Terrasje pakken bij de boer

Geschreven door: Avelien Van den Hul| 8 juli 2023 09:00 in Tips, Uitjes
941 | 0

Steeds vaker hoor je zorgelijke berichten over de hitte in stedelijke gebieden. Klimaatverandering, steden met weinig groen en verstening van tuinen zorgen ervoor dat het bij warm weer behoorlijk onaangenaam kan zijn in de stad. Dan laat je het wel uit je hoofd om op een terras te gaan zitten, zeker als er weinig tot geen schaduw te bekennen is. Maar geen nood, als echte terrasliefhebber kun je altijd je heil zoeken op het platteland. Op warme zomerdagen kan het temperatuurverschil tussen stad en platteland wel 7 graden bedragen. En weet je wat nou zo leuk is? Bij steeds meer boerderijen en telers zie je gezellige terrassen verschijnen waar heerlijk verse producten verkrijgbaar zijn. Het aanbod gaat veel verder dan de standaard koffie met appeltaart. Dus stap op je fiets, rij de stad uit en spreek met vrienden of familie af op een boerderijterras. Hoe gezellig dat kan zijn vertellen we je graag aan de hand van een aantal voorbeelden en tips.

Hoeve Ravenstein Baarn - Utrecht

Het duurzame boerenbedrijf van familie Tupker is in de loop der jaren uitgegroeid tot een volwaardig agrarisch bedrijf met tal van streekproducten en rundvlees uit eigen veehouderij. Het terras van de hoeve is bij uitstek geschikt om neer te ploffen na een wandeling of fietstocht door de prachtige omgeving van Baarn en Soest. Zoek je verkoeling, dan zorgen bomen voor de nodige schaduw. Om een lekkere luie middag te genieten met aangenaam gezelschap, kun je vanaf 4 personen voor €24.75 p.p. een high tea reserveren (minimaal 24 uur van tevoren). Een lactose- of glutenvrije versie is ook mogelijk. De boerderij is opengesteld voor publiek zodat je de stallen en moestuin kunt bezichtigen. De winkel van hoeve Ravenstein staat bekend om zijn grote assortiment duurzame, glutenvrije en streekgebonden producten. Tot en met oktober is er iedere eerste zondag van de maand een boerenmarkt op het erf met kraampjes vol streekproducten. 

Terras hoeve Ravenstein

Adres en openingstijden

 

Landgoed Olmenhorst Lisserbroek - Noord-Holland

Het landgoed in de Haarlemmermeer omvat 31 hectare aan fruitboomgaarden, monumentale panden en ateliers. Al meer dan 130 jaar wordt hier fruit geteeld volgens biologische principes. Voornamelijk appels en peren, aangevuld met pruimen en kersen. Niet alleen bekende appelrassen als Jonagold en Elstar groeien in de boomgaard, maar ook sterke ziekteresistente soorten als Santana en Autento. Over en langs Olmenhorst lopen diverse wandel- en fietsroutes en er is een ruim gesorteerde streekproductenwinkel. Het landgoed is een zeer gewilde trouwlocatie waar je een compleet verzorgde trouwdag kunt bespreken. Het gezellige terras nodigt uit tot het drinken van een Olmenhorstsapje of het nuttigen van een stevige lunch. Zet de kids aan het werk met een in de Fruitloods verkrijgbare speurtocht en geniet op het terras van je geitenkaastosti, groentekroketten, makreelsalade en al het andere lekkers wat het landgoed te bieden heeft. Eet smakelijk alvast.

Terras Olmenhorst

Adres en openingstijden

Wandel- en fietsroutes

 

Abdijboerderij de Heidepleats Sint Nicolaasga - Friesland

Hoe verzin je het, om een melkveehouderij met een wijngaard te combineren. Toch een hele andere tak van sport zou je denken. Maar bij de Heidepleats draaien ze daar hun hand niet voor om. Alsof ze het met de werkzaamheden tussen de koeien en de druivenranken nog niet druk genoeg hebben, is er voor bezoekers een gezellig terras ingericht waar je kunt genieten van Friese kaas met een glas Friese wijn terwijl je de rust en de natuur op je in laat werken. Het terras is open op vrijdag en zaterdag van 13.00 – 17.00 uur. Is het je te warm buiten, dan kun je van je wijntje of koffie nippen in de prachtige authentieke schuur. De witte, rode en rosé wijnen zijn gemaakt van druivensoorten Johanitter, Solaris, Regent, Riesel en Pinotin. De wijn is uiteraard ook te koop in de winkel van de boerderij. Vind je het leuk om de wijngaard en het melkveebedrijf te bekijken, vraag dan om een plattegrond van de wandelroute voor een vleugje Frankrijk in Friesland.

Terras Heidepleats

Adres en openingstijden

 

Natuurboerderij Hardebol Landsmeer - Noord-Holland

Ten noorden van Amsterdam ligt midden in natuurgebied het Ilperveld een boerderij van Landschap Noord-Holland. Deze wordt beheerd door familie Hardebol. Zij verkopen het diepgevroren vlees van hun Black-Anguskoeien op de boerderij. Daarnaast worden er in de boerderijwinkel streek- en seizoensproducten verkocht. Van winkelen word je hongerig en dorstig zullen de Hardebolletjes gedacht hebben, dus ze bieden je op het terras diverse versnaperingen aan zoals koffie of thee met zelfgemaakte taart en boerderij-ijs. Kijk niet raar op als je vanachter je punt pruimentaart ineens de boer met een paar koeien langs ziet varen. In dit veenweidegebied is een boottocht de gangbare manier om de koetjes van de ene wei naar de andere te verplaatsen. Op zo'n 5 minuten lopen vanaf de boerderij is er voor vogelaars en fotografen in het natuurgebied een 2-persoons fotohut ingericht. Je kunt de hut voor een dag huren (zie link onderaan) en indien gewenst een lunchpakket op de boerderij klaar laten maken, mits je dit pakket 2 dagen van tevoren besteld. 

Terras Hardebol

Adres en openingstijden

Reserveren fotohut

 

De Buytenhof Rhoon - Zuid-Holland

Zorgboerderij de Buytenhof in Rhoon is niet alleen de plek waar je in september en oktober zelf appels en peren mag komen plukken of in de boerderijwinkel verse seizoensproducten kunt kopen. De Buytenhof biedt veel meer, zoals een speelweide voor kinderen en een prachtige bloemenpluktuin waar je al voor een paar euro een bos bloemen kunt plukken. Het terras van de bijbehorende theeschenkerij is prachtig gelegen, dus de ultieme locatie voor hun befaamde High Tea gemaakt met lokale producten. Er zijn wel 15 soorten thee verkrijgbaar, voor elke theeleut wat wils. Onze lunchtip: Hartige boerenboterham met huisgemaakte chutney. De sfeer op de kindvriendelijke boerderij is gemoedelijk, echt een groene oase in de Randstad. Fijn adres om even de drukte en de warmte van de stad te ontvluchten.

Terras Buytenhof

Adres en openingstijden

 

IJsboerderij 't Dommerholt Borculo - Gelderland

Als je echt niet meer weet waar je het zoeken moet van de warmte, dan strijk je neer op het terras van een ijsboerderij. Waar de melk van eigen koeien verwerkt wordt tot ambachtelijk boerenijs. De meer bescheiden ijseters onder ons nemen keurig een bakje met één bolletje mee naar het terras. Maar echte ijscofielen gaan all the way en kunnen zich te buiten gaan aan meer dan 40 smaken. Keuzestress!! Ga je voor Bastogne roomijs, Griekse yoghurtijs met kersen, slagroomijs, Limoncello sorbetijs? Weet je wat? Kom elke week even langs voor een bekertje met een paar bolletjes, dan kun je ze allemaal proeven deze zomer. Ben je echt geen ijsliefhebber (hoe dan?), probeer dan eens één van de andere huisgemaakte zuivelproducten van de boerderij, zoals chocolademelk, vanillevla, karnemelk of verschillende soorten en smaken yoghurt. Frisser kunnen we het niet maken.

Terras Dommerholt

Adres en openingstijden

 

Lokaalwijzer wenst je veel plezier en hoopt dat je zult genieten van alle smakelijke producten die verkrijgbaar zijn op het boerderijterras. Fijne zomer!

Voor bijna 60 adressen met boerderijterrassen door heel Nederland klik je op deze link.

0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen