Nationale Molendagen 2024

Geschreven door: Avelien Van den Hul| 3 mei 2024 08:00 in Lokaal producten kopen, Evenement
425 | 0

Vereniging de Hollandsche Molen organiseert al sinds 1972 in het tweede weekend van mei de Nationale Molendagen. Dit jaar dus op 11 en 12 mei, waarbij afhankelijk van de locatie en initiatieven van de molenaars, verschillende activiteiten in en rond de molen plaatsvinden. Hier zijn een paar activiteiten die je kunt verwachten: 

1. Demonstraties en workshops: Molenaars kunnen demonstraties geven over het malen van graan en het gebruik van traditionele molentechnieken. Workshops worden georganiseerd waar deelnemers leren hoe ze zelf meel malen of hoe ze traditionele bakkerijproducten maken. 
2. Proeverijen: Bezoekers kunnen de kans krijgen om verschillende soorten bakkerijproducten te proeven die zijn gemaakt met meel van de molen. Dit kan voor de molenaar een geweldige manier zijn om lokale producten onder de aandacht te brengen en de smaakpapillen van zijn gasten te verwennen. 
3. Verkoop van lokale producten: Molenwinkels zijn doorgaans gevuld met streekproducten, waaronder verschillende soorten meel, bakmixen, granen en een uitgebreid assortiment voor thuisbakkers.  
4. Rondleidingen en educatieve activiteiten: Bezoekers worden uitgenodigd voor rondleidingen door de molen en de winkel, waar ze meer te weten komen over de rol van molens in de lokale gemeenschap. Educatieve activiteiten zoals kleurplaten voor kinderen of quizzen over molens kunnen ook worden georganiseerd. 
5. Ontmoetingen met lokale ambachtslieden: Bij sommige molens zullen ambachtslieden aanwezig zijn om hun ambachten te demonstreren of hun producten te verkopen in de molenwinkel, waardoor men een bredere kijk krijgt op traditionele ambachten en lokale creativiteit.

Wil je weten welke molen bij jou in de buurt meedoet aan de Nationale Molendagen en wat er te beleven valt, klik dan op deze link voor een deelnemersoverzicht Nationale Molendag op 11 en 12 mei! | De Hollandsche Molen (molens.nl) 

Veel korenmolens beschikken over een winkel waar meel, bak- en streekproducten worden verkocht. Steun de molenaars en draag je (molen)steentje bij aan het onderhoud van de molen, door een bezoekje te brengen aan een molenwinkel. Een deel van de opbrengst uit de winkel komt ten goede aan het in stand houden van de molen.  

Wie het eerst komt, die het eerst maalt. 

Een voorbeeld van enkele activiteiten vind je hier: 

De Collse watermolen bij Eindhoven
Zaterdagochtend 11 mei is deze koren- en oliemolen open voor rondleidingen en demonstraties door de molenaar. De molenwinkel met ambachtelijke producten is ook geopend. Adres klik op https://lokaalwijzer.nl/Aanbieder/517/collse-watermolen 

De Lastdrager in Hoogwoud uit de 17e eeuw is een molen van het type achtkantige grondzeiler.  De molen viert zowel 11 als 12 mei de Molendagen met muziek, rondleidingen, demonstraties en natuurlijk lekkere pannenkoeken, gebakken van molenmeel. Adres klik op https://lokaalwijzer.nl/Aanbieder/897/molen-de-lastdrager Molen Grenszicht in Emmer-Compascuum gooit 11 mei zijn deuren open voor bezoek aan de molen, de winkel en het molenmuseum. Van 10.00 tot 16.00 uur ben je van harte welkom om je te verdiepen in de werking en geschiedenis van de molen en het Drentse leven rond 1920. Adres klik op https://lokaalwijzer.nl/Aanbieder/571/molen-grenszicht 

De molenaar van molen de Arend in Zuidland op Voorne-Putten neemt je in zijn rondleiding mee naar de geschiedenis van de korenmolen uit 1844. Op 11 mei van 9.30 tot 16.00 uur is niet alleen de molen, maar ook de bijbehorende winkel open. Adres klik op https://lokaalwijzer.nl/Aanbieder/585/molen-de-arend-zuidland In IJsselstein staat één van de grootste korenmolens van Nederland, de Windotter. Kom op 11 mei deze reus bewonderen tijdens een rondleiding en luister naar de verhalenverteller. In de molenwinkel kan elke koekenbakker zijn hart ophalen aan het grote assortiment bakproducten. Adres klik op https://lokaalwijzer.nl/Aanbieder/583/korenmolen-de-windotter  Veel plezier tijdens de Molendagen. Ben je niet in de gelegenheid om te gaan, maar heb je wel interesse in het kopen van bakproducten rechtstreeks bij de molenaar, kijk dan eens op www.lokaalwijzer.nl. Hier zijn molenwinkels door heel Nederland te vinden, dus vast ook wel eentje bij jou in de buurt.  


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen