Het ei en wij

Geschreven door: Annemiek Huijerman| 1 april 2021 09:00 in Feestdagen
917 | 0

Eieren, je wordt ermee doodgegooid rond Pasen. Sinds de Middeleeuwen is het ei een godsdienstig symbool en staat het voor vruchtbaarheid. Met dank aan de kippen, die zodra het lente wordt enthousiast meer eieren gaan leggen.

Niks geen eitje voor de gelovige Middeleeuwer in de vastentijd voor Pasen. Mocht niet van de kerk. Ook vlees was taboe. Maar ja, juist in het voorjaar, als de dagen lengen, gaan kippen enthousiast leggen. Wat te doen met die groeiende eiervoorraad? Ook in de Middeleeuwen hielden ze niet van voedselverspilling en dus kookten mensen al die eieren om ze langer te kunnen bewaren. En men begon ze te versieren.

Het ei werd symbool voor zowel de wederopstanding van Christus als voor vruchtbaarheid, en of het nu om het christelijke of wereldse paasfeest ging, het beschilderen van eieren raakte wijdverbreid. Gelovigen verfden de eieren in de kleuren van het altaar van de kerk, waar ze hun eieren ook lieten zegenen. Niet-gelovigen brachten heldere kleuren aan als een weerspiegeling van het sterker wordende zonlicht en de ontluikende natuur.

Paascadeautjes 
En dan heb je nog het verstoppen van eieren (en ze zoeken, natuurlijk). Dat gebruik komt voort uit de Germaanse traditie om eieren als symbool van vruchtbaarheid in akkers te begraven, zodat de bodem vruchtbaar zou worden.

Bedienend personeel kreeg in het verleden rond Pasen eieren van hun baas of bazin. Ook boden geliefden elkaar eieren aan als cadeau. Dat was trouwens allemaal niks vergeleken met de paascadeautjes waarmee de Russische tsaren vanaf eind negentiende eeuw tot de Oktoberrevolutie in 1917 uitpakten. Zij schonken hun dierbaren zogeheten Fabergé-eieren, kostbare juwelen van zilver en goud, edelstenen en parels. Die lieten de keizers maken door hun eigen hofontwerper Peter Carl Fabergé en diens goudsmeden.


Terug naar de eetbare eieren. Alle vogeleieren zijn in principe eetbaar voor mens en dieren. De bekendste zijn kwarteleitjes, gans- en eende-eieren. En dan heb je ook nog kaviaar, van de onbevruchte, zwarte viseitjes van de steur. De oude Perzen waren liefhebbers van deze delicatesse. Ook nu komt het meeste van dat ‘zwarte goud’ nog altijd uit Iran, en uit Rusland. Maar bovenaan staat het ei van de kip. 

Ei-feiten:

Een kip kan ongeveer 300 eieren per jaar leggen. Dat zijn (onbevruchte) consumptie-eieren en dus geen broedeieren.

200 eieren eten we Nederland per persoon per jaar. Driekwart daarvan zijn hele eieren. De rest zit in bijvoorbeeld koekjes, mayonaise, eiersalade, pasta’s en advocaat.

10 miljard eieren produceren we jaarlijks in Nederland.

Eieren kunnen wit of lichtbruin zijn. Van witte eieren denken mensen soms dat die van mindere kwaliteit zijn of uit legbatterijen komen. Er zijn geen legbatterijen meer in Nederland. Kippen die witte eieren leggen hebben iets minder voedsel nodig dan hennen die bruine eieren leggen.

De kleur van het ei hangt af van het ras van de kip en van de kleur van haar oorlel. Een kip met rode oorlellen legt bruine eieren, een kip met witte oorlellen legt witte eieren. In Nederland worden meer bruine eieren verkocht. De consument associeert die kleur met gezond en biologisch. Er is geen verschil in smaak tussen witte en bruine eieren.

Een ei zit boordevol vitaminen zoals A,D,E, B12, foliumzuur (B11). Elke dag een ei levert al bijna de dagelijkse vitamine D-behoefte.

De eiwitten in een ei zijn goed voor de bloeddruk en het peil van de slechte cholesterol in je lichaam. De HDL-cholesterol die door het eten van een ei in je bloed wordt aangemaakt, is juist goed en veegt de aderen schoon van de slechte LDL-cholesterol. HDL-cholesterol maak je ook aan als je veel sport.

Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding, volgens het Voedingscentrum. Ei is een aanvulling op vis, peulvruchten of vlees. Je kunt met ei ook een keer vlees vervangen. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.

In Nederland kun je veel verschillende soorten eieren krijgen, zoals kooi-eieren, scharreleieren, vrije-uitloopeieren, maïseieren, volkoren eieren en biologische eieren. Op ieder ei staat een code afgedrukt. Eicodes beginnen met een cijfer van 0 tot en met 3. De regel is grofweg: hoe lager dit nummer hoe hoger het welzijn voor de kippen.
Biologische eieren: eicode begint met het nummer 0
Vrije-uitloopeieren of graseieren: eicode begint met het nummer 1
Scharreleieren: eicode begint met het nummer 2
Kooi-eieren: eicode begint met het nummer 3.

Bewaar eieren in het doosje in de koelkast. Dat vermindert het risico op salmonella of andere bacteriën. Ook drogen de eieren zo minder snel uit. Met de punt naar beneden blijven eieren tot twee à drie weken goed.

Ook en vooral met de Paasdagen zijn eieren natuurlijk volop verkrijgbaar zijn bij de onze eierboeren op Lokaalwijzer.nl, al of niet uit de eierautomaat. 

Eieren uit de regio


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen