Heb jij er kaas van gegeten?

Geschreven door: Avelien Van den Hul| 7 april 2024 11:28 in Kaas, Evenement
220 | 0

Ben je al jaren fan van een vast merk jong belegen kaas uit de supermarkt en heb je nog nooit wat anders geprobeerd? Dat is natuurlijk je goed recht, maar dan mis je wel een heel scala aan bijzondere Nederlandse kaassoorten die o.a. bij kaasmakerijen en boerderijwinkels verkrijgbaar zijn. Er wordt volop geëxperimenteerd met smaken, kruiden en bereidingswijzen. Dit geeft verrassende soorten en combinaties, afhankelijk van welke melk de kaas is gemaakt.  



Het zal me kaas wezen …. 
Kaas van koeien-, geiten- of schapenmelk verschilt van elkaar in smaak, textuur en voedingsprofiel vanwege de verschillende melkbronnen. We zullen je er wat meer over vertellen.

Koeienkaas: 
Heeft over het algemeen een milde en romige smaak, afhankelijk van het type kaas en hoe lang het gerijpt is. 
Koeienkaas heeft meestal een stevige textuur, hoewel zachte variëteiten zoals brie en camembert ook van koemelk worden gemaakt. 
Het is de meest voorkomende en populaire kaassoort, wereldwijd gebruikt in een breed scala aan gerechten. 
De meest gegeten kaas in Nederland is de jong belegen Goudse. 

Geitenkaas: 
De uitgesproken smaak is licht pittig, ook wel omschreven als een beetje aards of kruidig. 
De textuur varieert van zacht en romig tot hard, afhankelijk van het type kaas en de rijpingstijd.  
Geitenkaas is populair vanwege zijn unieke smaakprofiel en wordt vaak gebruikt in salades, op toast of als onderdeel van kaasplanken. 
Een geit geeft ongeveer 3 liter melk per dag 

Schapenkaas: 
Heeft een rijke, krachtige en wat nootachtige smaak. 
De textuur varieert van zacht en romig tot stevig en brokkelig,  
Schapenkaas wordt vaak geassocieerd met mediterrane keukens. Denk daarbij aan feta in salades, pecorino in pasta's en manchego in tapas. 
Voor 1 kilo schapenkaas is ca. 6 liter melk nodig  



Waterbuffelkaas 
Vooral bekend van de buffelmozzarella met zijn lichtzoete en frisse smaak. 
Halfharde kazen van Nederlandse buffelmelk zijn aan een opkomst bezig en vinden langzamerhand hun weg naar de consument. 
Waterbuffelmelk vertoont een hoger gehalte aan vetzuren en eiwitten dan de melk van andere herkauwers, maar het lactosegehalte is lager. 
In Nederland zijn een kleine 30 waterbuffelboerderijen operationeel. 

Allesbehalve tenenkaas 
Er zijn echter veel meer melksoorten waar kaas van wordt gemaakt. Weliswaar niet of nauwelijks in Nederland verkrijgbaar, maar toch leuk om te vermelden: 
Een aantal jaar geleden is het een Italiaanse wetenschapper gelukt om kaas te maken van paardenmelk. Terwijl er altijd werd gedacht dat paardenmelk ongeschikt was in de kaasmakerij. Of het als product op de markt gebracht zal worden weten we niet, maar het kán dus wel. Van ezelmelk maken ze ook kaas, dit is de duurste kaas ter wereld. Voor zo’n duizend euro kun je een kilo Servische “Pule” ezelkaas kopen. Niet aan te raden dus om er een schaal met kaasblokjes van rond te laten gaan op je verjaardag. In Noorwegen maken ze rendierkaas, in Ethiopië kamelenkaas en in de Himalaya maken ze kneiterharde kaas van het jakrund. Deze kaas wordt verwerkt tot kauwstaven voor honden. Ook niet geschikt voor op je kaasplankje. 


 
Nationale Kaasweek 8 t/m 14 april 
In de week van 8 t/m 14 april organiseert het Vakcentrum Foodspecialiteiten de Nationale Kaasweek ter ondersteuning van lokale ondernemers en hun producten. Tijdens deze week zullen er bij deelnemende winkels en bedrijven speciale acties en aanbiedingen zijn. Met kazen die wél geschikt zijn voor op je boterham, het kaasplankje of in een gerecht. Neem je in de Kaasweek eens voor om uit je comfortzone te stappen en wat anders te kiezen dan de veilige optie. Stukkie schapenkaas bij de wijn, lekkere homp buffelmozzarella op je salade, brie van geitenkaas op je toastje, bammetje belegd met een plak kruidenkaas van de biologische kaasboerderij. Gewoon even wat anders dan anders. Nergens wordt zulke lekkere kaas gemaakt als in Nederland. Meer over de Nationale Kaasweek op https://www.vakcentrum.nl/nationale-kaasweek/home
Graag tot ziens bij de boerderijwinkel of kaasmakerij. Op www.lokaalwijzer.nl vind je honderden adressen met lokaal gemaakte kaas. Dus altijd wel eentje bij jou in de buurt. 


Bekijk alle aanbieders van kaas


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen