De macabere achtergrond van Valentijnsdag

Geschreven door: Robin Dekker| 8 februari 2021 09:00 in Feestdagen
743 | 0

Het is alweer bijna Valentijnsdag, de dag van de liefde. Maar de geschiedenis van deze dag is helemaal niet zo lieflijk. Er is veel onduidelijk over de oorsprong van deze dag, zo is het zelfs niet zeker wie Sint Valentijn eigenlijk was. Maar wat wel duidelijk is, is dat het een oude traditie is met een heidense en bloederige achtergrond, en dat deze dag lang niet altijd zo liefdevol was. 

In het jaar 496 is Valentijnsdag in het leven geroepen door Paus Gelasius I om een heidens vruchtbaarheidsfeest te vervangen: Lupercalia. Lupercalia was een feest ter ere van Faunus, de Romeinse god van de agricultuur. Tijdens dit feest gingen Romeinse priesters de straat op met geitenhuiden gedrenkt in bloed. Deze bloederige huiden tikten ze tegen de lokale vrouwen aan en gooiden ze op de akkers, om zo beide te zegenen met vruchtbaarheid. Volgens de legende werden vervolgens de namen van alle jonge vrouwen in een bak gedaan en werden ze als een soort loterij gematcht met de jonge mannen. Niet erg vrouwvriendelijk, maar wel een makkelijke manier om stelletjes - en dus meer kinderen - te creëren. Wel begrijpelijk dus dat dit het feest van de vruchtbaarheid was. 

Paus Gelasius I vond dit echter maar een heidens feest, dus besloot hij het te vervangen met Sint Valentijn. Wie precies Sint Valentijn is, is onduidelijk. Twee heiligen worden vaak genoemd, maar het wordt niet uitgesloten dat dit dezelfde persoon is. De dag van Sint Valentijn werd niet gelijk gekoppeld aan de liefde. Pas in de middeleeuwen ontstond het idee dat op 14 februari het broedseizoen van vogels begint, en deze dag dus symbool staat voor de liefde. Maar ook hierna ging Valentijnsdag niet altijd over rozengeur en maneschijn. 

 


In het Verenigd Koninkrijk van het Victoriaanse tijdperk werden op Valentijnsdag naast romantische kaarten ook beledigende en spottende kaarten naar anderen gestuurd. Deze kaarten werden Vinegar Valentine genoemd en werden anoniem verstuurd, waarbij de kosten van de post vaak ook nog eens werden verhaald op de ontvanger. Soms waren deze kaarten zo kwetsend dat er gevechten ontstonden en er is zelfs iemand vermoord naar aanleiding van een Vinegar Valentine. Vanwege de heftige reacties en aanhoudende kritiek op deze beledigende kaarten werden ze steeds minder populair, totdat ze geheel vervangen werden door de liefdevolle kaarten, cadeaus en bloemen waar de traditie nu uit bestaat. 


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen