Kerstpakket, een boerentraditie

Geschreven door: Robin Dekker| 22 november 2020 08:00 in Feestdagen, Cadeaupakketten
725 | 0

Heb je je ooit afgevraagd hoe de gewoonte om met kerst een pakket te krijgen of geven, is ontstaan? Waarschijnlijk niet, net als ik. Mijn eerste ingeving zou zijn: Bedacht door snelle reclamejongens die mee willen liften op de neiging van mensen om rond de feestdagen hun geld te laten rollen. Of een gewoonte die is overgewaaid uit Amerika, net als bijvoorbeeld Halloween. Nog even en we zitten eind november massaal aan de kalkoen met aardappelpuree om Thanksgiving te vieren. De Nederlandse variant hiervan is Dankdag voor het Gewas. Beetje vreemd wel dat er in Amerika voor een kalkoen wordt gekozen als symbool voor de oogstdankdag. Want bij mijn weten komt een kalkoen voort uit een andere kalkoen en groeit niet aan een plant of struik. Maar misschien heb ik de laatste ontwikkelingen op het gebied van genetische manipulatie gemist en kweken ze  kalkoenen tegenwoordig op een veld en worden ze in november geoogst. Who knows? In Amerika kan veel.

KAASBOERDRIJ VAN ROSSUM


Misschien zijn kerstpakketten wel bedacht door de middenstand om van hun winkeldochters af te komen. Je hebt vast wel eens een pakket gehad met een inhoud waarvan je dacht: ‘wat moet ik daar nou mee?’ Een geurkaars die zo chemisch-zoet ruikt dat hij zonder het plastic er af te halen in de kliko beland. Of een potje met bruinige leverpastei waar zelfs de kat zijn neus voor ophaalt. Om maar niet te spreken over de zure wijn waar de tranen van in je broek springen. Ach ja, we hebben allemaal wel zo’n ervaring gehad.

Maar de oorsprong van kerstpakketten gaat terug naar het begin van de 19e eeuw. Boerenknechten en meiden die bij de boerderij inwoonden, waren vrij met kerst en keerden voor enkele dagen terug naar hun familie. Als dank voor het harde werken kregen ze van de boer en boerin een mand met etenswaren mee voor thuis. Andere beroepsgroepen hebben de gewoonte overgenomen en ook soldaten kregen met kerst een pakket. Tweehonderd jaar later is deze boerentraditie nog steeds springlevend.


KAASBOERDERIJ BERKHOUT


Voor Lokaalwijzer een goede reden om kerstpakketten met streekproducten extra in het zonnetje te zetten middels onze promotiecampagnes. Want wat is er nou fijner dan een geschenk te krijgen waar je écht wat aan hebt? Wat lekker is en vers, waarmee je de lokale ondernemer steunt die trots is op zijn producten. En laat je verrassen door al het goede dat de Nederlandse producenten te bieden hebben. Van gedroogde worst tot mosterd en van vilerbessenwijn tot pruimenjam. Neem naast de kerstboom uitgebreid de tijd om te proeven en te ontdekken. Dus kijk eens op onze website, selecteer de categorie cadeaupakketten en zie waar je in jouw omgeving terecht kunt voor manden of boxen met streekproducten. En als je dan toch in de boerderijwinkel bent, vergeet vooral niet wat lekkers voor jezelf mee te nemen!


0 reactie(s)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen