Zo smaakt de herfst

Geschreven door: Avelien Van den Hul| 18 november 2023 08:00 in Aanbieder, Tips/Uitjes
205 | 0

Op de Facebookpagina van Lokaalwijzer delen we met regelmaat tips over streekproductenmarkten, plukdagen, evenementen, recepten en seizoensproducten. Niet iedereen heeft of leest Facebook, dus we hebben een verzameling gemaakt van een aantal berichten die we dit najaar hebben geplaatst, zodat ook de niet-Facebookgebruikers kunnen lezen wat voor leuke nieuwtjes we graag met jullie delen.  


Hazelnotenhemel 

In Breedenbroek in de Achterhoek telen Harm en Rieky Tuenter op 𝗯𝗶𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝘄𝗶𝗷𝘇𝗲 hazelnoten bij boerderij 't Joostenhuus. De boerderij is meer dan drie eeuwen oud en al 275 jaar bewoond door familie Tuenter. Vanaf 1990 zijn Harm en Rieky zich toe gaan leggen op het kweken van verschillende soorten hazelaars, de bomen waar de noten aan groeien. Het begon als een hobby, maar ondertussen hebben ze een flinke boomgaard en leveren aan de groothandel. Maar ook als particulier kun je een bestelling bij ze plaatsen door een mailtje te sturen naar [email protected]. Woon je in de buurt of ben je op vakantie in de regio, dan raden we je aan eens een stop te maken bij het zelfbedieningswinkeltje van 't Joostenhuus. Hierin staan zakken 𝗵𝗮𝘇𝗲𝗹𝗻𝗼𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗲 𝗸𝗼𝗼𝗽 van 250 gram tot 5 kg. Tevens zakjes walnoten van 500 gram en gepelde hazelnoten per 150 gram. Voor de echte zoetekauw: Potjes hazelnoten op honing, mmmmm.  

Heb je geen idee wat je allemaal met hazelnoten kunt maken, dan delen we graag een suggestie van de teler voor 𝗛𝗮𝘇𝗲𝗹𝗻𝗼𝗼𝘁𝗸𝗿𝘂𝗶𝗱𝗸𝗼𝗲𝗸.

Hiervoor heb je nodig:  
300 gr zelfrijzend bakmeel, 200 gr hazelnoten fijn gemalen, 250 gr bruine basterd suiker  
1 eetlepel (el) honing / 1 el cacaopoeder / 1 el kaneel / 1 el nootmuskaat  
1 groot ei en halve liter melk of karnemelk  
150 gram rozijnen en handjevol hele hazelnoten  

Klop eerst het ei en vervolgens alle ingrediënten in een beslagkom erbij mengen. Voeg als laatste de hele hazelnoten en rozijnen toe. Vul een bakblik met dit beslag en bak de koek in ongeveer 60 minuten op 170 graden in een voorverwarmde oven. Koek uit de oven halen en paar minuten laten staan. Daarna keer je de koek om op een snijplank en laat 'm een uur afkoelen. Dan is je hazelnootkruidkoek klaar om gegeten te worden.  

𝗔𝗱𝗿𝗲𝘀 klik op https://lokaalwijzer.nl/.../tjoostenhuus-biologisch... 

Cider voor eenieder 

Voor Mooyland in het Drentse Benneveld maakt Frank Rozendaal 𝗰𝗶𝗱𝗲𝗿 𝘃𝗮𝗻 𝗼𝗻𝗯𝗲𝘀𝗽𝗼𝘁𝗲𝗻 𝗵𝗼𝗼𝗴𝘀𝘁𝗮𝗺𝗳𝗿𝘂𝗶𝘁. Een fruitboom waarvan de eerste zijtakken op minstens 1,80 m. boven de grond uit de stam groeien, noemen we een hoogstamfruitboom. Deze bomen kunnen wel 10 meter hoog worden en een heel brede kruin hebben. Tot zo'n 50 jaar geleden was het heel gebruikelijk dat 𝗮𝗽𝗽𝗲𝗹𝘀 𝗲𝗻 𝗽𝗲𝗿𝗲𝗻 aan hoge bomen groeiden. Maar plukken van het fruit kostte veel tijd en mankracht en daar heeft de naar snelheid en vooruitgang strevende mens een broertje dood aan, dus werden er lage fruitbomen gekweekt. Gelukkig zijn er steeds meer kwekers en tuinders die de waarde van de oude bomen en fruitrassen inzien en ernaar streven om hoogstamboomgaarden in ere te herstellen of te behouden.  
Frank is ooit hobbymatig begonnen met het maken van cider van oude appel- en perenrassen. Inmiddels heeft hij een eigen 𝗰𝗶𝗱𝗲𝗿𝗺𝗮𝗸𝗲𝗿𝗶𝗷 en laat hij zoveel mogelijk mensen kennis maken met zijn ambachtelijke ciders van 100% puur en onbespoten appel- en perensap. De lichtalcoholische dranken zijn via de Mooylandwebsite te bestellen. Bij Frank aan huis kopen is ook mogelijk. Wacht dan even tot je thuis bent met het opentrekken van een fles, want anders rij je beneveld door Benneveld. En de mensen kletsen tegenwoordig toch al zo …....  
 
Woon je in de buurt en zie je tegen de lange wintermaanden op? Misschien vind je het dan wel leuk om Frank en het vrijwilligersteam van de Hoogstambrigade te helpen bij het 𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝗵𝗼𝘂𝗱𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝘀𝗻𝗼𝗲𝗶𝗲𝗻 van de fruitbomen in Coevorden en omstreken. Voor info tel. 0524 - 700210 (ook voor Whatsapp). 𝗖𝗶𝗱𝗲𝗿 𝗯𝗲𝘀𝘁𝗲𝗹𝗹𝗲𝗻 via https://mooyland.nl/shop/  
 
𝗔𝗱𝗿𝗲𝘀 klik op https://lokaalwijzer.nl/Aanbieder/893/mooyland-cider 
 

Wilde worst 

Newsflash voor alle wildebrassen in het land: heerlijke 𝗺𝗲𝘁 𝗴𝗼𝘂𝗱 𝗯𝗲𝗸𝗿𝗼𝗼𝗻𝗱𝗲 𝗿𝗼𝗼𝗸𝘄𝗼𝗿𝘀𝘁 van Het Wildhuys is weer verkrijgbaar. De rookworst van wilde-ganzenvlees is voor het derde achtereenvolgende jaar als beste uit de bus gekomen bij de jaarlijkse 𝗿𝗼𝗼𝗸𝘄𝗼𝗿𝘀𝘁𝗸𝗲𝘂𝗿𝗶𝗻𝗴. De sappige worsten zijn op beukenhout gerookt waardoor de smaak heel goed tot zijn recht komt bij allerlei herfst- en winterstamppotten. Het vlees is afkomstig van ganzen die worden geschoten in de Krimpenerwaard en omgeving. De grote aantallen wilde ganzen in dit gebied veroorzaken schade aan gewassen en verdringen weidevogels waardoor de 𝗯𝗶𝗼𝗱𝗶𝘃𝗲𝗿𝘀𝗶𝘁𝗲𝗶𝘁 verarmd. Om het vlees van geschoten dieren niet verloren te laten gaan worden er door Simone en Bram van het Wildhuys smakelijke worsten van gemaakt. En dat niet alleen, er zijn tevens burgers, spiezen, droge worst en borstfilet van ganzenvlees verkrijgbaar. Vlees van wild zwijn, haas en eend behoort ook tot het assortiment.  
De producten zijn te koop bij de webshop https://www.hetwildhuys.nl/winkel/ en diverse boerderijwinkels in Zuid-Holland. 𝗔𝗳𝗵𝗮𝗮𝗹𝗮𝗱𝗿𝗲𝘀 𝗲𝗻 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗼𝗼𝗽𝗽𝘂𝗻𝘁𝗲𝗻 in linkjes onderaan. Het Wildhuijs staat regelmatig op streekmarkten in de omgeving, zoals elke zaterdag op de Rotterdamse oogstmarkt. Deze gezellige boerenmarkt biedt een overvloed aan verse lokale producten rechtstreeks van het land. Op 9 december is de kraam te vinden op de Oogst- en streekmarkt Proef de Krimpenerwaard in Krimpen aan de IJssel. Kom je ook proeven van de wilde ganzenrookworst? Dan weet je zeker ‘of je worst lust'…... . 

𝗔𝗱𝗿𝗲𝘀𝘀𝗲𝗻 afhaalpunt en verkooppunten klik op linkjes  
- https://lokaalwijzer.nl/.../het-wildhuys-afhaallocatie...  
 
Wildhuys locaties

𝗔𝗱𝗿𝗲𝘀 Rotterdamse oogstmarkt klik op https://lokaalwijzer.nl/Aanbi.../629/rotterdamse-oogst-markt 
 
Lokaalwijzer wenst je een smakelijke herfst. 
 


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen