproducten is te vinden in de Bijenboerderij. In de winkel kunt u terecht voor een variatie aan artikelen. Van bijenwaskaarsen tot Ambrosia honing-kruidenwijn. Maar ook honingsnoepjes, streekhoning en cadeaupakketten met bijenproducten. De bijen hebben het nog net niet zelf ingepakt, maar wel erg hun best gedaan om al dit moois voor u te maken. En ze zouden het erg kunnen waarderen als hun aantal toeneemt. Dus mocht u uw tuin bij-aantrekkelijk willen maken, dan kunnen de medewerkers van de bijenboerderij u hierin adviseren.

Overijssel - Twente Fruit Noord Deurningen
Op een boogscheut van de Duitse grens staat kwekerij Twente Fruit waar men gespecialiseerd is in het kweken en verwerken van frambozen, bramen, blauwe bessen en aardbeien. Plukbakje mee en op jacht naar het lekkerste fruit voor in je smoothie, op je ijs of gewoon uit de hand. Leuk om te doen met de kinderen op een mooie zomerse (vakantie)dag.  Maar je kunt ook terecht voor zelfgemaakte jam, vruchtensap of chutney. Wat dacht je van een Overijsselse framboos-chili chutney voor bij een borrelplankje? Of lekker op je vlees of door een salade? Met dit veelzijdige product kun je eindeloos variëren. Ik zie het al voor me: Zonnetje, met een kaasplankje op het terras, glaasje wijn erbij en dippen in de chutney. Kom maar op met die mooie avonden!Limburg - Zuivel van Nu in Velden
Ingeklemd tussen Maas en grens bevindt zich het melkveebedrijf Zuivel van nu, met als missie een rendabel melkveebedrijf met gezonde dieren, transparant naar buiten en in harmonie met de omgeving. Het resultaat van deze missie kun je zelf proeven door een kijkje te nemen in één van de versautomaten bij de boerderij, waar een variatie aan producten wordt verkocht. En als je niet kunt kiezen of je de frambozenkarnemelk mee naar huis neemt of de blauwe bessenhangop, dan neem je ze gewoon allebei mee. En ben je niet zo avontuurlijk ingesteld, dan kun je ook terecht voor boerenyoghurt of rijstepap. Gemaakt met liefde en om verliefd op te worden, de smakelijkste zuivel uit Limburg.

Gelderland - Joostenhuus in Breedenbroek
In het uiterste zuiden van de Achterhoek staat boerderij ‘t Joostenhuus uit ca. 1700. Al generaties in handen van dezelfde familie en de huidige eigenaren hebben zich hobbymatig toegelegd op het kweken van hazelnoten. Is dat niet bijzonder, een hazelnootgaard in Nederland? De hazelnoten zijn in het najaar te koop in de notenkraam met zelfbediening op het erf. Wil je verzekerd zijn van een zakje verse hazelnoten, wees er op tijd bij, want op is op. Van tevoren is moeilijk in te schatten hoe groot de opbrengst zal zijn, dit is mede afhankelijk van de weersomstandigheden. De teelt van de hazelnoten wordt op een ecologische wijze gedaan, dus er worden geen chemische middelen gebruikt bij de bemesting of in de bestrijding van ziekten en plagen. Goed bezig in Breedenbroek.


naar al het aanbod lokale producten
0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen